自由講場

跳至
del  

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

樓主有無車牌? 如果有,揸車幫到你

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主, 你不如的起心肝考車牌, 買架車吧, 住村屋無車又要湊住兩個出出入入, 真是好麻煩, 而且村屋應該有位泊車.

男爵府

testher 發表於 21-5-11 20:19
樓主有無車牌? 如果有,揸車幫到你

冇錯,租套房嘅錢可以養到一架車啦,平時又可以揸車四圍去。我都住村屋,如果出市中心行出村口坐van仔巴士都方便,但天氣熱、落雨,你仲湊住兩個小朋友,真係辛苦,揸車啦。

伯爵府

BK Milk勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:12
我喺whatsapp同佢講,佢話 你鍾意

如果這樣講,真是心淡,為自己打算吧,愛自己多些

大宅

睇得出你好大壓力,上黎放下負係好d

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

主力坐的士,間中坐巴士,
你好錫女女,係好媽媽,唔好為難自己

伯爵府

一係搵街車比多啲錢等小朋友坐
一係自己學揸車
一係坐的士
搬去套房絕對唔考慮
解決方法總比困難多
為母則強
老公唔理,你都唔好委屈自己
要適時放鬆下自己
愛自己多啲,你值得令自己開心

大宅

邊頭返工要三個鐘先到屋企,我老公返機場都係一個鐘,再遠啲最盡咪兩個鐘,香港有幾大

水晶宮

Dora94 發表於 21-5-11 18:35
舊姐姐8月炒左我諗我而家都係要請返

有錢搬出去、不如請返姐姐幫手啦、再搵有校車既學校、唔係出到巿區都係一打二、一樣辛苦

子爵府

回覆樓主:

咁你老公肯唔肯出錢?
唔好自己搬出去,一闊三大,你有出無入
屋企附近有冇熟嘅,信得過嘅姨姨幫手?
俾錢佢哋幫你接大女放學,如果你願意出埋的士錢(接女果程),應該都舒服。
細果個就自己搞掂好啲

珊瑚宮

揸車!去邊度泊?行開行埋邊個看車?
玩具萬歲!

伯爵府

轉校去有校車的學校,同無論點你都要學車以備不時之需,係呢段等待的時間就叫的士返學放學。
你未生之前都係住村屋?你唔覺得返工放工辛苦咩?你c6 爲乜咁堅持要住果度既村屋 - 因為係原居民?

你細女最辛苦,6:15am 起床至2pm 先返到屋企,你係大人都辛苦,何況細女只是k2 的小朋友?

珍珠宮

Dora94 發表於 21-5-11 18:31
一轉的士差不多80,到許願樹已經跳到40幾一來一回好恐怖

錢預洗咗都算,怕有時唔係咁易搵車

翡翠宮

減齡達人勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:21
佢返工日日搭的士咁濟
生b前已經住了,d小朋友細個好少出市中心,大女幼稚園又返下午班,所以一 ...

佢日日搭的士咁奢侈,你做乜要動用自己私己咁傻,叫老公車埋大女返學先去返工囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我擔心你段婚姻多D!!! 個C6 咁嘅款, 你自己長遠打算下!!!

大宅

有冇搞錯
我睇字都鄧你辛苦

大宅

Dora94 發表於 21-5-11 18:35
舊姐姐8月炒左我諗我而家都係要請返
長遠都要請工人好d

男爵府

搬出去,不好吧!除左租金仲有好多洗費,幾千蚊租果D套房,你應該吾會睇得上眼。既然C6什麼也不做,盡快請返個工人姐姐應該係最好的解決方法,起碼有返D親子時間先啦!

伯爵府

回覆樓主:

你用搬套房的錢請個工人仲好啦

大宅

多謝各位jm比的意見
我無車牌,本身諗住上年年頭同妹妹轉左全日班之後去學車,點知疫情停課,無人睇小朋友,去唔到學車
以前返工放工我會預鬆1.5小時,喺沙田放工,有小朋友之後 我再預多d時間,但計劃趕不上變化,好多時出門前都有突發事落到後送車尾/巴士脫班,call唔到車,截街車比人截糊真係好少吉車的士經過
我剛剛同c6傾左,灘出黎講,話希望你明白我唔係為自己,我係為小朋友,我想佢地多d時間休息,唔想妹妹每日都咁頻撲。叫佢試下做我一個星期,一句埋怨都唔可以,佢話請返工人姐姐,姐姐黎到一切穩定之後,就搬去學校附近,希望佢講得出做得到

首頁
45678...11

尾頁

跳至