自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

princesscupcake 發表於 21-5-15 21:16
唔滿意請回鄉。

exactly

珍珠宮

回覆樓主:

檢測都反對果啲應該唔好再批簽證,呢啲人有咩責任感

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港外傭真係惡
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

funlulu 發表於 21-5-15 21:19
好多行業都要每兩星期檢測,唔通又話歧視咩?真係唔滿意,不如返鄕下啦
...

司機朋友一星期一檢,真係 一樽難求, 街外已出現排隊黨, 25元一個檢測樽

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆樓主:

僱主們。係時候爭取大家既權益。向唔合作既姐姐說no. 向呢d 垃圾公會說no. 如果大家都要求姐姐做檢測既。我唔相信姐姐會惡過僱主。

大宅

esmehouse 發表於 21-5-15 23:05
香港外傭真係惡
佢哋的確好惡
睇新聞有個外傭激動咁話僱主都應該要一齊去做檢測,唔應該只係外傭檢測

水晶宮

唔滿意咪bye bye囉,無人拎著支搶逼佢留喺到

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 21-5-15 23:05
香港外傭真係惡

比香港僱主寵壞了, 又主動加薪, 送禮物, 派生日聖誕利是, 差在未供佢上神台.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

菲姐你們唔鐘意可返歸,唔好讕係巴閉⋯⋯
我同我印姐講,印姐都話都唔淨係佢地要測,好多人做工都要啦!

男爵府

咁唔滿意就躝返菲律賓啦我哋飲食業呢幾個月都係14日檢測1次啦,又冇見我哋話歧視?唔想做咩辭職囉!個個星期日見到佢成班、成班唔戴口罩係公園聚餐,就眼火爆香港執法人員太仁慈啦,應該位位罰5000

子爵府

SandyKL 發表於 21-5-15 21:35
多個外傭團體?香港有個最大嘅外傭工會,係職工盟李卓人老婆鄧燕娥搞嘅,我諗唔會少咗佢果份啦!愛生事組 ...

所以我見李卓人坐監好心涼正宗手指拗出唔拗入!攪屎棍!

珍珠宮

BKFinder 發表於 21-5-15 21:02
特首林鄭月娥今日(11日)表示,經多方面考慮,決定不會要求外傭申請簽證時須強制接種疫苗,但全港外傭本月 ...

做個檢測又話歧視,入境人仕檢測4, 5次難道又叫歧視咩?!
唔入境就不會被"歧視",唔做domestic helper亦不會被"歧視" law。
做個檢測咁小事就嘈嘈閉,分下莊閒好喎

男爵府

BKFinder 發表於 21-5-15 21:02
特首林鄭月娥今日(11日)表示,經多方面考慮,決定不會要求外傭申請簽證時須強制接種疫苗,但全港外傭本月 ...

呢啲咩工會?代表乜嘢?冇嘢撈揾嘢來撈,想博咩?我屋企有個政府一話外傭可以打針,第一時間就去book,佢打齊2針,可惜第二針唔夠14日,新聞話外傭要第二次檢驗,佢心急到當日新聞報道就要去,我話冷靜啲政府話15號起

搞咁多嘢,正一衰工會。

珍珠宮

熱血金章

hohoho2013 發表於 21-5-15 22:37
覺得被歧視仲唔返鄉下?留喺香港托咩?
遊行如果違反限聚令,唔該執法人員唔好再手軟 ...

同意,一律依例發告票。
各位僱主,請姐姐在群組,宣揚出去,到時僱主係唔會代繳的。第日出唔到境,什至冇得做留港簽証。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

andyman 發表於 21-5-15 23:11
比香港僱主寵壞了, 又主動加薪, 送禮物, 派生日聖誕利是, 差在未供佢上神台.
...

家傭版唔少呢d僱主,好似冇咗個工人會死咁,遲d個工人話要瞓主人房都唔敢托佢手踭

珍珠宮

真係妹仔大過主人婆
係人地地方工作,就唔該跟人地規矩做嘢啦
叫你檢測都係為大家好,唔明有咩不妥。相反,人地規定唔好群聚,免受感染,佢地就一次次放肆,乜都做齊,一d都唔自律。係歧視你都好正常,更何況而家擺明唔係歧視,好多行業都要兩個禮拜檢測一次啦。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

發癲,冇人揸支鎗迫佢留喺香港架,唔中意咪走返菲律賓囉

珍珠宮

sweetheartb 發表於 21-5-15 21:54
已經提姐姐唔好著紅色,佢話佢自願打針,所以唔會參加
根本就係工會攪事,身邊識嘅外傭都唔覺香港政府有問題

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

包食包住包呢樣果樣人工凈儲,仲嘈

複式洋房

佢哋嚟得呢度工作就要守呢度嘅法規。冇人用把刀脅迫佢哋嚟呢度打,佢哋可以選擇去中東、星加坡、台灣馬拉,冇人迫佢哋嚟。佢哋唔鐘意亦可以拒絕,執包袱返老家,國有國法、家有家規。就好似佢哋要申請 working visa 先至可以後開工一樣。唔通呢啲程序又係“歧視”由外地嚟嘅工作者?香港人去其他国家打工、working holiday、旅行 也要申請 visa,咁又係歧視?一句歧視就可以天下無敵!

首頁
12345...7

尾頁

跳至