婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

樓主首先要教下個女唔好去開門, 一個小朋友, 係唔應該見有人拍門就去開門的.
要開門, 係要由大人做的.
小朋友唔可以有聽到有人拍門, 就走去開門的習慣的, 習慣左, 一陣放左個唔識的人入屋, 就麻煩了!
有D壞人會講好多野, 叫小朋友開門的. 先教好女女先!
姑仔上來食飯, 我就覺得好少事而已. 姑仔可以ORDER工仔煮, 但最終工人都要問過你先.
你唔APPROVE煮那些就可以了. 又可以唔煮姑仔飯, 屋企剩係留一包麵俾佢自己煮.
煮完仲叫去自己洗番先至走.
SET多D規則要佢守, 入屋前要在門口消毒, 佢唔可以上床, 食完野要帶番口罩....等 佢自然唔來了.

珍珠宮

Haileymama 發表於 21-5-14 00:11
我姑仔最近搵左份係我屋企附近既工
佢通知我話會每日上黎食lunch (唔係問我可唔可以)
叫工人煮埋佢飯

叫你老公收番佢錢

珍珠宮

Haileymama 發表於 21-5-14 11:36
姑仔25啦 佢平時慣左乜都呀爸呀媽俾
佢之前份工係帶飯
唔明點解唔係繼續帶而係上我到食囉

如果老公唔幫手出聲。我會直接話疫症唔方便招呼佢,叫佢自己帶番飯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我姑仔同樓主個一樣,不過幾廿歲成家都慳到度缩,唔知點解兩公婆揾工正正响我屋企附近,借D依速遞又叫我姐姐去攞,借D椅又上黎坐下攞D嘢,差不多食飯兩公婆又借D倚話揾我老公傾家事上黎食埋飯! 成場無傾過家事淨係食飯! 面皮厚過難底! 我老公on 居居又好大方嘅! 但咁痴法好討厭! 之後姑仔叫我姐姐去攞速遞我會去拎! 叫佢放工樓下等唔洗上黎! 話佢知姐姐幫我睇女! 唔方便拎! 叫C6 返62 99 度密D! 唔洗上我度傾! 如果上黎食話佢知無餸,叫佢斬料加餸! 包補佢哋唔會上黎 樓主不如安排下囡囡去學嘢咪大條道理唔响屋企囉

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-5-14 19:09
果個係99就硬食姐, 妹咋, 佢係老幾?又係5知咩位置的港女最乞人憎。樓主叫條偽公主上來睇下呢個post啦:waha ...

比我,我直接面對面剷爆佢,我做得出。再唔得連佢媽都罵埋,我做得出。佢不怕厚面皮,我都一樣不怕。個老公咁懦弱,點保護自己頭家?

水晶宮

Gorgor0612 發表於 21-5-21 14:46
我姑仔同樓主個一樣,不過幾廿歲成家都慳到度缩,唔知點解兩公婆揾工正正响我屋企附近,借D依速遞又叫我姐 ...

好橋!

男爵府

Gorgor0612 發表於 21-5-21 14:46
我姑仔同樓主個一樣,不過幾廿歲成家都慳到度缩,唔知點解兩公婆揾工正正响我屋企附近,借D依速遞又叫我姐 ...

電視劇出現既橋段現實真係有,cheap成咁,兩公婆夾到一個點,厚面皮到

子爵府

就算佢畀$都唔好畀佢上嚟食,否則以後會好似應份, 到時啲餸唔啱食又多多藉口!

珍珠宮

Astra00 發表於 21-5-21 15:42
好橋!

其實我同C6 都好鐋屋企人! 亦唔計較,好享受大家庭活動! 但係長年累月相處,縱容左D度缩人! 亦因有近因事故令我叮一聲醒左一路以來,都係我同C6 一相情願咁對佢家人好! 成家十幾人個個星期上黎食飯都只係我同C6 張羅! 每次驚唔夠餸叫人幫手斬料佢就會話夠食唔洗再加 我好後知後覺! 諗返轉頭其實人哋由始到终都係揾緊你笨仲越來越過份! 先去避忌下唔好再比人以家人之名揾老襯! 有時真係度缩到我哋一家三口去食好D嘅餐廳或buffet, 亞姑仔會叫佢個囡join 我哋,我老公比錢,真係痴痴哋

珍珠宮

vkm2014 發表於 21-5-22 07:26
電視劇出現既橋段現實真係有,cheap成咁,兩公婆夾到一個點,厚面皮到

係! 有心算無心人其實好易,尤其屋企人! 我哋鍚屋企人唔代表可以比你揾笨囉

水晶宮

Gorgor0612 發表於 21-5-22 13:54
係! 有心算無心人其實好易,尤其屋企人! 我哋鍚屋企人唔代表可以比你揾笨囉
...

