婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就黎放完產假,個人都開始焦慮。
1. B岩出世返到屋企係咁喊,奶奶話俾水佢飲。
2.B飲緊奶或者訓覺既時候,佢都好鐘意摸佢既手手腳腳,講左幾百次訓著左唔好整佢,會嚇親佢,唔聽..我將個b打側訓,轉個頭佢就整返平訓.. 每次都話佢,bb要側訓,因為驚嘔奶哽親,佢話佢無郁過b!
3.有次泵左奶擺係張枱,轉個頭俾佢擺左係暖奶器上面加熱,我即刻出聲,人奶加熱左會損失部分營養,更何況一陣就飲,問下有幾難!佢話..無嘢既,岩岩先擺..
4-廳既 bb床側邊擺左瓶假花,b訓係到係咁打黑痴,陪月話應該係d花多塵,建議佢拎開,佢話唔關事,擺左5/6年,同埋10幾日前先抹左,唔會有塵,

複式洋房

Yyyyyo 發表於 21-5-15 13:41
2.B飲緊奶或者訓覺既時候, ...

6.自已有牙周病,係咁錫b塊面,第一次我已經直接講左唔可以錫,會有菌,之後見我唔係身邊,又錫,我忍唔住講,我好介意,牙周病既菌好勁,bb有可能會病,覺得佢得意想錫我明,我自己都忍住唔錫,為左佢健康著想,真係唔可以錫!暫時都唔知佢會唔會又偷偷地錫
7.佢有精神病,幻想左個男朋友出黎,拍左幾年拖,成日對住電話又講又錫,可以唔訓唔食,時笑時喊,一時話佢男朋友會上黎食飯,一時又半夜大鬧話佢有第二個。老公都選擇逃避唔想理,覺得佢無影響到人就當佢正常,黎緊我要返工一個月,老公湊b,好驚奶奶會幻想左咩出黎對個b不利,平時我睇得好緊,佢可能多少會覺得我

複式洋房

Yyyyyo 發表於 21-5-15 13:44
6.自已有牙周病,係咁錫b塊面,第一次我已經直接講左唔可以錫,會有菌,之後見我唔係身邊,又錫,我忍唔住 ...

覺得我唔俾佢掂b,唔知到時我返工,佢會點!可能下下喊就抱走佢沖奶俾佢飲,但佢連奶都未沖過,老公訓左又好似隻豬咁,好難先嘈醒...諗到呢到,真係好唔放心.. 就算裝cam都唔係下下睇到,傾過好多次,再唔帶佢去睇醫生就帶b走,推下郁下,又驚奶奶受唔起打擊而中風,佢長期高血壓2百幾唔食藥... 但就算以後我自己湊,我都會覺得好辛苦,又擔心安全..又擔心佢做d無常識既嘢..就算柯個尿沖個涼..都要老公係到先放心D..
係我太緊張定係..真係要咁緊張?

大宅

2021勳章

Yyyyyo 發表於 21-5-15 13:46
覺得我唔俾佢掂b,唔知到時我返工,佢會點!可能下下喊就抱走佢沖奶俾佢飲,但佢連奶都未沖過,老公訓左又 ...

如果因為財政問題要留低真係無辦法解決,如果唔係財政問題,除咗搬走,唔好諗住有辦法會搞得掂。
所以錢真係好重要....

男爵府

2021勳章

回覆 Yyyyyo 的帖子

我係你都會好擔心

珍珠宮

2021勳章

唔係歧視精神病患者
但你奶奶有幻覺,我絕唔會比佢單獨同bb 一齊

伯爵府

2021勳章

1-6小事,7,大件事

大宅

外婆涉勒殺6歲孫 「唔想佢咁辛苦」

唔係歧視精神病人,但係如果唔想有悲劇發生,就算住劏房都要盡快搬走,一旦發生就返唔到轉頭。

象牙宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Yyyyyo 發表於 21-5-15 13:41
2.B飲緊奶或者訓覺既時候, ...

一開始無諗清楚邊個湊嘅問題?
咁同老公講睇下有咩解決方法
兩個都做野,可以請工人?
相知相遇相識

大宅

2021勳章

相信妳唔係生完才知妳99有精神病掛?
如果早知道妳99係有精神病都夠膽俾佢湊?
生之前妳同妳老公有無共識湊既問題,成件事入面妳老公去左邊?有係處理?

大宅

牛年勳章 2021勳章

同99住仲生B?, 同得99住, 我就5生。
可以搬走嗎? 請工人直接UNDER 你, 不聽其他人指示可行嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2021勳章

Yyyyyo 發表於 21-5-15 13:46
覺得我唔俾佢掂b,唔知到時我返工,佢會點!可能下下喊就抱走佢沖奶俾佢飲,但佢連奶都未沖過,老公訓左又 ...

其實1-6 係好普通同長老住/ 俾長老湊都會有既不同觀念,唔好話長老,你請姐姐都輕易數到幾十樣野出黎。你係比較緊張,但冇話錯既,緊張自己個BB。但個問題就係你點平衡你自己既緊張與現實(即係你係咪真係可以搬/ 自己唔做野湊)。如果現實不許可就要自我調節吓。

複式洋房

sheep010 發表於 21-5-15 14:37
如果因為財政問題要留低真係無辦法解決,如果唔係財政問題,除咗搬走,唔好諗住有辦法會搞得掂。
所以錢真 ...

無唔會掉底佢媽

複式洋房

TerryPlus 發表於 21-5-15 18:05
相信妳唔係生完才知妳99有精神病掛?
如果早知道妳99係有精神病都夠膽俾佢湊?
生之前妳同妳老公有無共識湊 ...

其實一直都無諗過俾佢湊.. 係而家覺得就算我地自己湊都驚會有危險

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

不如你諗下如果bb出咗事,你會唔會後悔?
如果你覺得冇乜所謂嘅,咪繼續落去囉!
你係bb媽媽,bb完全冇能力保護自己,靠曬你 !

子爵府

2021勳章

開頭睇以為好小事
點知原來係精神病人

首先佢一定要接受治療食藥
另外有小朋友嘅話因為佢哋保護唔到自己所以一定要搬走
我想講有咩事發生嘅話
你係媽媽你嘅責任都好大
你係有責任比個良好嘅環境BB成長

大宅

2021勳章

回覆樓主:

覺得佢有病都俾佢湊?
咁唔係病人問題係俾佢湊嗰個有問題!絕對唔係一個選項!搵錢唔係一個理由

複式洋房

uckukuku 發表於 21-5-17 15:52
覺得佢有病都俾佢湊?
咁唔係病人問題係俾佢湊嗰個有問題!絕對唔係一個選項!搵錢唔係一個理由

唔係俾佢湊..由始至終都無諗過俾佢湊..
係我地2公婆湊.. 但佢鐘意咩都要管下咁

複式洋房

覺得佢有病都俾佢湊?

唔係俾佢湊..由始至終都無諗過俾佢湊..
係我地2公婆湊.. 但佢鐘意咩都要管下咁

複式洋房

覺得佢有病都俾佢湊?

唔係俾佢湊..由始至終都係諗過俾佢湊
係我地2個湊..但都驚佢亂咁黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