婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我99 住樓下, 佢地唔放心我工人姐姐一個湊b,所以我地返工就連阿b同姐姐落去樓下佢地睇住。
尋日第一日,姐姐間唔中會同我哋匯報一下阿b情況,
由於阿b有濕疹,我早上幫b沖左涼先拎落去,
我話唔洗再沖涼架啦⋯⋯同埋佢一乾就幫佢搽下cream,
最後,我姐姐同我講返,佢同佢又抹身又沖涼,(話屙屎佢好污糟⋯⋯)仲要拒絕擦cream話有化學野,講左最勁果句,我當年湊佢地都係咁架啦⋯⋯阿b得果3個月又比張淘寶老翻凳佢坐,之前已經講過話唔坐得會傷脊骨因為佢仲未識得坐喺度。
同兩老講返,發曬脾氣話我地叫姐姐監視佢.....
又掟電話又掟凳,我哋完全唔明點解會咁大反應,
又唔肯好好聽我地講,請個姐姐幫輕佢地,又話個姐姐唔識中文(而家請到local姐姐仲有咩要求...) 跟住又話姐姐唔識餵奶,99自已拎返黎餵又同我哋講湊b周身痛....
我呢個做新抱就變左衰人,係咁話我不是...
而家阿b工人姐姐係樓上湊返,唔知佢地會點諗....

佢地有被害妄想症點算....

男爵府

2021勳章

jennylepus 發表於 21-5-12 10:48
我99 住樓下, 佢地唔放心我工人姐姐一個湊b,所以我地返工就連阿b同姐姐落去樓下佢地睇住。
尋日第一日,姐 ...

你既情況好正常。你地要諗清楚關於BB 野邊個話事。6299 係唔會自自然然聽你講,係要經過無限既管教先得。如果你決定一定要跟你嗰套就要強硬咁俾6299 知佢地既「定位」係乜,喺我屋企係「陪玩」,食瞓痾長老都不能插手,要交俾姐姐,因為我地好清楚咁同姐姐講過應該點做。食瞓痾完後,長老可以陪玩,等姐姐得閒做家務或其他野。如果你地唔想咁強硬就要隻眼開隻眼閉叫姐姐輔助嫲嫲等嫲嫲話事點照顧。
一定要解決,如果唔係兩頭馬車又聽唔明又溝通唔到,好多姐姐係因為頂唔順老人家而辭職...

珍珠宮

2021勳章

唔放心工人姐姐叫奶奶睇住,奶奶一開始就自然覺得佢係head 住工人要check 實佢,甚至覺得如果佢聽工人嗰套會好無面所以事事唱反調唔聽工人(其實係你)話。你工人"報寸", 對佢嚟講係下屬避開中層直接同高層投訴,佢(中層)自然唔滿意,所以反應咁大。
從來工人同奶奶都唔係good combination, 一開始叫佢睇住工人呢步已錯了。學樓上話齋,定位要啱,奶奶角色係陪玩會好d.

大宅

牛年勳章 2021勳章

湊b周身痛既米拎番阿B 俾姐姐, 裝CAM就可以MON 姐姐點做,不用老人家煩。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆 jennylepus 的帖子

我同你嘅情況差唔多, 都係朝早帶姐姐同BB去奶奶度, 俾佢睇住姐姐. 因為初生, 都想老人家睇住姐姐. 點知阿B越大, 問題就越多.

阿女痴姐姐多過痴兩老, 奶奶又唔LIKE, 又話姐姐教壞佢, 又話佢俾D口水尾阿B, 搞到阿B咁聽佢話.
明明係兩老自己開頭俾手機阿B, 引阿B同佢地玩, 而家我地話阿B成日睇YOUTUBE, 佢地就賴返姐姐轉頭, 話係姐姐鐘意用手機氹阿B.
阿B而家未介到片又話係姐姐唔一歲時同佢介片.

姐姐同我地講返兩老教壞阿B D野, 佢又覺得人地講是非.

我真係覺得樓上SIS講得岩, 一開始放阿B係奶奶度就係錯.

