自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

不過都希望有社工跟進下
PS:不過D街坊做得啱既,唔怕一萬
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/621767/%E5%85%83%E6%9C%9710%E6%AD%B2%E7%AB%A5%E8%A3%B8%E9%9C%B2%E8%A1%97%E9%A0%AD%E7%96%91%E8%A2%AB%E8%99%90-%E9%81%AD%E9%9B%BB%E7%B7%9A%E6%89%93%E8%85%B3%E5%BE%8C%E8%B5%A4%E8%BA%AB%E9%9B%A2%E5%AE%B6-%E5%96%AE%E8%A6%AA%E6%AF%8D%E8%A2%AB%E6%8D%95?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

照顧SEN的小朋友真係唔容易,單親更加是難上加難。希望有機構可以幫下呢對母子

珍珠宮

如果係真,就係不幸,媽媽都辛苦

珍珠宮

記者搞咩,尋日報導話後母
原來係單親媽媽
媽媽年紀咁大,加上單親照顧sen仔仔真係心力交瘁

男爵府

希望有多d支援比佢哋。
媽媽壓力都好大。
Sen小朋友,特別難照顧。

侯爵府

回覆樓主:

原來係咁話返媽媽一個公道

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

希望社工幫下佢地

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

依家睇新聞要好小心及耐心,唔好一野就相信!

侯爵府

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-5-7 10:13
記者搞咩,尋日報導話後母
原來係單親媽媽
媽媽年紀咁大,加上單親照顧sen仔仔真係心力交瘁

已經靠拾荒維生⋯⋯仲要被捕⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我樓下個男仔好興唔著衫,有年冬天,聽到佢媽媽大聲鬧佢,原來佢沖完涼衫都唔著衝出廳,我都唔止一次見到

侯爵府

Haley_Sc 發表於 21-5-7 10:35
已經靠拾荒維生⋯⋯仲要被捕⋯⋯

通常都係警告下家長,不過希望有社署幫下佢哋

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

kayen 發表於 21-5-7 09:56
不過都希望有社工跟進下
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/621767 ...
傳媒嘅報道好大問題,尋日繼母,今日系單親媽媽

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實睇真d個男仔身形都知唔係虐待啦!根本同臨臨案佢地好唔同,唔錫仔都唔會養到咁肥咁高啦!

Mar9b    發表於 21-5-7 20:18

侯爵府

auhiyo 發表於 21-5-7 11:05
其實睇真d個男仔身形都知唔係虐待啦!根本同臨臨案佢地好唔同,唔錫仔都唔會養到咁肥咁高啦!
...

又好難講,有懷疑都係報警先,好似淋滾水咁,憐居都係聽聲,如果唔肯定就唔報警,咁就救唔到小朋友!無事就最好,而家可能有社工跟下都好

象牙宮

kayen 發表於 21-5-7 09:56
不過都希望有社工跟進下
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/621767 ...

[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]今(6日)下午1時44分,警方接獲途人報案,指在
元朗同樂街25號鴻福樓對開[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]發現一名10歲男童,當時他全身赤裸,懷疑受到不恰當對待。警員到場經初步調查,男童膝蓋受輕傷,懷疑其47歲姓彭母親曾以電線施襲,案件暫列虐兒,彭涉案被捕,案件交由元朗警區刑事調查隊跟進。男童被送往博愛醫院檢驗,其後再轉送往屯門醫院治理。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]網上流傳赤裸男童於街頭片段,街坊責罵彭婦打仔,網民亦大罵彭婦。據了解,男童就讀特殊學校,與母親相依為命,他今日沖涼後未穿褲子,遭責罵及以USB線打腳一下,其後逃到樓下;此外,警方調查證實他身上紅印是濕疹。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]網上流傳懷疑相關片段,元朗一間燒臘店外,一名男童身體赤裸,下半身以綠色毛巾遮蔽,一名懷疑涉案女子被街坊責罵,但女子稱當時「嗌佢沖涼,嗌佢着衫」,亦有街坊指責她毆打男童,「佢呢度又流血,下邊又流血」[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)],她反駁「我幾時有打佢」。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]
記者到現場了解,事件眾說紛紜,有街坊指男童洗澡後未穿衣物自行走落街,其母即時追隨,燒臘店職員發現男童赤裸,用毛巾替男童遮蔽下體。現場消息指,彭婦靠拾荒維生,經常於附近垃圾房撿拾發泡膠、紙皮[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)],有清潔工稱,涉事母子為單親家庭,男童「有啲唔精靈」,經常走失,需街坊協助尋回。

消息指,涉事男童就讀特殊學校,與母親相依為命,居住在街市樓上單位。今日男童「瞓過龍」無返學,醒來後沖涼,惟其後僅穿上衣,無着褲,遭到母親責備,並以USB線打了腳部一下,男童感痛楚跳來跳去並離家,母親緊追其後,責怪「你咁不如唔好着」,男童聽畢更脫去上衣,故落樓時全身赤裸,警方到場前,彭婦已拿衣服替兒穿上。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]由於男童身上有不少紅印,被誤會為虐打痕跡,但警方調查證實是濕疹,[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]由於彭婦承認曾以USB線打子遂被捕,男童目前留醫屯門醫院,由社工跟進。

濕疹 抓傷是會流血。流血會止痛。

希望媽媽帶他, 中西醫皮膚一起醫。

點解我出血無人知??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

希望社署會更進!

男爵府

回覆樓主:

但咁都唔係幾好

珍珠宮

好彩還返一個公道比媽咪

珍珠宮

peggykeung 發表於 21-5-7 10:58
傳媒嘅報道好大問題,尋日繼母,今日系單親媽媽

一句「據稱」、「懷疑」又作新聞

首頁

尾頁