自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

特首林鄭月娥今日(11日)表示,經多方面考慮,決定不會要求外傭申請簽證時須強制接種疫苗,但全港外傭本月30日前,須接受第二輪強制檢測。多個外傭團體批評,有關要求引發反感,認為港府針對外傭群體做法屬歧視,亦令市民的厭惡引導到外傭身上,短時間內再強檢亦麻煩。團體呼籲外傭和市民,在周日(16日)穿紅衫,以代表他們的怒火,及對外傭和外勞的支持。

亞洲移居人士聯盟發言人Sringatin強調,外傭並非病毒傳播者,又指過去一輪的外傭強檢,僅找出4宗確診個案,成效有限,認為港府不應再要求外傭進行第二輪強檢,批評當局是有意令市民厭惡外傭

菲律賓駐港總領事Raly Tejada回覆傳媒時表示,不同意港府要求外傭進行第二輪強檢的安排,又指不明白為何外傭要強檢,其僱主及家庭成員卻毋須強檢,認為做法不合邏輯。印尼駐港總領事館回覆本報指,上述做法不公平

又大聚集了

珊瑚宮

回覆樓主:

明天姐姐若是著紅色,會叫佢換左衫先出門。

侯爵府

回覆樓主:

唔滿意請回鄉。

wcpcelia    發表於 21-5-18 16:11
Giyueng    發表於 21-5-16 07:20
Cindy    發表於 21-5-16 01:47
freeguy    發表於 21-5-15 23:09

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

點解喺呢個時候工會送發起呢啲嘢嘅?
香港政府畀佢哋免費檢測同免費打針咁都唔滿意?

男爵府

好多行業都要每兩星期檢測,唔通又話歧視咩?真係唔滿意,不如返鄕下啦

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-5-15 21:16
點解喺呢個時候工會送發起呢啲嘢嘅?
香港政府畀佢哋免費檢測同免費打針咁都唔滿意?
...

"認為做法屬歧視"

公爵府

牛年勳章

BKFinder 發表於 21-5-15 21:21
"認為做法屬歧視"

究竟啲外傭知唔知道香港好多特定群組都要強制檢測㗎?
我有屋企人都係其中一份子,佢完全唔覺得煩,反為覺得有得檢測好安心

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

funlulu 發表於 21-5-15 21:19
好多行業都要每兩星期檢測,唔通又話歧視咩?真係唔滿意,不如返鄕下啦
...

香港人好多行業都要2個星期檢測一次啦

的士同酒樓都要
日本の平安を祈ります

男爵府

回覆樓主:

我隔離屋嘅姐姐話佢好早就兩星期檢測一次,上星期就打了第一針疫苗,冇問佢打邊隻,佢重話係自願嘅,冇人逼佢,都係一個protection,真抵讚。

水晶宮

BKFinder 發表於 21-5-15 21:02
特首林鄭月娥今日(11日)表示,經多方面考慮,決定不會要求外傭申請簽證時須強制接種疫苗,但全港外傭本月 ...

叫佢地去星加坡、台灣做囉!仲多人權呀

琥珀宮

特首林鄭月娥今日(11日)表示,經多方面考慮,決定不會要求外傭申請簽證時須強制接種疫苗,但全港外傭本月 ...

多個外傭團體?香港有個最大嘅外傭工會,係職工盟李卓人老婆鄧燕娥搞嘅,我諗唔會少咗佢果份啦!愛生事組織

香港咁歧視外傭,就唔好過嚟打工囉,去第二啲地方做啦!過主。

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 21-5-15 21:22
究竟啲外傭知唔知道香港好多特定群組都要強制檢測㗎?
我有屋企人都係其中一份子,佢完全唔覺得 ...

佢地都係俾香港勾結外國勢力組織挾持做反政府工具。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

歧視就返去啦。

珍珠宮

princesscupcake 發表於 21-5-15 21:16
唔滿意請回鄉。
X 100

珍珠宮

好心我地個特首女士俾番少少吉士,而家真真正正妹仔大過主人婆 正廢特

男爵府

違反限聚令,未申請集會,係咪拉得?罰錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我工人姐姐雖然性格熱血(熱情)人士

但係佢為自己在菲嘅子女,非常愛惜自己,不想染病,呢點我十分欣賞佢

因此,佢&圍內friends已打晒2針&配合檢測,遵照4人限聚令、口罩令

明天佢有其他嘢要做,唔會參加呢個所謂「反歧視運動」

珍珠宮

回覆樓主:

鬼叫政府跪咗咩
等住陸續有黎啦!

子爵府

已經提姐姐唔好著紅色,佢話佢自願打針,所以唔會參加
Sweetheartb

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

覺得歧視咁委屈就返鄉啦,無本事又要扭計,不知所謂的公會,香港好多行業都強檢,唔明佢憑咩可以例外?有個公會就有特權?咁做只會加深香港人對佢地的不滿,影響社會和諧,疫情無情無人可獨善其身,香港政府全免費用(檢疫/打針),佢地還想怎樣?

Cindy    發表於 21-5-16 01:49
lanhuahua    發表於 21-5-15 22:32

首頁
12345...7

尾頁

跳至