自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

1. 細公司 人工約16K 工廠區 壓力中中地 唔太大 完成到可準時放工
2. MNC 有名氣 約20k 壓力大

大家會點簡?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

lammmm16 發表於 21-5-7 15:00
1. 細公司 人工約16K 工廠區 壓力中中地 唔太大 完成到可準時放工
要睇你幾大, 要長遠發展定只求近利.....

MNC, 應該唔止多4K, 仲有MEDICAL, 大假, 應該差很遠....

如果後生, 就MNC
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

兩間比較遠近?
晉升機會如何?
假期?
福利?

侯爵府

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

其實呢D野好看你個人性格,無得咁比較!有D人鐘意壓力大, 升職容易,
有D人家庭壓力大,最緊要份工輕輕鬆鬆,
小朋友大定細, 洗唔洗跟功課, 洗唔洗成日請假都唔同啦。

咩資料都無,就咁兩份緊係選人工高假期多啦。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

用戶要求終止服務

回覆 mcdullyiu 的帖子

都係既
我而家份工福利差 大假得10日 人工唔高 但勝在壓力中等 做好急既野就收工

我都諗緊我捱唔捱到mnc既壓力

伯爵府

Xmas吸收勳章

其實要睇你自己嘅情況而定
我有小朋友要準時放工,冇咩大經濟問題,會選1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

細公司, 因壓力冇咁大

男爵府

唔覺20K 個工,會有多大程度壓力。睇自己本身所需去揀啦。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

lammmm16 發表於 21-5-7 15:11

都係既

除左壓力之外, 如果間公司人人都唔收工,
OT當飯食, 你又可唔可以?駛唔駛趕返屋企?著唔著重家庭樂?
有得必有失,你要自己考慮清楚。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2.如你及家人不介意你日日OT.如有子女,你放工回家時可能他們已睡了, 要等週末才可一齊, 他們的功課測考可能要外判.

以家庭為重就揀1

男爵府

lammmm16 發表於 21-5-7 15:11

都係既

見你舊post話返工壓力大,你受不了。你是否應選擇壓力少那些工作,最清楚自己的是你自己呀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果我仲後生,我會揀2

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇自己本身所需, 經濟情況

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

細公司唔等於壓力細,大公司唔等於壓力大
反正都係搏一舖(除非見工時已講明),揀份人工高!況且時勢唔好樹大好遮蔭

珍珠宮

我會揀2

瑪瑙宮

MNC 多4K, 唔錯喎.

別墅

各取所需

別墅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

比我擇點都做大公司,一黎有名氣,二來樹大好遮陰!特別呢個時勢,汁笠易😖😖😖

別墅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

做大公司仲好啦,好大task 分散左風險細公司壓力仲大!

首頁

尾頁

跳至