自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-12 13:03
有d人會揀長時間實習,半年、一年都有,咁返唔到學就要defer了
大公司會為長期實習加分(我公司係),所以 ...
我想問 GRAD 左既 INTERN 咪唔洗 DEFER 囉!

唔係好明點解會延遲GRAD

水晶宮

大笨鐘 發表於 21-5-12 13:04
未 grad 嘅實習,大學會同間公司有溝通,工作內容有參與,亦會 assess 同學喺工作表現,應該要交功課。
...
呢樣都知

只係覺得奇怪, 算啦! 樓主朋友個CASE可能唔需要交學費

用戶要求終止服務

牛年勳章

chocolatebean 發表於 21-5-12 13:07
呢樣都知

只係覺得奇怪, 算啦! 樓主朋友個CASE可能唔需要交學費

香港我就未睇,英國 placement 嗰年學費係20%
未經許可,請勿轉載

男爵府

米仔蘭 發表於 21-5-12 12:03
朋友個女係科大今年畢業, 讀書好叻, 但佢話個女想唔想今年畢業, 想做多一年實習生, 可能明年或遲下先畢業. ...

因為好多大公司講明吾請呢幾年畢業生, 佢有佢concern, 如果你冇呢個年齡嘅仔女, 你吾會明L

我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 21-5-12 13:05
我想問 GRAD 左既 INTERN 咪唔洗 DEFER 囉!

唔係好明點解會延遲GRAD

通常intern係指未畢業……

珍珠宮

fooksquare 發表於 21-5-12 12:32
有些年青人不想出來工作,我朋友個女就係,當時社會環境正常,只是唔想工作。不過到個女想讀第三個學位時, ...

讀第三個學位
甘佢幾歲

伯爵府

回覆樓主:

呀女中學同學讀緊科大Y3, 已有 big 4 intern, 最近轉做 banking, 講明 defer一年畢業, 用一年時間換將來仕途,好化算。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 大笨鐘 的帖子

係, 依家辛苦d, 將來一片光明

水晶宮

回覆樓主:

我女反而提早半年畢業,岩先搵到份工,完sem可以做幾個月full time,之後year 4開學轉返做PT一直做落去,話有機會畢業後轉長工。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

現在對defer明白多了, 謝謝

用戶要求終止服務

牛年勳章

米仔蘭 發表於 21-5-12 13:19

咁唔叫 defer,defer 通常指暫停課程,之後先讀返,通常有特別原因,要同大學申請。
未經許可,請勿轉載

男爵府

sanjoe 發表於 21-5-12 13:10
讀第三個學位
甘佢幾歲

而且快30,其實佢只是唔想工作,又冇經濟壓力,只是父母唔想佢冇所事事,而家有做野啦。

自己見過一個澳洲畢業會計畢業回港,又係冇經濟壓力,住屋企,洗費是投資賺返黎,冇乜返過長工,之後去左親戚公司做shipping.

如果有planning, 等機會, 讀多D書係好事

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

米仔蘭 發表於 21-5-12 13:19

我個年代,defer畢業通常都唔係好事(未夠credit,病咗等等)
而家普遍好多了,因為做intern,去交流,做長期義工,上莊(做學生會)
我條team都有人試過做足一年intern再返去讀,只為想要靚reference
值唔值,個人選擇。我女都煩緊好唔好為海外交流defer ,我哋決定到時睇吓咩情況先

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

有机構真係因申請人有大量interm 而提出offer給fresh grad.特別呢幾年,我估公司會以此為考慮條件.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

遲一年有乜所謂?

王國長老

ZZdaphne 發表於 21-5-12 13:38
有机構真係因申請人有大量interm 而提出offer給fresh grad.特別呢幾年,我估公司會以此為考慮條件.
...

我公司d final year申請人,份cv豐富到嚇親人…..咩國際性比賽、交流、xx代表、做親intern都環球大企業
呢一代畢業,cv光禿禿好蝕底

琥珀宮

fooksquare 發表於 21-5-12 12:32
有些年青人不想出來工作,我朋友個女就係,當時社會環境正常,只是唔想工作。不過到個女想讀第三個學位時, ...

呢d可能心理有問題

男爵府

回覆樓主:

我之前讀嘅program係可以選做一年實習先畢業,唔係尊登延遲。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

米仔蘭 發表於 21-5-12 12:03
朋友個女係科大今年畢業, 讀書好叻, 但佢話個女想唔想今年畢業, 想做多一年實習生, 可能明年或遲下先畢業. ...

有幾難明?大把人一世都唔想返工,使人錢最好。

男爵府

出面市道唔好,實習有錢收又儲到經驗,好過畢咗業但搵唔到理想工作浪費時間

首頁

尾頁

跳至