懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係嚴重孕吐,到20幾周都仲係嘔
聽講飲糖水難飲到嘔,嘔咗要重新再飲飲到嘔為止
我驚我做唔到呢個測試
有冇懷孕媽媽係冇做呢個測試㗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

chinglove 發表於 21-5-11 18:52
我驚我做 ...

我今朝做完,其實我覺得無網上啲人講到咁恐怖。只係一杯比水杰DD既糖水,其實慢慢飲五分鐘內都會飲完,飲完之後飲返幾啖水等個喉嚨無咁那就ok,之後個兩個鐘等下YouTube 都好快過。我覺得做到就做咗會安心啲,因為妊娠糖尿病無論肥瘦都有機會中。

男爵府

我驚我做 ...

飲既時候咩都唔好諗,一口氣唔好停甘飲曬佢,飲完之後唔好講嘢慢慢抖順條氣就好快冇事

大宅

我驚我做 ...

我上個禮拜飲完,仲要係15w飲,仲有懷孕反胃feel。我agree 其他人講反而無人講到咁恐怖,其實係凍檸水無檸檬味咁。唔係咁難飲,最正係開頭幾啖,好似凍飲咁但之後個幾啖係幾甜既,而且甜到有少少澀澀哋,不過可以接受嘅。

我反而建議係要小心血糖,中咗要捉入院,好煩

大宅

Threeyear2020 發表於 21-5-11 20:20
我上個禮拜飲完,仲要係15w飲,仲有懷孕反胃feel。我agree 其他人講反而無人講到咁恐怖,其實係凍檸水無檸 ...

Btw, forgot to say, 如果你嘔咗出嚟,要再約另一日飲過

子爵府

唔係個個孕婦都要飲糖水,直繫家族成員有糖尿病、肥胖…等等都係其中一個因素
我冇以上問題,醫院冇安排我要飲糖水,去健康院/私家診所驗尿都暫時冇發現有糖尿

大宅

回覆樓主:

我覺得個味吾係咁難接受,只係好甜既水。但我平時都作嘔,水都吾係好飲到,所以係飲到最後一分鐘既,一路飲一路流眼淚,飲下停下,好驚嘔返出黎,要再飲過。 當日見有啲媽媽飲得好快,亦都見到有一個飲完響樓下花槽嘔

複式洋房

其實應該係慢慢飲定係好快飲晒呢?
我聽個個講嘅講法都唔同,
有啲話慢慢飲就會好辛苦因為佢好難飲所以慢慢飲會嘔,有啲話急飲會嘔
上網睇妊娠糖尿冇病徵,一定係要飲糖水先至check到,有問題就唔可以順產,但我本身我係選擇開刀生,所以其實係咪可以唔做?

大宅

我驚我做 ...

我都嘔到5個半月呀 飲糖水超難受!
飲完係個胃到浪下浪下 湧到上喉嚨 但又唔嘔得
飲完之後個半個鐘 個胃好唔舒服 keep住想嘔 仲好頭暈...出晒冷汗 瞇埋眼捱左一段時間先好d渣 個次係我唯一一次產檢覺得我需要老公係身邊

男爵府

chinglove 發表於 21-5-11 21:53
有啲話慢慢飲就會好辛苦因為佢好難飲所以慢慢 ...

你要一早起身,空腹,有啲人呢個狀態本身已經唔係好ok,可能本身血糖低都會頭暈想嘔

我飲咗兩次,個人狀態都有分別(平時起身唔食會血糖低頭暈)第一次飲完好辛苦,第二次飲又無乜事

杯嘢係外賣凍飲咁大個杯,一啖過飲咁大杯水都死啦
所以我唔同意一啖飲… 但因為好甜無人想慢慢嘆,同埋限事飲哂嘅,其實你正常速度慢慢吞,大約3-4啖飲完一杯應該不會嘔

記住帶暖水,飲完用暖水浪下個口

大宅

uckukuku 發表於 21-5-11 22:06
你要一早起身,空腹,有啲人呢個狀態本身已經唔係好ok,可能本身血糖低都會頭暈想嘔

我飲咗兩次,個人狀 ...

QE係一個380ml既水樽,滿滿一支要飲曬。一拎起,我已經驚

男爵府

我上星期飲完,半碗湯碗咁多,醫院比再溝水,唔催我哋。等我地慢慢飲,
我第一胎係一杯外賣熱飲杯既份量,真係好甜,仲要快飲,飲完好辛苦,

今胎慢慢飲,唔覺難飲,可能溝左好多水,唔算太甜,飲完5分鐘就落左格,
反而我見有人因為飲左淡水,係最後30分鐘嘔哂,要再約期飲

男爵府

回覆 chinglove 的帖子

我本身就鍾意食甜嘢 唔覺得難飲其實你喺屋企都可以試下一杯水溝少少糖
陣味差唔多可以有啲心理準備先

大宅

2021可愛聖誕B勳章

上胎無被安排過
今胎22weeks暫時都未收到通知要飲

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Hi 樓主,你最近點呀?之前係你另一個post同你傾過計,我都係8月媽媽
我早幾日已經飲完糖水啦,比我想像中好,冇網上啲人講到咁恐怖,我去飲之前都係驚左好耐架!我一杯大約分左3至4大啖飲,飲到最後係好那喉,但杯野唔難飲的。飲完姑娘有針小小水比我浪下喉嚨會好啲。之後我覺得有d暈,同梗係有啲氣想ur返出黎,但驚嘔我都忍住。坐低聽下歌,合埋眼係心度唱下歌會好啲,到冇咁暈就上網hea下終於捱左2個鐘冇嘔到出黎。你幾時飲呀?加油呀,唔好驚,飲果陣一路飲一路望下周圍環境壁佈板資訊等等分散下注意力!

大宅

chinglove 發表於 21-5-11 21:53
有啲話慢慢飲就會好辛苦因為佢好難飲所以慢慢 ...

如果公立醫院安排咗期比你check建議都check 吓啦,touch wood如有事會影響bb架,你search 吓...具體影響

男爵府

高齡先要飲糖水

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

有得檢查就做啦

我實在太多問題
要做曬檢查後再約
個時好似24週先飲
杯糖水真係好大杯
我就快快手飲完
檢查好彩無事

複式洋房

其實冇醫院安排我飲㗎,冇check到我有問題架,
不過係我睇私家嘅時候醫生問我做唔做,
佢話我個B比正常嘅重100 g屬於中size,
但我覺得係因為我日日飲滴雞精同成日飲高麗參水個B先至會大少少。。。

其實個醫生知道我嘔得好犀利
佢知道我唔想做佢都話都OK嘅
只係我上網聽呢個係必做嘅就七上八下
但我真係冇信心可以完成
因為我平時飲嘅都係暖水,飲嘅份量超過一杯就會好唔舒服
朝早唔食早餐就會暈,個人好虛
所以我唔想做
所以想知係咪有其他媽媽都冇做嘅...

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-5-11 23:31
Hi 樓主,你最近點呀?之前係你另一個post同你傾過計,我都係8月媽媽
我早幾日已經飲完糖水啦, ...

我記得吖
其實我唔係醫院安排㗎
係私家醫生問我自唔自費做。。。
我之前冇check到有任何問題
只係個BB比正常重多100g
我唔想做個醫生都話OK
但上網睇話一定要做
所以個心好忐忑
如果唔做得唔得㗎
我好大機會真係完成唔到會嘔

首頁

尾頁

跳至