自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

麟媽媽 發表於 21-5-11 19:58
我六妹同你一樣,好年青三十鬆啲就中風,幾年前嘅事而家已經叫康復了,佢打晒兩針服必泰,點解佢要打呢? ...

其實打唔打都係個人選擇
唔使專登搵其他人嘅例子去說服其他人

我好同情頭先嗰位jm,食避孕藥都有機會中風
真係整定
咁佢都死過翻生唔想打針都唔出奇
就正正係執返條命咁好彩,人哋嘅諗法就係唔想再有其他意外(打針而引起)
我覺得係要尊重人哋嘅選擇
唔係說服人哋去打針

琥珀宮

畀面勳章

廷廷媽 發表於 21-5-10 08:19
冇計,香港自私既人太多,個個只考慮自己

同意,之所以香港唔適合有民主,香港人太自私,質素高既人太少

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

littlesister 發表於 21-5-11 22:33
同意,之所以香港唔適合有民主,香港人太自私,質素高既人太少

即係考慮自己/顧慮自己嘅就係自私,迫人打針嘅就係高質素?

別墅

如果打針係完全可以防疫,與其喺度話人,不如努力d叫哂身邊親人朋友同事街坊去打好過喇!
對比全世界,香港感染情況算喺咁喇!最大原因,係因為戴口罩,同埋大家有沙士嘅經驗,知道靠自己才能保護自己。
打唔打針,係個人選擇。唔好話唔打針嘅人阻住地球轉,有d人打咗針後死咗,中咗風,面癱(當然,同疫苗無直接關係,咁間接呢?長期病?都長期病咗咁耐喇!好哋哋無野,打完出事,咁點計呀?)佢哋嘅屋企人睇到會好傷心嘅!
今時今日,疫症可怕,但最恐怖嘅,係批鬥!

大宅

selinako^^ 發表於 21-5-11 09:47

宜家叫我地打針保護身邊既人

打唔打都好啦 一陣搞個印度第五波 佢地就個個workfromhome 照出高薪 香港人個個停工 咩世界 而家話公務員減薪就吵 香港人已經苦左好耐

大宅

VMKS 發表於 21-5-11 22:42
即係考慮自己/顧慮自己嘅就係自私,迫人打針嘅就係高質素?

我明白d年輕人點解要自由 但我都明白現實生活不易 但 講到要高質素我真係做唔到
自己屋企人出事 工人姐姐我都唔想任何人有事 真係怕怕 話無關係

姐姐msg我 千字文 佢話多謝我無逼佢打針 佢幾個朋友都好怕 又唔想失業 點解可以咁
四千幾俾埋條命你

大宅

dolala 發表於 21-5-10 08:01
連美國都準備可以除口罩,香港卻仲要唔知等到幾時
一日都係個D可以打針而唔打既阻生哂!

醫護都超過七成無打喎!!咪要拉曬佢哋去新疆勞改??

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

steve983 發表於 21-5-15 17:28
我明白d年輕人點解要自由 但我都明白現實生活不易 但 講到要高質素我真係做唔到
自己屋企人出事 工人姐姐 ...

Exactly囉,但呢D就係佢哋口中嘅高質素,真係救命!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

prihim 發表於 21-5-13 15:11
如果打針係完全可以防疫,與其喺度話人,不如努力d叫哂身邊親人朋友同事街坊去打好過喇!
對比全世界,香港 ...
係打針後遺症, 但同打針又冇直接關係, 呢排耐唔耐就會出現

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

steve983 發表於 21-5-15 17:28
自己屋企人出事 工人姐姐 ...

好無奈, 見到D...打左針有幾多千蚊...
乜人命只係值幾千蚊? 唔係話一定有事, 但就算係間接, 我都唔想

子爵府

Deleted

子爵府

dolala 發表於 21-5-10 08:01
連美國都準備可以除口罩,香港卻仲要唔知等到幾時
一日都係個D可以打針而唔打既阻生哂!

你都傻,打針係自願性,打完之後有咩事邊個負責先,同埋個個人身體反應唔同,邊個知自己打完之後有無事

子爵府

bettywong80 發表於 21-5-15 19:48
Deleted

所以咁多人寧願帶口罩繼續唔去旅行都唔想打d無信心嘅針,快d同多d人講你d副作用喇

子爵府

steve983 發表於 21-5-15 17:25
打唔打都好啦 一陣搞個印度第五波 佢地就個個workfromhome 照出高薪 香港人個個停工 咩世界 而家話公務員 ...

公務員最x叻喇,次次都得佢地唔洗返工,基層打工仔拎住個飯盒踎喺街邊食飯,仲要話唔知原來仲有咁多人要返工,由頭到尾得公務員唔洗返咋

珍珠宮

回覆樓主:

唔打冇問題!
但係香港可唔可以將多餘嘅疫苗捐去貧窮國家,或者訂咗嘅唔好返貨,喺全世界疫苗短缺嘅環境下,香港可唔可以唔好浪費,香港人可唔可以唔好咁折墮!
希望決定唔打嘅人出來聯署,強烈要求政府將你嗰兩針捐出去。
朱門酒肉臭,路有凍死骨!

子爵府

Ncheese 發表於 21-5-11 12:35
我係長期病患者 我唔打就叫自私 我打完死左 係咪你賠返條命俾我先 係咪你幫我照顧一家大細先 係咪你幫我搵 ...

又係喎,後生仔都有機會打左變殘廢,你點知自己會唔會係咁,我仲有年幼嘅小朋友,我有份餐廳嘅兼職,有另一份寫字樓工,如果飲食業要強制打針,我寧願辭左份兼職都唔想搵命博去打針,打完有事d小朋友都唔知點算

子爵府

manshan86 發表於 21-5-11 10:13
痴痴地 唔打針又要被批鬥

咪係,咁信得過d針自己同屋企人打飽佢囉,迫人打針仲話人唔打針係自私,你地想去旅行要我唔想去旅行嘅人打針去滿足你地,我地打完有事,你地養我地一世咩

子爵府

廷廷媽 發表於 21-5-10 08:35
咁你有冇考慮下自己父母或年幼既子女?佢地d 真係打唔到針既人士被你惹到會點?年老既死亡率有幾高呀?
...

或者人地無人無物,死一世唔死大半世,打左有事都無所謂喇,但好多人上有高堂下有妻兒,成家等佢養,有咩事邊個幫佢照顧成頭家,講果個先唔負責任

子爵府

回覆 Fatbigball 的帖子

請問你食邊種海鮮敏感?是否食完嘴會紅腫?

首頁

尾頁

跳至