自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

eledak 發表於 21-5-8 11:03
問題我感覺部分小朋友心態係:問左最多冇,唔問一定冇

其實呢度好多JM答左你係冇,絕對冇,你接觸嘅小朋友係乜嘢背景,你真係吾好一竹篙打一船人

珍珠宮

回覆樓主:

未遇過呢啲小朋友,可能一、兩個,冇乜印象

男爵府

糯米米糍 發表於 21-5-8 08:19
認同你。只教小朋友咩都唔可以問人要呢啲其實好東方教育傳統思想,禮貌禮儀係非常重要,但要讓小朋友都懂 ...

我都同意你,我家小朋友太被動,現今社會好蝕底。

珍珠宮

回覆樓主:

睇情況,我諗比喻開派對或gathering,如果小朋友見你手上有糖果,禮貌問你可否請佢食,都好正常。平時叫人送嘢/請食嘢就唔好。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

只是極少數吧!起碼我冇遇見過。

大宅

eledak 發表於 21-5-8 07:36
工作關係接觸小朋友多。發覺十歲以下小朋友,無論男女,學業成績,經濟背景,都有一個通病,就是當看到屬於 ...

我覺得爭取機會和爭取物質係兩樣嘢,要學習主動可以在課堂上舉手爭取發言的機會,或者積極參與活動;但主動向人爭取物質就好易變得貪心,唔係主動及被動嘅問題,係心態。

水晶宮

大笨鐘 發表於 21-5-8 08:24
我唔覺有呢個「通病」,最少我無遇過。

我都唔覺身邊有呢d小朋友。

男爵府

jojo1234 發表於 21-5-8 11:42
其實呢度好多JM答左你係冇,絕對冇,你接觸嘅小朋友係乜嘢背景,你真係吾好一竹篙打一船人
...

別誤會 當然我相信絶大多數小朋友不會。。
我閑時接觸的都冇。。
可能關係方面不同,或已十分熟絡。或有"利益"所涉才會。(例如:考得好/乖,期望有回報而開口問)

侯爵府

我自己小朋友同相識既都無

問人甘樣衰衰,又無禮貌,又無家教

教小朋友想要係儲(問父母)

大宅

我愛Corina 發表於 21-5-8 08:04
我好肯定我d 仔女無呢個情況,因為從小就教唔可以問人拎野,邊個都唔可以(即使公公婆婆,爺爺嫲嫲都唔可以 ...

啱! 我都係!
我都夠膽講 佢唔會問人攞嘢
呢種行為黑人憎
仲衰過大聲尖叫

珍珠宮

我d小朋友無論對屋企人或者其他人都冇呢啲要求喎!

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

我細仔幼稚園老師提左唔止一次,學校用物質獎勵刺激小朋友,問小朋友要唔要,我細仔唔似其他同學踴躍回應。老師話我哋屋企物質條件應該好充裕,所以小朋友唔會特別想要。但係我自己又覺得屋企冇乜特別
所以樓主講嘅會唔會同小朋友性格有關?我細仔比較怕醜。

公爵府

工作關係接觸小朋友多。發覺十歲以下小朋友,無論男女,學業成績,經濟背景,都有一個通病,就是當看到屬於 ...

我兩個仔從來唔會,如果佢做得好,老師獎勵佢就會要,試過有其他家長送野比佢,佢哋都會拒絕話自己已經有了,不過我認同樓主所講,有部分小朋友真係會主動要求別人送野
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

我個仔由細到大都冇,就算對我呢個亞媽都無咁樣喎!我成日見佢鐘意既野想買比佢佢都話唔好喎!我都接觸好多小朋友,無識一個係咁樣喎!

伯爵府

同佢同學仔一齊,想請佢d同學仔食個麥當勞都極為困難

水晶宮

正常係咁教法,但依家係咪時代改變了呢啲諗法,想要就要出聲爭取,禮貌唔會行先

男爵府

newcook 發表於 21-5-8 09:10
我覺得問都唔應該,因為物品係屬於別人,問人攞就等如貪心,同爭取機會唔同。
...

你岩,係兩樣唔同嘅嘢。但喺教養上,咁細小朋友會唔會明顯知道係兩樣野?限制左佢問,會唔會同時影響埋主動性嘅發展?我覺得逐序漸進咁教,等佢理解力夠先將兩樣野分開,會比較好。

Btw, 小朋友因為好想要果樣野去問,然後接受人地拒絕,我唔覺得叫做貪心。
不問自取才是貪心。

男爵府

jojo1234 發表於 21-5-8 10:21
好難想像家長教小朋友禮貌地向被人索取自己喜歡的東西

係點教?媽媽同囡囡講:第時如果你去人哋 ...

其實意思唔係話會教小朋友刻意問人拎野。只係見到小朋友會咁做嘅時候,唔會話佢問人拎野唔岩,而係教佢人地拒絕你時,你要學會接受。

伯爵府

vvevv 發表於 21-5-8 14:28
你岩,係兩樣唔同嘅嘢。但喺教養上,咁細小朋友會唔會明顯知道係兩樣野?限制左佢問,會唔會同時影響埋主 ...

點解好想要就要問人攞?我真係理解吾到!我仔好想要既野會記住,返屋企話比我知,等我帶佢去睇去買。

男爵府

jojo1234 發表於 21-5-8 14:38
點解好想要就要問人攞?我真係理解吾到!我仔好想要既野會記住,返屋企話比我知,等我帶佢去睇去買。
...

呢個係小朋友嘅天性。只係教養上唔會刻意限制佢,而唔係教佢要問人攞。

可能大家討論緊嘅小朋友年齡唔同,我所指係4﹑5歲以下嘅小朋友,喺佢問人拎野嘅時候唔會刻意阻止,因為呢個係主動性嘅發展,喺呢個時候,主動性唔會識得分喺物質定機會時用。

到佢建立左一定嘅主動性,同埋理解力有番咁上下,就會教佢"屬於" 呢個觀念。不過喺呢個時候,通常小朋友被人拒絕得多,都唔會再咁主動問人拎嘢吧... 除非身邊嘅人經常小朋友一問就滿足佢啦。

首頁
23456...7

尾頁

跳至