自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我揸車用高德導航,有幾次鑊錯誤帶路,
有幾次導航要轉右,但實際路面不可轉右
有次要上穚,但導航冇叫我上穚,變咗走錯唔
有次應該靠中線可直去,但導航叫我靠右就去咗另一方向

想問妳們有冇用過百度導航,是否準確啲呢?
定係用google map算數呢?
唔該晒

公爵府

虎到金來勳章

唔係喎,高德準確度和效率都好過 Google 好多,我地大部份人都用佢!其實揸車真係唔可以不一百個percent靠導航,你自己都要留意水牌同埋地下條線!

侯爵府

keepfat 發表於 21-5-9 13:38
有次要上穚,但導航冇叫我上 ...

D人話高德已經好準
我自己用google

伯爵府

回覆樓主:

我唔會只聽導航講,會睇路牌,同埋睇左路線圖大約點行先開車

伯爵府

我都試過比高德地圖老點咗入大老山隧道
不過佢已經比google map準好多,所以繼續用佢!

大宅

我見的士司機都係用google

伯爵府

總之唔好用高德,被佢點過之後怕怕

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

最初用google, 用左高德後無用返google
因為高德準好多
不過有啲改左路 高德未必咁快更新
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

我用高德,準過Google喎

水晶宮

回覆樓主:

每個導航程式都有問題,差在多或少,慣唔慣,清唔清楚,暫時冇一個是完美。

子爵府

rickswim 發表於 21-5-9 13:59
我都試過比高德地圖老點咗入大老山隧道
不過佢已經比google map準好多,所以繼續用佢!
...

試過由九龍入獅子山隧道,出左隧道入番大老山隧度去九龍

wcpcelia    發表於 21-5-10 15:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我試過百度 & google map同時開著導航去同一個地方
發覺百度條路清晰 & 準確啲, 時間差不多.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

我用Google,但我主要行港島,好似簡單過九龍新界d路

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

高德算非常可靠,
有時臨時改路,維修,整路個apps冇可能日日update
揸車都唔可全靠導航, 唔熟路要打醒十二分精神 自己要執生。

伯爵府

回覆樓主:

我家「司機」用高德,佢話準和清晰過 google多多聲。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我只係用google. 不過有時路面情況係要靠自己執生,不能盡信導航

珍珠宮

減齡達人勳章

我同老公習慣用google, 未用過高德。如果去未到過嘅地方,我自己會睇一次大約知點行

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得高德好過GOOGLE MAP好多
指示清晰
揀好路線後放大睇一睇清楚出發
當然唔好靠哂導航,一路上都要留意馬路指示牌

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

WAZE
以前GOOGLE

男爵府

我用高德,但去到元朗完全唔可靠,只可以叫做「磅」住行,一般自己睇水牌同地下,指示牌。

高德日日都叫我穿牆,無得右轉都叫我右轉會自己記下路。

我諗下次開埋google,睇下邊個準啲

首頁

尾頁

跳至