論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日佢比一個月通知我話吾做, 理由話我虐待佢,無比早餐佢食, 日日比吾同野佢做, 又叫佢洗車.
我哋好心淡, 點解人可以變得咁快?
沈日放假前都仲開開心心,今日就吾同左?
佢三月六號黎,我地知佢4月1號生日仲特登同佢興生.
真係好心淡,好吾開心.... .....

伯爵府

即係做左2個月就咁樣玩嘢話唔做? 你請佢時, 佢係完約定斷約跳工去你到做?

大宅

Kevin8391 發表於 21-5-7 20:38
今日佢比一個月通知我話吾做, 理由話我虐待佢,無比早餐佢食, 日日比吾同野佢做, 又叫佢洗車.
我哋好心淡, ...

唔好太擔心,放假可能佢被人教了在港可以好容易跳工,你話佢知你一定會通知入境處,唔會比佢咁易有新簽證。同埋,記得越早上網睇機票,同佢傾好到時要機票錢定要機票。因為越遲買就越貴,白紙黑字寫清楚。另外,你們有無同中介講? 佢生日有無影相,相可以證明你們對佢好,證明你們關係唔差。

洋房

回覆 Danjunior 的帖子

吾開心係...新請菲律賓過黎, 等左9個月
做左2個月炸

洋房

five555 發表於 21-5-7 22:31
唔好太擔心,放假可能佢被人教了在港可以好容易跳工,你話佢知你一定會通知入境處,唔會比佢咁易有新簽證 ...
佢自己有影,我哋沒:-(

子爵府

Kevin8391 發表於 21-5-7 23:07

好同情你
佢咩年紀?後生女未定性?有冇仔女係家鄉?有既應該等錢養家定性d喎

洋房

smallb2011 發表於 21-5-8 00:55
好同情你
佢咩年紀?後生女未定性?有冇仔女係家鄉?有既應該等錢養家定性d喎
...
沒仔女,後生,單性取向
係真係超級失望,起初好喜歡同我仔玩,
好奇怪点解可以一日天使變魔鬼.....
A剪話佢有方法處理,我都想知有咩方法...

男爵府

我哋好心淡, ...

十萬個同情 真係人都癲。希望agent 搞得掂佢....

洋房

Kevin8391 發表於 21-5-8 01:16
沒仔女,後生,單性取向
係真係超級失望,起初好喜歡同我仔玩,
好奇怪点解可以一日天使變魔鬼.....
A剪已解決原來姐姐ball lee心, 佢話我老婆一時叫佢做A一時做B, 問題解決左, 原來佢同鄉有事要番鄉,所以叫佢做得吾開心就寫信一齊走,佢話自己傻吓傻吓寫情信咁要走

大宅

Kevin8391 發表於 21-5-8 18:51
A剪已解決原來姐姐ball lee心, 佢話我老婆一時叫佢做A一時做B, 問題解決左, 原來佢同鄉有事要番鄉,所以叫佢 ...

咁即是佢留底唔走? 若唔走,你亦要小心提防這個工人,所有野白紙黑字記錄好。家中一定要裝cam, 貴重野收好。若有小朋友就叫家人多過去幫眼睇實。

大宅

回覆 Kevin8391 的帖子

當佢識得講話你虐待佢,冇比早餐佢食呢d慣用手法,就知佢唔單純,一定有人教路。一般姐姐唔想做,都只係純粹講唔做,唔想做,思鄉呢類,佢果d係指控,要知道虐待傭工係可以報警架。佢可能突然發現岩岩黎左2個月就轉工,個底會花左,又或者真係有人教佢,扭擰吓,擺姿態,要你求佢。而家就已經係你怕佢走,唔係佢怕你炒佢,之後既相處就變得唔平等...你仲信唔信佢好,你仲敢唔敢話佢?

你都係用多一陣,而家好物色第二個,費事你以為雨過天晴,佢轉頭又扭話辭職,再轉頭要加人工,煩死你。

大宅

BerniceL 發表於 21-5-9 00:37

當佢識得講話你虐待佢,冇比早餐佢食呢d慣用手法,就知佢唔單純,一定有人教路。一 ...

agree

男爵府

Kevin8391 發表於 21-5-8 18:51
A剪已解決原來姐姐ball lee心, 佢話我老婆一時叫佢做A一時做B, 問題解決左, 原來佢同鄉有事要番鄉,所以叫佢 ...

佢話自己「傻吓傻吓」,佢咁樣指控你,就知道佢不知幾精。勸你快啲搵過第二個,補錢俾佢走。
樓上講得啱,信任已被破壞,無端端話你冇早餐畀佢食都得。我係你就好擔心,佢仲要唔係一般辭職原因,係指控,唔知佢下一步會做咩,或者有其他人會教佢做咩,城俯好深。

洋房

衝勁BB 發表於 21-5-10 09:47

佢話自己「傻吓傻吓」,佢咁樣指控你,就知道佢不知幾精。勸 ...
咁講啦,A,剪度D同鄉輔導員可能chock出了事情真相,
佢得25歲,係香港沒朋友,識到果個好傾D既就教佢寫呢封信話一齊番菲律賓, 我地好人信佢一次囉.
應該比機會更新人士既,.......

複式洋房

講真,聽見你對工人既事和生日咁上心,唔怪之得工人都feel到,仲想上位,睇來你老婆以後冇地位,可能唔敢叫工人做嘢,費事工人走咗老公傷心,又一個可悲的家庭,可憐的女人!

大宅

Kevin8391 發表於 21-5-7 23:07

我好D,差唔多四個月!今日又話走,機票都唔知點好!

男爵府

harbourplace 發表於 21-5-11 11:17
我好D,差唔多四個月!今日又話走,機票都唔知點好!

係咪搵到工跳槽?而家唔係話斷約唔批嘅咩?

大宅

衝勁BB 發表於 21-5-11 11:27
係咪搵到工跳槽?而家唔係話斷約唔批嘅咩?

真係唔知

男爵府

harbourplace 發表於 21-5-11 11:32
真係唔知

我個都係類似啦,已經續咗新約,完舊約一個月前先話要走,俾佢一鑊翹起

大宅

我哋好心淡, ...

我果個都係黎左一個禮拜就話走!成日周圍唱我點衰!真係想粗口問候距!請距返黎等幾個月,前後洗左三萬幾!隔離期間買曬所有物資,零食,飲料,距家鄉食物,電話卡俾距解悶!黎到又買衫褲俾距!一黎到已經成日講大話!又叫埋我原有工人一起走!距家姐教距等到滿三個月再走!依家剛好三個月,立即跳槽!激死!距今日仲會去見新工添!唔好信距地話返鄉下呀!其實係攞你做踏腳石然後跳槽!我打去入境處備案先!真係好火!
永遠的守候..[url=http://www.baby-kingdom.com/stati

首頁

尾頁

跳至