自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

judycyk 發表於 21-5-9 21:37
我阿爸得我一個,我又得佢哋三個,其實錢銀我唔計較,我只係覺得唔值得,朝朝早起身整早餐,一星期7日唔同 ...

既然冇人珍惜,咁就唔好為他們浪費心機整特色早餐, 叫工人整或佢地自己整.

他們寵壞了, 要失去才懂得珍惜. 如他們問點解, 就和氣地解釋人際關係應是雙向的, 不是單向的付出.佢地當你係工人, 又唔幫手做家務令你好心淡....決定自己唔再做佢地工人,叫佢地自己照顧自己.

你改變唔倒老公,但仍有機會教番兩個兒子珍惜及孝順你.

我個仔係自私、冇愛心或同理心的SEN,我儘力教到佢18歲,一早講明要佢18歲自立.我對住佢,既激心又心寒.

親友話我唔識教仔, 要教我點教仔, 真係有d嬲.我唔係冇教, 係個sen仔不受教.

互勉 !

男爵府

推咗上報了點解依家d post 成日上咗報

大宅

我成日都話, 女人如果自己養得起自己, 真係唔好結婚, 唔好生仔.
有自唔在, 攞苦黎辛
利申, 我單身.
本來都猶疑, 唔結婚怕被標籤剩女冇人要, 但係睇得多BK JM 訴苦, 覺得被標籤冇人要真係好小事.

珍珠宮

2024年龍年勳章

Babylyly 發表於 21-5-10 00:16
推咗上報了點解依家d post 成日上咗報

link,pls

珍珠宮

judycyk 發表於 21-5-9 18:05
你都講得好啱,我個人做嘢係爽手整齊果類,比較企理,只要佢哋做返好自己的責任,唔好老奉咁,有返同理心 ...

成績唔在意,係因為佢地成績好姐 其實爸爸教到D囝咁叻都好勁

子爵府

我就咁樣睇
1. 你老公負責跟功課,確實不容易
2. 你有工人,所有啲家務工人做,做唔到嗰啲由得佢

你只要放開自己,件事好簡單,大家都好幸福。當然你兩個仔,畀啲時間慢慢教。不允許工人黑面, 一定要出聲。

子爵府

樓主的post 令我反思自己。我有今日,自己也好大責任

侯爵府

恩庭寶貝 發表於 21-5-9 14:42
比我只會放係佢地張床,等佢地自己放番好。

我有用呢招、佢照瞓、第二日D衫亂晒

首頁

尾頁

跳至