對!惜家人係好,但不代表被人揾笨。

水晶宮

Gorgor0612 發表於 21-5-22 13:36
其實我同C6 都好鐋屋企人! 亦唔計較,好享受大家庭活動! 但係長年累月相處,縱容左D度缩人! 亦因有近因事 ...

即係我以前的經歷囉。咁我好彩點,我清醒得快,但換來就係人地當左個嫂(或心抱)衰人,覺得佢阻止個阿哥拿錢出來豪佢哋囉。

婚後一家一主,你環境差時,佢哋有冇主動出聲出力幫手?

水晶宮

wingyaumama 發表於 21-5-22 12:55
就算佢畀$都唔好畀佢上嚟食,否則以後會好似應份, 到時啲餸唔啱食又多多藉口! ...

我覺得都係。直程費事服侍。佢咁喜歡食麵,叫佢日日杯麵係公司度沖食啦。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-5-22 15:45
即係我以前的經歷囉。咁我好彩點,我清醒得快,但換來就係人地當左個嫂(或心抱)衰人,覺得佢阻止個阿哥 ...

其實一路以來,托賴我同C6 理財ok, 無任何錢銀上嘅煩惱! 萬一有咩事我外家及我兄妹都會好好照顧到我哋,公道D講姑仔都唔係衰人,只係度縮囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

就係佢地願意放低面子, 貪小便宜囉!!!!
佢地能屈能伸, 不是你我可以想像得到。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

Xmas吸收勳章

Haileymama 發表於 21-5-14 00:11
我姑仔最近搵左份係我屋企附近既工
佢通知我話會每日上黎食lunch (唔係問我可唔可以)
叫工人煮埋佢飯

同佢講以後每日12:00-14:00 都冇人喺屋企,即使佢㩒鐘都唔好理佢,斷估佢唔會再日日走上嚟啩....

男爵府

回覆樓主:

如果c6唔幫手出聲,我會將佢妹下午唔食嘅飯餸留返俾c6做晚餐,仲會專登蒸耐啲,等啲菜溶溶爛爛,睇c6忍得幾耐

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

honeydeer 發表於 21-5-23 11:24
如果c6唔幫手出聲,我會將佢妹下午唔食嘅飯餸留返俾c6做晚餐,仲會專登蒸耐啲,等啲菜溶溶爛爛,睇c6忍得幾 ...
jm, 你呢招, 絕!!!

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-22 13:36
其實我同C6 都好鐋屋企人! 亦唔計較,好享受大家庭活動! 但係長年累月相處,縱容左D度缩人! 亦因有近因事 ...

x2, 個個星期黎食晒你屋企d 野會,佢地會覺得無問題;父母有咩要幫手佢地可以唔會出手,但會出口指揮你點做;自己個女生日,話買野過黎食,但前題係要幫佢報置要求係同我仔生日一樣

珍珠宮

樣禾糖 發表於 21-5-23 15:33
x2, 個個星期黎食晒你屋企d 野會,佢地會覺得無問題;父母有咩要幫手佢地可以唔會出手,但會出口指揮你點 ...

你嗰個堅D! 我姑仔從來唔會為佢D仔女搞生日會! 永遠唔講打攪哂! 唔識等齊人食飯,唔識留餸比人!十幾人食飯話買兩隻乳鴿佢哋一家食哂連老人家都唔會讓! 有飯食淨係識感激主耶穌! 雪櫃嘅凍飲打爆左佢哋可以飲哂! 雖然唔值錢只係幾百蚊,但真係好盡令我打個突! C6 想飲開雪櫃見到無哂,呆一呆! 因為我同佢一齊order D凍飲嘅,真係買左好多! 等佢自己諗下佢D所謂家人係咩所謂 太多種種,保持距離好D! 小事都咁算死草,大事一定揾哂我C6 笨! 希望佢哋以後唔會有錢銀瓜葛

首頁
23456...9

尾頁

跳至