自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

被罰留堂,唔準放學,其實個個細路都唔高興。
有時對住A嘅真係好無奈
我放你走咁其他同學點諗
上到中學,硬碰真係又唔夠佢大隻
希望片中同學仔家長同老師同社工開個會商量下以後做法。
我家個大A都試過,老師最後放左佢去小息,後來再有第2次,家長老師學生坐埋傾過,之後就無再有同類事情發生。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-11 21:50
如果個老師有經驗懂處理,唔好响孩子情緒高漲時再同佢硬碰,都幾肯定個孩子唔會拉倒老師。
...

都係老師既錯,應該由得佢,等父母自己教

大宅

口水包包 發表於 21-5-11 18:06
唔係大哂。但係佢思想係平常人理解唔到。 佢固執唔會理你係邊個。 果日整路佢行唔到周身唔舒服。 你會唔 ...

男爵府

Carol999 發表於 21-5-11 22:21
係放上網有問題,但咁岩呢件事有片有證據,先可以知道個事發經過啫!如果學校可以帶電話返學,而學生拍片 ...

如果校規寫明不可以在課堂使用電話或拍攝老師和同學,你覺得佢咁做有冇問題?
我覺得佢係偷拍,因為佢未得到當事人(發爛同學和老師)的同意而拍攝,而且相信學校都唔批準佢咁用電話。
其次,偷拍者的目的都好重要。如果係有同學被欺凌,拍底做證,我覺得合理,也情有可願。但片中班房一大班同學,房外又有老師和同學,成班人已起哄,再加上佢又放上網,偷拍者明顯係唔係為咗正義,幫人而偷拍,分明就係攪事啦!
其實之前學校已處理咗件事,個個人還要放段片上網,點睇都係唔啱!

公爵府

mlcbb 發表於 21-5-11 23:47
係有班家長,乜都話係A 仔,行為係與常人唔同,所以唔可以歧視佢。根本就係縱容,又唔理唔睇醫生唔食藥。 ...

唔好突然轉話題講縱容。你用左句說話——行為常人不同,所以唔可以歧視佢。其實正反映你心底話:他的行為與常人不同,點解唔可以歧視佢!

公爵府

Carol999 發表於 21-5-11 22:21
係放上網有問題,但咁岩呢件事有片有證據,先可以知道個事發經過啫!如果學校可以帶電話返學,而學生拍片 ...

我認為完全冇道德

公爵府

大笨鐘 發表於 21-5-11 21:45
固然唔可以,不過 A 仔嘅話,佢係控制唔到。

佢哋咁樣,老師好危險,佢哋其實有冇藥食可以控制?

男爵府

口水包包 發表於 21-5-11 23:04
或者你一生人無遇過親戚朋友係呢一類型,係你既幸運。 :fortuna ...

你又知我背景?
不過我都冇興趣講太多

我成日遇到呢啲情況,我只可以講而家對佢哋嚴厲啲只係想佢哋將來條路好行啲

唔係成日要要拎呢樣嘢出嚟做擋箭牌
我主張做錯事都係要處罰
係我心目中願意接受融合教育嘅學生,我都盡量會一視同仁

家長冇可能一世陪到佢,社會比學校仲無情
所以唔好成日淨係覺得自己係受害者

同佢同班嘅同學都要學識接受佢哋
老師又要多啲時間去關心又要學習點樣去教佢哋
社工都要多啲抽時間去關顧
仲未計其他嗰啲教育心理學家或者額外嘅訓練

已經俾咗咁多嘅資源係應該要好好珍惜
而唔係一句情緒失控就可以去攻擊人然後就話自己有特殊教育需要來做擋箭牌

男爵府

alicego62 發表於 21-5-12 00:03
我認為完全冇道德

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mlcbb 發表於 21-5-11 23:53
都係老師既錯,應該由得佢,等父母自己教

睇你回覆咗咁多,都覺得你係好有偏見,唔太願意包容。

孩子係要教,但作為教師都要睇當時情況去變通,從影片所見,個學生明顯唔係想傷害老師或打人,只係佢唔係好控制到自己想走啫,當時個學生情緒高漲,要罰要教等佢冷靜落嚟先處理唔可以嗎?同學生硬碰只會把問題放大更難處理,老師行多一步或者改一改處理方法,成件事结果亦可能會唔同。

複式洋房

對住呢啲真係好無奈架

wcpcelia    發表於 21-5-12 09:43

伯爵府

VCBB小天使 發表於 21-5-11 23:40
A仔唔係大哂,只係佢哋某啲嘢係好固執,等於過度活躍症,你可以叫佢哋坐定定嗎?

