自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

高達紅色 發表於 21-5-11 19:30
唔好一句A仔就以為唔使負責,推人撞到枱角死埋一樣要坐監
A仔條界無限咁闊,以前D曳仔而家個個都話A仔,唔 ...

高見

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

個學生使用暴力一定唔啱,無論背後有何原因,都不能接受

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇咗,我覺得個學生似A仔,冇頭冇尾唔評論住,不過睇老師冇乜經驗似乎唔識處理。

BBG1    發表於 21-5-11 21:12

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

口水包包 發表於 21-5-11 18:06
唔係大哂。但係佢思想係平常人理解唔到。 佢固執唔會理你係邊個。 果日整路佢行唔到周身唔舒服。 你會唔 ...

未接觸過呢類小朋友嘅人唔會明,只會响道德高地去批判。
A仔小朋友真係唔可以硬碰,老師如果無經驗同佢鬥硬,孩子情緒只會更失控。

978212    發表於 21-5-11 21:49

公爵府

mr.bb 發表於 21-5-11 20:58
個學生使用暴力一定唔啱,無論背後有何原因,都不能接受

係囉!鄧個老師慘,A唔A仔都唔可以動粗。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jellyfish1989 發表於 21-5-11 17:49
唔係a仔大曬,而係a仔有a仔嘅處理方法, 對任何人都一樣,硬碰係冇用, 係我會由得佢走, 因為佢情緒太激動, 肢 ...

x2

用暴力係男學生不對,應受罰及教導佢情緒控制技巧

但如果他是A仔(只識咆哮而不同老師對話, 似係), 老師亦有進步的空間. 在有ASD共融的學校, 老師應上過課程、受過培訓怎樣和他們相處才可控制他們的情緒.
1)對某些A仔,有日常生活的日程,切忌突然更改日程/行程. 要預先一至幾日通知他要留堂

2)如ASD同學情緒已失控(已非理性思維), 切忌同佢正面衝突, 只會有人受傷或有財物被損壞.
他火燒瓦頂時,不是向他說校規或人生道理的時候

ASD孩子係要自小受訓控制自己言行及正常社交, 但不代表教了多年後,佢地成年會變番正常人一樣.
但14歲或以上傷人就可以判監.天生係咁, 唔係佢想改就改得到

公爵府

mlcbb 發表於 21-5-11 17:29
a仔大晒?

我唔知呢個學生是否a仔,所以暫時不能討論佢個案。但你呢D口氣實在討厭。完全係歧視口吻

伯爵府

世事無常 發表於 21-5-11 21:21

無錯
明白A仔嘅特殊需要
但做人係要有底線的
就算係咩理由也好都唔應該郁手郁腳
唔通街上見到有個人唔順眼or觸動到佢情緒又要推人?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我自己好主觀咁覺得老師只係識懲罰學生,從來唔知咩叫教導,香港大部份老師都係衰既,顛既都唔少,同情個學生,儘管郁手唔啱,但睇得出個學生想移走障礙物咁推走老師,唔係打老師。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-11 21:41

子爵府

opclk99 發表於 21-5-11 18:51
傳係Band1 聖公會呂x才

聖呂已經不是band1啦,跌左落去band2

珍珠宮

baby7 發表於 21-5-11 21:30
無錯
明白A仔嘅特殊需要
但做人係要有底線的

或者咁講,我睇到嘅係學生並非要傷害個老師,只係佢當時情況激動想走,影片都感受到班入面有好多同學在喧譁,個學生果刻情緒高漲只係想離開,老師唔比佢走,响佢角度佢只係激動地拉開老師想走,而非想打人或推人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無錯
明白A仔嘅特殊需要
但做人係要有底線的

按美國監獄的統計, 情緒不能自控的A/SEN入獄 比正常人的比例較高.

有時, 成年後都控制唔倒情緒, 天生係咁, 係佢地及家長一生背負著的重擔及風險.大家估佢地想坐監咩?

按現時教育局指引,IQ正常的孩子冇資格入特殊(ASD)學校. 而特殊(ASD)學校因為收了IQ低的學生, 課程很淺, 高中不跟DSE syllabus, ie. 中六畢業也冇資格入大學或入有高學術要求的大專課程.

有些A仔學術甚至超班, 可以做大學教授.
愛因斯坦也是個A仔(亞氏保嘉)

水晶宮

kayen 發表於 21-5-11 18:30
唔認同,佢而家直頭推跌老師,如果佢情緒咁大問題,應該入特殊學校

水晶宮

無錯
明白A仔嘅特殊需要
但做人係要有底線的

用戶要求終止服務

牛年勳章

世事無常 發表於 21-5-11 21:21

固然唔可以,不過 A 仔嘅話,佢係控制唔到。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-5-11 21:45
固然唔可以,不過 A 仔嘅話,佢係控制唔到。

如果個老師有經驗懂處理,唔好响孩子情緒高漲時再同佢硬碰,都幾肯定個孩子唔會拉倒老師。

翡翠宮

jellyfish1989 發表於 21-5-11 17:49
唔係a仔大曬,而係a仔有a仔嘅處理方法, 對任何人都一樣,硬碰係冇用, 係我會由得佢走, 因為佢情緒太激動, 肢 ...

但係如果由得佢走咗去
有事又係賴老師點解比佢走

別墅

義士見義勇為者@.@

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jasmine-4711 發表於 21-5-11 20:50
x2

拍片俾學校日後做罰/輔導學生的證據係ok.否則,其家長也許唔信,反而要投訴老師屈佢/針對佢.

總有離別的時候

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-5-11 21:42

按美國監獄的統計, 情緒不能自控的A/SEN入獄 比正常人 ...

當然明白,是無奈的,片中見個男同學出手之前都忍住。
我唔係專業人士,唔識評論當刻老師應該點做,但我覺得至少要比佢知道條底線喺邊度。如你所說,到成年後社會仲會理會你是不是A仔嗎?

首頁
23456...10

尾頁

跳至