婆媳關係

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

樣禾糖 發表於 21-5-25 01:09
無錯,做人應該要有來有往,但呢個姑奶真係好自私,佢仲有個妹,反而姑仔就ok, 唔會老奉咁,會買下野食比 ...

我夠不明白啦,我老公都係同一家庭出,份人都不會咁。

水晶宮

樣禾糖 發表於 21-5-25 01:13
之前我係hktv mall果d買下野送黎,所以一次過買埋比老爺奶奶,而家無咁蠢,感覺果樣野可以比人拎走嘅,我 ...

我好耐之前都試過。轉頭比毒姑拿晒去。激死我。我原意想兩老費事辛苦拎重野。

大宅

似乎好多家庭都有一個縮骨人,我叔仔又係咁,一家人兩手fing fing去99家,食完拎好多嘢走,一到夏天成日去99屋企嘆冷氣,自己屋企要到30度以上先肯開,而我99知佢哋姑寒,叔仔仔女想食乜嘢就叫自己仔女買返嚟,成日話叔仔負擔大,其他兄弟姊妹要幫手。我老公以前好𡃶個細佬,但多年嚟睇到佢好多涼薄行為,對女家好似隻狗,自己男家就隨意發脾氣,唔知憑乜嘢以為我哋會受佢氣,對99又著數攞盡,我老公都開始死心,唔點理佢。最好笑係從未帶自己阿媽去旅行,plan過一次,但要其他兄弟姊妹夾錢,我即刻叫好,但請佢先夾我哋咁多年帶99去旅行嗰份,縮骨精即刻扮唔知,冇再提,當然99冇份去旅行,講嘅旅行只係去台灣咋!

水晶宮

Pianocake 發表於 21-5-25 08:13
似乎好多家庭都有一個縮骨人,我叔仔又係咁,一家人兩手fing fing去99家,食完拎好多嘢走,一到夏天成日去9 ...

算把啦!自己避之則吉算。好好保護自己家庭,不好比佢哋著數到、貪到你錢就算。切記。

其他沒影響到我的野,我係扮不知。費事煩。

大宅

Astra00 發表於 21-5-25 12:51
算把啦!自己避之則吉算。好好保護自己家庭,不好比佢哋著數到、貪到你錢就算。切記。

其他沒影響到我的 ...

我都係咁諗,佢哋有乜大事都第一時間問我哋借錢,唔係佢哋唔夠錢,佢哋宗旨係,洗人哋錢先,自己嘅可唔用就唔用,真係衰到冇人信。總之防佢哋都好攰,佢哋係不停諗點度人嘅錢嗰種人。

水晶宮

Pianocake 發表於 21-5-26 08:51
我都係咁諗,佢哋有乜大事都第一時間問我哋借錢,唔係佢哋唔夠錢,佢哋宗旨係,洗人哋錢先,自己嘅可唔用 ...

一模一樣啦。又係有錢洗人地錢先。所以有時我都提我老公,你沒錢時邊個可憐你幫你?

最搞笑我6299,成日叫我老公用佢哋綠表換購居屋,但個名係老爺名。笑話來架?騙第二個或者會上當。但一日有我係度,呢樣野係不會發生。咁著數的話,佢二個死女包仲不狗沖出來爭咩?上左當,供樓就有份,二老拜拜盞比人瓜分。咁不如一早不好買。要買我買比自己仔女好過啦!

大宅

比佢上黎都算, 仲要落ORDER呢樣果樣, 層樓佢有冇份出錢先, 你提供LUNCH有冇收佢費用先,
而家D人咁厚面皮都有

水晶宮

meimeimei1208 發表於 21-5-26 11:14
比佢上黎都算, 仲要落ORDER呢樣果樣, 層樓佢有冇份出錢先, 你提供LUNCH有冇收佢費用先,
而家D人咁厚面皮都 ...

新一代都係厚面皮多。佢父母點教都有關。

其實佢哋不明,佢哋越咁做,係封緊自己後路。

別墅

Haileymama 發表於 21-5-14 13:41
佢開頭唔岩食 會自己買野上黎食
而家直頭上黎煮我d面食
慳錢都唔係用係我到嘛

你講到環境咁差,咁無錢
點解重keep到工人

你自己有無返工?

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個姑仔都好厚面皮

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Haileymama 發表於 21-5-14 00:11
我姑仔最近搵左份係我屋企附近既工
佢通知我話會每日上黎食lunch (唔係問我可唔可以)
叫工人煮埋佢飯

樓主,你姑仔仲有冇上去你度食飯?

複式洋房

Haileymama 發表於 21-5-14 00:11
我姑仔最近搵左份係我屋企附近既工
佢通知我話會每日上黎食lunch (唔係問我可唔可以)
叫工人煮埋佢飯

唔好開門比佢啦

禁止訪問

大宅

docomo 發表於 21-6-10 20:21
樓主,你姑仔仲有冇上去你度食飯?

有 日日上 (emoji)
C6仲買定一堆面俾佢
係我輸左(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

飛短流長 發表於 21-5-30 23:51
你講到環境咁差,咁無錢
點解重keep到工人

係我老公‘暫時’失業
我有做野咖

水晶宮

Haileymama 發表於 21-6-12 18:19
有 日日上 (emoji)
C6仲買定一堆面俾佢
係我輸左(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

你呢樣野輸左,將來有更多有排你受。小心看路。呢下霸你間屋痴餐,遲下帶埋朋友上來食。越食你越多野。唯有建議你不好買咁多野返去同埋,貴重野鎖好。

洋房

回覆樓主:

收埋所有麵同零食,如果佢叫你買,你話唔得閒,叫番佢買。。。

男爵府

Haileymama 發表於 21-6-12 18:20
係我老公‘暫時’失業
我有做野咖

如果係我阿妹,我唔介意加雙筷,唔會收返佢錢。
你奶奶、你老公都係同一個睇法,你迫你老公收返錢,只會令人覺得你煩,計較。
你老公只是暫時失業,未至於連食都無得食,當佢係你屋企人,你就會接受到。

水晶宮

loveyou3000 發表於 21-6-13 09:54
如果係我阿妹,我唔介意加雙筷,唔會收返佢錢。
你奶奶、你老公都係同一個睇法,你迫你老公收返錢,只會令 ...

呢啲野雙方的,淨係識take,不識give,關係點好都會有一日介意。

你咪自己代入角色,日日你阿妹咁,咩都沒買上來,嫌三嫌四,當你工人,到時咪知點囉。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

既然改變唔到
就應該叫佢買野上黎
例如每日比個清單佢叫佢幫你買
罐頭,麵,米,飲品都要買
最後當然唔會比返錢佢
仲要同佢講錢唔洗你比啦
你買返d野補給就得
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁
45678...9

尾頁

跳至