自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

澳門怕左香港啦…香港人又唔檢測,又會搞事,果邊特首好有威嚴咁要清0先開關,保住國內市場緊要d呀!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唔係你想就得。
都要澳門肯,人哋都講明合晒條件,先有得傾。
香港人,乜都唔想做,檢測又話煩又話拎DNA拉佢,打針又話唔想打,嘟個安心出行都唔制,政府拎佢個人資料,寧願做作家,留假資料。晒氣啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Baby_peter 發表於 21-5-14 15:09
香港自己唔爭氣!
香港太多刁民, 政府做乜都反, 想香港死

侯爵府

回覆樓主:

要明白打了針,是不等於唔會帶病毒,而是感染了有抗體對抗病毒,所以檢測日子少,有可能傳播俾人,為安全計,好難減吧!

伯爵府

kekka 發表於 21-5-14 15:15
政府要對疫苗針有信心,除鼓勵人打, 打左係咪應該唔洗隔離14天呢? 等要上國內去澳門甚至去外國, 打左照計百 ...

政府做啲嘢好矛盾,一方面叫人打針話有保護力,一方面根本對針無信心,放寬得太少

侯爵府

lakgarden 發表於 21-5-14 15:06
澳門跟足國家抗疾, 早清0早通關, 亦講咗香港連續14日清0就有商量.

講得好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港仲未清0, 就算我地肯,
國內同澳門都唔制啦

打左2針+14日, 不代表唔會中招, 何况香港已出現南非變種, 令疫苗效力降低.

拜燈大安旨意, 話美國人打完針不需戴口罩(火車站、地鐵站、機場除外), 實在太輕敵了

英國BJ仲在5月搞幾千人的集會,試下會大爆或群體免疫...

西方大國的“至穢”, 真係不敢狗同,
累全世界遲遲未可清0.

珍珠宮

MMVV 發表於 21-5-14 14:53
先試同澳門政府傾容許澳門和香港打了針人士進出人仕3日酒店觀察,後試國內。咁樣也是一種利誘又可加強旅遊 ...
我只係想打咗兩針嘅人,戶外可以唔駛帶口罩

子爵府

MMVV 發表於 21-5-14 15:42

現在澳門要quarantee 入境人仕14 日all people(無論有無打針) ...

唔明澳門點解會接受咁嘅條件?
香港政府想,但澳門做咩肯呢?

男爵府

MMVV 發表於 21-5-14 14:53
先試同澳門政府傾容許澳門和香港打了針人士進出人仕3日酒店觀察,後試國內。咁樣也是一種利誘又可加強旅遊 ...

Yes. Totally agree

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-5-14 16:13
政府做啲嘢好矛盾,一方面叫人打針話有保護力,一方面根本對針無信心,放寬得太少
...

唔系矛盾,係謹慎。根據西醫理論,打針人口需要達到一定的比率,才有條件放寬防疫措施。以色列就是很好的例子,佢地之前複課,係要個區的打針率達標,個區學校先至可以正常複課。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-5-14 16:21
香港仲未清0, 就算我地肯,
國內同澳門都唔制啦

西方白人金句:only the strong will survive. 叢林法則,適者生存。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

上年,林鄭講都唔講,就一野封咗澳門關,澳門今次,睬我哋都傻

首頁

尾頁

跳至