後悔中.

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

濕疹b好難湊,唔可以亂用亂食野,所有野都要好小心,唔係大爆發玩到紅皮症時手尾長。

複式洋房

回覆 chu_chu_zone 的帖子

我其實我覺得就算今日唔出事,以後都會發生類似你的問題⋯⋯所以長痛不如短痛?我而家冇比6299湊了~
互相取暖⋯⋯拍肩

複式洋房

回覆 藍尾巴 的帖子

是呢,不過奶奶一句佢當年幾個細路都係咁湊大我已經咩都唔洗同佢傾了....

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

覺得姐姐湊得唔好,自己拎黎湊又同你講手痛...實在太正!你講得啱呀!

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

希望佢過多幾日冇咁喪再同佢講~希望唔會又撻着佢啦⋯⋯⋯⋯
(佢已經講唔洗我湊不知幾好,我呢個時候係要享福#@&???)

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

我怕姐姐走仲怕過奶奶嬲左我...所以呢幾日冇拎過b落樓下....
怕姐姐頂唔到佢地...
不過因為咁可能99會更鑽牛角尖⋯⋯

男爵府

2021勳章

jennylepus 發表於 21-5-13 21:15
回覆 honeybid2 的帖子

我怕姐姐走仲怕過奶奶嬲左我...所以呢幾日冇拎過b落樓下....

教育就係咁做架喇,冇辦法。由佢鑽牛角尖幾日,落左啖氣掛住個孫就會死死地氣過黎,到時就會忍讓啲,然後再repeat,嬲357 次之後佢就會調節到自己。

複式洋房

honeybid2 發表於 21-5-13 21:47
教育就係咁做架喇,冇辦法。由佢鑽牛角尖幾日,落左啖氣掛住個孫就會死死地氣過黎,到時就會忍讓啲,然後 ...

我同c6都係咁諗~
謝謝你喔❤️

別墅

2021勳章

尋日第一日,姐 ...

錯配
唔洗再做好人比老人家湊啦
掟野已經好大問題啦!傻的嗎

男爵府

2021勳章

尋日第一日,姐 ...

最好唔好俾佢地湊,我經歷過,好難頂。
佢地覺得自己岩晒,唔聽人意見,最慘係得先係bb媽媽,我記得果時,佢地可以唔理我意見。

我果時差點痴線呀

侯爵府

2021勳章

樓主的反應咪一樣咁大!
你一聽到姐姐講完, 就立即去質問2老了, 咁又難怪2老唔高興的.
記住, 姐姐講的野, 唔可以盡信的. 好的姐姐係唔會咁樣學事非的.
你要小心這個姐姐!
張椅唔坐都坐左, 你就唔好即刻講2老啦! 你可以提佢地, BB好細, 千萬唔好俾BB坐那張椅.

複式洋房

Yeelim 發表於 21-5-19 02:04
樓主的反應咪一樣咁大!
你一聽到姐姐講完, 就立即去質問2老了, 咁又難怪2老唔高興的.
記住, 姐姐講的野, 唔 ...

因為係我地問姐姐而家阿b點......
姐姐影相比我地睇我地先知道的,
希望你能理解,
而且沖涼同坐果張凳既問題之前已經同兩老講過話唔好....
而且堅持唔同我地個b潤膚先最大問題呢....

複式洋房

回覆 KARORO1030 的帖子

對呢....阿b 大個有樣學樣先至大獲

複式洋房

回覆 flowerbabe 的帖子

我聽返黎10個有10個都因為咁而搬屋....拍肩

侯爵府

2021勳章

回覆 jennylepus 的帖子

"沖涼同坐果張凳既問題之前已經同兩老講過話唔好"咁你有無買過另一張凳俾佢地? 如果無, 2老在無選擇之下, 唯有照用舊的了.
將心比己, 換轉你係2老, 幫完人仲要比人話, 會唔會唔高興?
沖涼唔查CREAM, 好小問題而已, 咪回到家中再查番就得啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