自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

印尼追蹤完成接種科興疫苗醫護 顯示預防感染有效率達94% - 國際 - 無綫新聞 - tvb.com

印尼追蹤研究完成接種中國科興新冠疫苗的醫護人員,顯示疫苗預防感染有效率達九成四,較過往臨床測試時數據高。分析認為疫苗要通過「實戰」,才知道整體成效。印尼是最早使用中國科興疫苗的國家之一,當局公布一項實際接種數據,在今年一月至三月追蹤首都雅加達逾12.8萬名醫護人員,他們都已經完成接種兩劑科興疫苗。預防感染有效率達到百分之九十四,預防入院及死亡的有效率則分別是九成六及九成八。當局早前亦公布另一批2.5萬人的研究結果,預防死亡有效率更加達到百分百。這些數據顯示,科興疫苗的實際預防成效較臨床測試結果優勝。之前科興在印尼做的臨床測試顯示,疫苗保護力只有六成多,在巴西更是略高於五成,不過在土耳其則有大約九成一。印尼當局公布的結果受到國際社會關注。《彭博》的報道指,科興疫苗在現實使用中高度有效,對於使用科興疫苗的發展中國家是令人鼓舞的跡象。報道同時提到,不清楚科興疫苗在印尼主要能夠抵禦哪一種病毒株。在臨床測試成效亦偏低的巴西,人口四萬多的聖保羅州城鎮塞拉納,二月起亦試驗近乎「全民」接種科興疫苗,結果顯示重症和死亡率顯著下降。新西蘭奧克蘭大學的疫苗專家則表示,疫苗要經過「實戰」,經廣泛使用後才能知道整體效益,認為疫苗的實際表現優於臨床試驗數據並不罕見。

別墅

回覆樓主:

亦都間接說明,有群體免疫既,係佢地果班醫護既小圈子,所以,香港…接種率唔夠高,未達到

大宅

回覆樓主:

咁可能分分鐘科興嘅實戰預防感染率仲高過復必泰

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

呢啲新聞又唔見報道,日日淨係講死咗幾多人同埋送左幾多去醫院!
講多啲呢啲新聞咪好囉!

侯爵府

好多香港黑媒唔會想你知

水晶宮

回覆樓主:

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-5-14 14:37
呢啲新聞又唔見報道,日日淨係講死咗幾多人同埋送左幾多去醫院!
講多啲呢啲新聞咪好囉!
...

黑某衰到復必泰出事就成段新聞都搵唔到復必泰三個字

31歲菲傭荔枝角打疫苗後半昏迷送院‎ 情況嚴重
https://www.hk01.com/article/624301?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Yeah, 1號打完第二針,今日開始有抗體

首頁

尾頁

跳至