自由講場

跳至
del  

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

回覆樓主:

好同情你一打二,仲要有個唔識關心自己既老公。估計你們住許願樹再過八鄉那條路既村屋,就算讀大埔學校,都勁唔方便,車又梳。你老公仲唔解決住屋問題,婚都有得離。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真心勸你好好同老公傾下

生得兩個小朋友,預左有機會係兩邊扯,特別係無人backup...兩公婆都要協調下時間..我都係ftm...當年兩小朋友,一個K一個N....家同學校同區,家中間,K同N嘅位置就一左一右。到大果個小學,細嘅又K...都係兩邊撲...只係我老公會盡量幫手。

大宅

Dora94 發表於 21-5-11 18:22
舊工人姐姐8月炒左,而家咁既情況唔敢請住

日日搭的士要幾多開支?同租套房差唔多就可以考慮呀

子爵府

回覆樓主:

我生大女時仍住村屋,自己揸車,但弟弟出世後覺得就算有車出入都極不方便,揾位泊車已經好煩,同埋幼稚園返半日,如果回家一陣又要帶埋new born再出去接放學,好天都話,落兩就更狼狽(車位距離家門要行150米,無遮掩),這情況吾駛一個月,搬返出市中心,依家屋企响幼稚園附近,落樓行2分鐘路程,即時舒泰好多。

一湊二無人幫,屋企近學校真係好重要,建議樓主好好同另一半傾下,解釋妳的情況。

子爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:18
爸爸7:30返工,大女返8:00爸爸返九龍,我地住新界,學校7:30先開放
我希望捱得過,只想對方了解 ...

7點半放低大果個
佢之後返工唔得?

子爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:14
係,每日見到一陣,但係佢只係爭取私人時間,冇諗過要親子時間,月租5500-6000,明天開始睇
...

男人係今

男爵府

我都覺得你朝朝call定架的士好啲,你同小朋友無咁辛苦,又唔使早起身,咁早起身,佢地番學都會覺得眼瞓

男爵府

搭校車拉 有2個以上都會搭校車 咁樣最易解決 又吾洗逼巴士

大宅

CorrineNg 發表於 21-5-11 18:26
好同情你一打二,仲要有個唔識關心自己既老公。估計你們住許願樹再過八鄉那條路既村屋,就算讀大埔學校,都 ...

你已估中了我由年頭開始己平心靜氣同佢講,但佢唔聽

公爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:22
舊工人姐姐8月炒左,而家咁既情況唔敢請住

明白。。
你每日接送女兒不如都坐的士,至少冇咁攰。可以叫你c6俾的士錢嗎?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

Dora94 發表於 21-5-11 18:21
佢返工日日搭的士咁濟
生b前已經住了,d小朋友細個好少出市中心,大女幼稚園又返下午班,所以一 ...

既然佢出九龍都日日搭的士,咁你使咩同佢慳呢,你都搭的士返學放學啦!而且你搬出去月租4000千,會唔會搭的士都差唔多錢?俾我會叫C6出晒的士錢或者出一半。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唉~深表同情

有好多C6都係咁衰

與其用6000租屋,你都諗住蝕,請工人不是更好嗎?可返parttime
或請同村ee幫手可能平啲

我估你想氣C6多啲

大宅

jianminyjm 發表於 21-5-11 18:27
日日搭的士要幾多開支?同租套房差唔多就可以考慮呀

一轉的士差不多80,到許願樹已經跳到40幾一來一回好恐怖

大宅

Dora94 發表於 21-5-11 17:49
有冤無路訴真係好辛苦
講返少少背景:我係一位ftm,生小朋友前有工作,細b 2歲幾時返通宵pt,直到細 ...

其實搬出去要一筆錢,有冇諗過用呢筆錢請姐姐幫輕下

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

叫佢請幾日假試吓帶2個女返學,等佢感受吓

大宅

wsyggk 發表於 21-5-11 18:30
既然佢出九龍都日日搭的士,咁你使咩同佢慳呢,你都搭的士返學放學啦!而且你搬出去月租4000千,會唔會搭 ...

呢個方案都可考慮大前題要call到的士,因為我試過預約失約,加60都唔接

子爵府

我愛Corina 發表於 21-5-11 18:24
你學返佢,日日的士,唔好難為自。

就算日日的士出入,但都係解決吾到樓主帶住細b在街閒逛等放學的無奈,這樣花半天時間,媽媽真係好攰

大宅

cheiching 發表於 21-5-11 18:32
其實搬出去要一筆錢,有冇諗過用呢筆錢請姐姐幫輕下

舊姐姐8月炒左我諗我而家都係要請返

男爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:29
你已估中了我由年頭開始己平心靜氣同佢講,但佢唔聽

你隻衰佬為咩要住個到?平租,地方大?時間就是金錢,你地有大有細,仲要不是揸車出入,點頂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:14
係,每日見到一陣,但係佢只係爭取私人時間,冇諗過要親子時間,月租5500-6000,明天開始睇
...

你村屋外可泊車嗎?你買架二手車會唔會好過搬出去?又或者請個工人,或時鐘請人幫手, 你又做番part time, 但選唔撞番學時間, 薪金拉上補下,又多個人幫吓手,唔洗一個做晒,咁會唔會冇咁辛苦。

搬出去唔止5/6千,仲有其他雜費,如果係劏房,電費任人話幾多就幾多,分分鐘只係電費都千幾二千都唔定。 仲有你行開行埋冇人幫你睇細路,品流可能複雜,總之諗清楚先。

首頁
12345...11

尾頁

跳至