6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔食左半年人奶,打算幫佢轉飲奶粉,係咪可以直接轉2號奶粉?定係食左1號一段時間先再轉2號?

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

未食過奶粉?

如果未食過
直接轉2號就得
但記得要慢慢轉
唔好一次過轉呀

大宅

2021勳章 畀面勳章

我女食都1歲添呀,我都係人奶+3號奶粉同佢轉奶,我覺得奶粉最好買返合適階段,因為攝取嘅營養唔同。

大宅

2021勳章

回覆 albye 的帖子

我仔仔當年食足六個月,我便跟住奶粉指示立即轉2號,我一半人奶,一半奶粉,仔仔好健康成長。
遲d妹妹足半歲,也會跟哥哥飲皇家美素2號!

大宅

可以直接轉2號呀,一日轉一餐慢慢轉就可以

別墅

2 號奶粉適合6個月以上BB , 只要BB夠6個月都可以飲用2號奶粉, 2號奶粉營養較多。 當然睇返BB狀況, 如BB消化系統較弱, 就可以先飲用1 號奶粉。

大宅

sylvester123 發表於 21-5-11 17:26

我仔仔當年食足六個月,我便跟住奶粉指示立即轉2號,我一半人奶,一半奶粉,仔仔好健康 ...
我一開始都係餵人奶補奶粉,跟指引6個月轉左2號,我仔都係飲樓上媽媽講果隻,淡淡地易入口

別墅

albye 發表於 21-5-11 12:34
仔仔食左半年人奶,打算幫佢轉飲奶粉,係咪可以直接轉2號奶粉?定係食左1號一段時間先再轉2號? ...
可以唔駛飲1號直接飲2號, 不過一餐一餐轉比BB試睇佢反應夾唔夾先再比多一餐咁會穩陣D
我仔都試過飲D奶粉去便便唔順, 最後試飲A+ NEURO PRO 情況先有改善, 咁就繼續飲到宜加

複式洋房

可以呀,我個時都係半年人奶後轉enfintias 2號,都順利

複式洋房

可以直接食2號但唔可以直接轉,轉奶粉要慢慢逐餐轉俾小朋友腸道適應架,我個陣人奶轉neuropro 都用左起碼兩星期

複式洋房

其實轉1號定2號都冇所謂,最緊要係搵隻近似人奶既配方奶,BB就更容易適應

大宅

2021勳章

可以直接食2號仔, illumx入面有hmo同mos,都係比較似人奶, 應該會比較易適應,囡囡食緊就夾得唔錯,便便日日都有

複式洋房

kasugai 發表於 21-5-12 00:38
可以呀,我個時都係半年人奶後轉enfintias 2號,都順利
我小朋友都係飲呢隻,幾淡口下,小朋友亦都接受到

別墅

2021勳章

可以直接轉2號呀,但就要一餐一餐咁轉,唔好一次過轉,寶寶條腸會適應唔到的,你有冇話揀左d咩心水奶粉咁

大宅

2號就可以,但係就唔好人奶同奶粉溝埋一齊,咁樣BB會比較難適應

別墅

直接食2號就ok。我BB個陣都係由人奶轉食aptamil白金,一餐餐咁轉,個零星期已經適應,便便都去得好順。

大宅

直接轉2號仔呀,但要慢慢轉..觀察下bb適唔適合先。我b嗰時就轉左飲樓上媽咪講既皇家美素奶粉,bb日日有poopoo..胃口又ok..所以都keep住飲(emoji)(emoji)

複式洋房

sylvester123 發表於 21-5-11 17:26

我仔仔當年食足六個月,我便跟住奶粉指示立即轉2號,我一半人奶,一半奶粉,仔仔好健康 ...

到6個月可以比bb試2號奶粉,唔洗試1號。我都係比緊樓上媽媽講嗰隻,味道比較近似人奶,淡口但香奶味,bb好鍾意,唔會食左奶粉唔食人奶

複式洋房

我BB人奶同奶粉兩樣一齊食,我餵皇家美素兩樣同時肯飲,1號都可以飲到1歲,也可以直接比2號

別墅

奶粉唔駛跟1,2,3,4號咁飲, 有需要既話可以直接飲某一號數
當然大前題要BB試試睇下適唔適應
如果奶粉有HMO/益菌會比較好, 腸胃比較易適應

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