我諗所有父母都唔想自己 ...

依家唔係一個幼兒/小學生,而係中學生
過度活躍症都有方法訓練,有心教既一年已經可以大大改善。

伯爵府

alicego62 發表於 21-5-12 00:01
唔好突然轉話題講縱容。你用左句說話——行為常人不同,所以唔可以歧視佢。其實正反映你心底話:他的行為 ...

依家係有班所謂A 仔家長無管教好,就乜都賴落A 仔係控制唔到。我係歧視呢班家長,拎A 仔做擋箭牌。但同時有班家長,用幾年時間日日自己教A 仔小朋友,上到小五小六已經無乜問題。

如果上到中學都仲係控制唔到,出到社會只會更殘忍。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

高達紅色 發表於 21-5-11 19:30
唔好一句A仔就以為唔使負責,推人撞到枱角死埋一樣要坐監
A仔條界無限咁闊,以前D曳仔而家個個都話A仔,唔 ...

係㗎!所以d人個個都自我中心: 我有病,大哂!我鍾意幾時走就幾時走!

公爵府

牛年勳章

hellokitty111 發表於 21-5-12 00:00

如果校規寫明不可以在課堂使用電話或拍攝老師和同學 ...

你係想講係咪偷拍?定係想講放上網?

我都認同唔應該放上網
但至於係咪偷拍,就要睇學校一向處理手機的做法,有d學校講明在校範圍內不准開手機,但有d就冇規定,或學校係話唔准用但明知同學上堂使用手機都沒有作出阻止。如果學校一向都沒有阻止學生上堂使用電話,學生拍片是否仍是偷拍呢?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

回覆樓主:

其實自閉症係殘障,就好似無手缺腳呢類身體缺陷咁,佢並唔係一種病,無藥醫架,只可以後天訓練佢地克服同適應呢個殘障,請大家比多少少同理心去認識同理解佢地。
有適當既教育同訓練佢地會有進步,但每人殘障程度都唔同,學習同進步既能力都不一樣,又何以一把尺度盡所有人呢…

hihi21    發表於 21-5-12 03:16

男爵府

yuyueng 發表於 21-5-11 21:35
我自己好主觀咁覺得老師只係識懲罰學生,從來唔知咩叫教導,香港大部份老師都係衰既,顛既都唔少,同情個學 ...

其實香港有啲老師真係好討厭,我大仔由中一讀到而家中二,每一天返學都要留堂,點解留堂,可能係未做晒功課,可能係多嘴,可能上堂玩,等等等等,因為佢讀書成績唔好,所以就要留堂,如是者今年第二年啦,我問佢留堂有乜做,佢話冇乜做,只係坐喺,坐夠鐘就俾你走。 其實有時有啲老師唔體諒,有啲細路仔真係讀寫障礙,讀書成績唔好,佢自己都唔想,啲老師可能覺得留堂只係唯一嘅懲罰方法

男爵府

口水包包 發表於 21-5-11 23:04
或者你一生人無遇過親戚朋友係呢一類型,係你既幸運。 :fortuna ...

係呀,有啲人天生好幸運,從來都唔會遇到呢一類型嘅小朋友,所以同佢地講都嘥氣,佢哋唔會明白

男爵府

Carol999 發表於 21-5-12 00:39
你係想講係咪偷拍?定係想講放上網?

我都認同唔應該放上網

如果要定義「偷拍」一詞,我覺得一切未經當時人同意/或在其不知情下而拍攝其行為,就可以叫做「偷拍」!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Carol999 發表於 21-5-11 20:36
拍片都唔岩?一陣d怪獸家長又話咩冇片冇証據、有冇咁誇張呀、佢係小朋友黎咋 點樣掟個成年老師落地下呀? ...

所以學校最好有cam,保障大家!
A仔唔應該大曬⋯⋯可以出手打人!如果佢咁控制唔到情緒,應該食藥,保障佢自己及別人嘅安全!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁
45678...10

尾頁

跳至