懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我平時返工 會搭去總站再坐返掉頭返工
因為都唔會prefer有人讓座比我

今日如常坐去返工
訓訓下突然有人打我旁邊玻璃
叫我讓座比婆婆..

我就覺得好無奈
旁邊坐咗大隻佬玩緊手機
再旁邊係後生女

我之前已經企西鐵暈過
送過急症
如果無需要我都唔會坐

但心裡面有啲委屈...

男爵府

sincss_xd 發表於 21-5-11 12:11

你同佢講你係孕婦唔舒服有需要坐底,叫佢請其他人讓座,我諗個個人都唔會再堅持ge

大宅

bsg 發表於 21-5-11 12:17
你同佢講你係孕婦唔舒服有需要坐底,叫佢請其他人讓座,我諗個個人都唔會再堅持ge
...

佢最後無強逼我讓
但心裡面又覺得 好想讓比婆婆
佢又企係度 又無人讓
我又有需要坐 好難受咁
可能大肚婆會情緒化少少..

男爵府

回覆 sincss_xd 的帖子

樓主你幾多週呀見肚未? 直接講 請你叫個唔係孕婦嘅讓座 我都需要坐 我試過兩三次一開聲就冇人 再叫我讓個位出嚟

大宅

o12345678 發表於 21-5-11 12:20

樓主你幾多週呀見肚未? 直接講 請你叫個唔係孕婦嘅讓座 我都需要坐 我試過兩三次 ...

五個月啦
好明顯見肚已經..

男爵府

如果佢見到 你個肚要你讓 咁又唔係幾啱 真係唔係老馮要讓 有時 如果車廂唔太迫 我都可以讓 但係太迫真係好易畀人撞到 真係唔使太上心 下次再遇到嘅直接講就得

大宅

我好明白你感受,我都經歷過比人搶位,明明個位係我行過去先,突然比人攝左過嚟叫我讓開,最終我冇爭,企左兩個站頂唔順落車等下一班,都係西鐵

自此之後,我唔會坐關愛座,呢啲座位根本發揮唔到關愛精神,而且冇乜必要就算有位我都未必坐,免得比人歧視

樓主唔好唔開心,出到街唯有自己小心啲,大部分人都唔會讓大肚婆

大宅

回覆樓主:

明白你感受,我懷孕到生得從未有人讓坐

九個月個肚好大,坐小巴d人都係坐係路口位,都係唔讓位要你自己攝入去坐

水晶宮

5 個月坐喺到未必見到個肚
你咪有禮貌同嗰個人講你都懷孕會見暈

男爵府

我諗你坐係到,佢未必見到你個肚,所以你唔使為咗咁而唔開心

子爵府

果個人係咪見唔到你個肚先叫你讓座?因為手袋擺前面遮住就睇唔到個肚
唔好唔好開心~
老實講,自己大肚後覺得普遍啲人都唔會讓座,一係扮訓教、一係低頭㩒電話唔想望到有需要既人。亦都試過明明大家一齊企,佢都見到我大肚,有人落車佢自己坐落去完全冇諗過讓俾我,而且佢仲要坐兩個站就落車…
其實我而家孕中期唔駛坐都得,但見到呢啲「人生百態」總有d感慨….

大宅

!PO 發表於 21-5-11 13:27
果個人係咪見唔到你個肚先叫你讓座?因為手袋擺前面遮住就睇唔到個肚
唔好唔好開心~
老實講, ...

其實呢件事最唔開心係
我有需要坐 又讓唔到比婆婆坐
而婆婆都有需要坐
個男人聽我講完大肚讓唔到 佢就哦
但又唔會叫其他人讓比婆婆坐
變咗我覺得好唔好意思...
其他人就繼續漠視身邊嘅人..

子爵府

sincss_xd 發表於 21-5-11 13:30
其實呢件事最唔開心係
而婆婆都有需要坐

其實真係唔關你事呢,唔好咁自責,你都係有需要坐既人
個男人開聲叫你讓座,其他人都一定聽到/見到,只不過佢地太冷漠扮聽唔到、睇唔到。

複式洋房

sincss_xd 發表於 21-5-11 12:11

我都試過比個阿嬸叫我讓比佢坐 我呆左望住佢 隔離嗰阿叔就起身讓比佢坐

男爵府

其實呢件事最唔開心係
而婆婆都有需要坐

你真係頭暈有需要,唔需要心虛唔好意思,真係暈倒整親點算呢
關愛座個貼紙有四類人,大肚同老人家都係其中1/4
係個男人諸事啫,做好人又做一半
我唸你個樣比較善良,所以淨係恰你 又唔叫其他人讓

大宅

樓主唔好唔開,你個樣梗係溫純,唔惡死嗰啲,啲所謂道德X上身既人,只會叫呢類人讓座,大隻佬﹑惡死C9佢地係唔敢叫的。你勾起我多年前因有長期病,得登早些起身,又係搭回頭車去總站諗住有個位坐,可以係開工前休息一下(因為身體唔舒服,多數瞓得唔好)。點知去到第二個站, 有個大肚婆上車,旁邊有條八婆以為自己好正義,大聲叫我讓俾佢,個死人樣仲以為自己好正義好型,嗰陣時成車人望住我,我唯有無辦法讓俾佢。佢又係唔敢叫其他人讓。呢件事亦令我記到今日,覺得好委屈﹐當時細個,亦唔敢大聲解釋,解釋亦無用。

珍珠宮

其實呢件事最唔開心係
而婆婆都有需要坐
唔好覺得唔好意思,大把呢啲無家教的人啦...明知你大肚,好心就叫隔離後生無事的人啦...

男爵府

讓係人情唔讓係道理。慷他人之慨,出口術扮好人。

大宅

唔需要覺得唔開心,直接講你大肚,只係未見肚,你叫佢叫其他人讓,你都可以坐關愛座,唔需要心唔舒服,唔係得你有責任讓座

複式洋房

D人係欺善怕惡。我都試過坐巴士,half full,個個都一個人坐兩個位,坐走廊位。有個阿嬸上車,個個都唔走埋去,係要走埋我度叫我拎開d嘢比佢坐。我有箱2.5kg嘢,8個月肚。佢明明好多位可以揀。

首頁

尾頁

跳至