自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身已通知佢做到星期一走,宜家淨番3日(7日通知)
本身已經好唔掂,日日買送買成個鐘先黎到
成日話家姐曳,我做呀媽都未話佢好意思話
成日我女喊都唔餵奶,話可以3個半鐘-4個鐘餵,我女三個鐘喊系都唔比奶佢,要我講5,6次先肯開奶
今朝勁嬲,我琴晚換左中碼奶咀,佢冇啦啦同我講話用牙籤吉大我d奶咀,宜家好似太大,我問佢點解唔問過我先吉?我琴晚已經換左中碼奶咀,佢重質問我點解唔同佢講換左,我話冇人估到你唔問我就走去吉爛我d奶咀,之後一句sorry都冇講
淨番3日如果我要炒佢都要賠成$2400,想問大家有咩方法要佢即走

子爵府

luvubabemiu 發表於 21-5-14 14:50
成日話家姐 ...

仲有3日,你當多個苦力做下廚房嘢都好啦,尤其是而家咁熱,幫你煲湯煲代茶煮飯,唔危害到bb安全就算啦⋯⋯坐月唔好動氣

珍珠宮

回覆樓主:

你叫佢唔好掂bb,齋煮飯打掃洗奶瓶,忍埋佢,唔好蝕比佢

子爵府

成日話家姐 ...

咁快過左試用期? 你個陪月做左幾耐?

珍珠宮

成日話家姐 ...

首先你家離街市是否很遠?其實一個人要買好多種類的貨物,行來行去,用時間多咗都理解。

或者你平時可以自己買些放在家,只吩咐佢買些簡單的餸菜,拎少啲,買少啲,慳返時間。

而小朋友一哭就給奶飲的問題,我又覺得不需要太緊張的,正常佢做法都啱,3個半至4個鐘一餐是對的。在醫院時小朋友都係咁,未够鐘都唔比餵住。等佢哭下都無咩嘅。話小朋友不乖都係一個人的口頭禪,未必真的話你小朋友不乖嘅。

至於奶咀問題,起碼佢有留意到奶咀不適合你小朋友用,懂得想方設法餵奶給你女容易吸啲。這也只是大家之間欠溝通而已。

所以我又覺得不至於這樣而炒咗佢嘅

你要明山外有山

Amy7802    發表於 21-5-16 22:35
esmehouse    發表於 21-5-14 16:41

侯爵府

補錢咪可以叫佢即走囉。唔係簽約嚟做乜。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mln 發表於 21-5-14 15:11

首先你家離街市是否很遠?其實一個人要買好多種類的貨物,行來 ...

水晶宮

咩年紀呀?

佢覺得自己個套係啱, 冇諗過你係BOSS, 唔同你好好溝通

炒佢即走賠 $2400, 唔炒要比幾多?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

成日話家姐 ...

去買餸,我估就算屋企附近有街市,最快都要45分鐘啦,有時仲要睇下靚唔靚或者買開個檔有冇貨,冇貨又要去另一檔睇吓。
小朋友喊,唔代表一定系肚餓,或者佢瞓到個背脊好熱,又或者想其他人抱下佢。亦都有可能系肚餓要飲奶。
只是仲有3日,冇謂為咗$2400去勞氣,佢每日嚟咪要佢做返佢要做的事,佢嚟你又要出糧,你炒佢又要補錢,點解唔用出糧方式要佢做,自己都冇咁辛苦啦!
免勞氣、傷身的。

水晶宮

katie0921 發表於 21-5-14 15:23
去買餸,我估就算屋企附近有街市,最快都要45分鐘啦,有時仲要睇下靚唔靚或者買開個檔有冇貨,冇貨又要去 ...

x2

男爵府

首先你家離街市是否很遠?其實一個人要買好多種類的貨物,行來 ...

唔遠,我早產左半個月,所以請左兩個陪月,第一個陪月佢4-5個字番到黎,佢系系佢自己屋企樓下街下買完先黎我到,有朝重比我媽撞到佢系樓下慢慢食早餐
反而我生果醫院系一夠三個鐘派奶比我地,要我地炒醒bb食奶,我都未聽過未滿月bb喊爆都唔比奶
話我女唔乖唔系第一次,我地成家都feel到佢句句說話有骨,我只系是但講一個例子,有次家姐默書番黎88分,我準備讚我女有進步,都未開口個陪月又話唔系掛?重有成12分搞乜呀?我女勁唔開心
奶咀主要問題可能你唔明,正常你打人工老闆屋企野有問題,你系咪會問左佢意思先搞?

水晶宮

回覆樓主:

樓主數陪月的不是, 我反而覺得不是大問題。

不過坐月期若是睇唔順眼陪月, 用$打發佢走當令自己開心啦。

珍珠宮

男爵府

birdbird 發表於 21-5-14 15:29
樓主數陪月的不是, 我反而覺得不是大問題。

不過坐月期若是睇唔順眼陪月, 用$打發佢走當令自己開心啦。

講得都岩,宜家搞到我月都未坐月要仆出去買奶咀,咁只好比錢佢走

珍珠宮

回覆樓主:

咁勞氣,我會補錢俾佢即走,一陣打爛嘢/偷藥材仲激氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

跟合約做法
賠錢比佢即走
仲會有乜方法

珍珠宮

虎到金來勳章

未滿月嘅bb 4個鐘先飲一次奶咁耐架咩 我印象中係2個鐘,不過成10年前可能記錯

侯爵府

luvubabemiu 發表於 21-5-14 15:36

講得都岩,宜家搞到我月都未坐月要仆出去買奶咀,咁只 ...

嘩,聽到都覺得恐怖,唔通依家d陪月學d工人姐姐搏炒?大女默書少左12分真係關佢叉燒事咩

伯爵府

回覆樓主:

所以小朋友只有自己湊先會滿意,冇人會十全十美,你講果啲我都覺得只係價值觀唔同

子爵府

醒目開學勳章

成日話家姐 ...

明白你哋既勞氣,我以前都請過一個,又係將我廚房啲嘢用具全部汁過晒d位,佢話就佢自己用
佢一日嚟幾個鐘,將我屋企嘅嘢泥就佢,我後來完约就冇用,你仲有三日,唔好理佢啦,叫佢長時間喺廚房做嘢,唔好對住佢

首頁

尾頁

跳至