自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

麟媽媽 發表於 21-5-16 14:24
其實何必幸災樂禍呢?泰國一個監獄兩日已經爆到4千幾單,星加坡機場亦都爆,全東南亞而家都爆發緊,香港唔 ...

現在的人都還沒意識到,全部是地球村上住,騰掛瓜,沒有一個國家可以倖免,沒有一個地方可以置身事外。(除了南北極吧!)

珍珠宮

2021勳章

emilylam 發表於 21-5-16 16:08

又要等到台灣病毒入境嗎? 台灣好多港人

有幾出奇

子爵府

2021勳章

熊熊老婆 發表於 21-5-16 14:46
四個流動檢測站每個200人,仲有冇其他檢測中心就唔清楚

第5個快篩站也派晒籌,我估每日檢測量也是200人

複式洋房

上網話3月份已經傳播緊

侯爵府

2021勳章

emilylam 發表於 21-5-16 14:21
澳門好像已將台灣入境者加到21日,香港好像仲未跟

香港永遠慢十拍

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

台灣媒體都有分藍綠架,藍營媒體係世衛改名後就用新冠肺炎!係綠營及台獨媒體先一直用武漢肺炎咋!

翡翠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

elacha 發表於 21-5-16 14:33
連檢測能力都唔夠,數字一定唔止,好落後;香港政府仲未改隔離21日或禁返,唔好俾佢累埋喎
...

睇台灣嘅節目話目前只有約四萬支試劑, 但早排送咗三十萬支試劑去做疫苗外交

公爵府

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-5-16 15:59
噚日睇新聞, 台北一日只可以做800個檢測, 咁都搵到幾十個陽性, %好高
...

昨天一爆出180個,指揮官陳時中「一夜白髮」!可想而知今次臺灣壓力如山。佢地自己搞唔掂個爛攤子,邊個會去救佢地?

貪戀摸摸茶,大家不設防,臺灣即時變三級地。

公爵府

2021勳章

alicemic 發表於 21-5-16 16:33
睇台灣嘅節目話目前只有約四萬支試劑, 但早排送咗三十萬支試劑去做疫苗外交
...

印度翻版。

佢地試劑系咪自己製造?唔夠就去買啦。

翡翠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

平平常常 發表於 21-5-16 16:35
印度翻版。

佢地試劑系咪自己製造?唔夠就去買啦。

邊有錢啫!當唔計之前出咗錢搞香港同緬甸,有錢都比民進黨貪晒同要晒嚟比美國做維穩費啦!

大宅

一人一讓步 發表於 21-5-16 14:16
台灣今日(16/5)新增207宗確診個案 當中206宗屬本土病例!

數字好似回落緊??

睇黎要捐 尸袋去 台湾省了。
啲小黄人仲话要去台湾做难民。

唔知佢地啲 焚化炉 够唔用,够唔够力,唔好就咁掉晒落 南中国海,冲到埋去内地。

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

咩一夜白髮呀?無時間染髮唧!

公爵府

2021勳章

20091 發表於 21-5-16 16:14
現在的人都還沒意識到,全部是地球村上住,騰掛瓜,沒有一個國家可以倖免,沒有一個地方可以置身事外。(除 ...

意識到都無用,每個地方衹能夠做好自己。做不好的就面對現實的考驗,自吃苦果。君不見外國大把地方有國民集會遊行,反對當地政府防疫的措施?做得好的地方,只能夠儘量對這些放任地區做足隔離防疫。

公爵府

2021勳章

bks2014 發表於 21-5-16 16:21
第5個快篩站也派晒籌,我估每日檢測量也是200人

唔儘快做到應檢盡檢,之後只會追悔莫及,代價更大。詳情可參考香港印度男變種病毒之旅。

另外臺灣都有唔少南亞外勞,一旦呢個環節有疏漏,比印度變種混入臺灣,又係有排頭痕。

男爵府

2021勳章

loveshp238 發表於 21-5-16 15:52
佢地係一直爆緊,係政府一直都唔驗ja woo 佢地自己簡個甘既政府 仲要害香港 有咩好可憐?

...

係囉! 我有密切留意香港、台灣、世界疫情! 台灣一直採取自欺欺人政策吾驗就話自己無疫症! 當地吾少kol 仲成日自high , 可憐比佢輸出肺炎比其他地區就有!

男爵府

2021勳章

alicemic 發表於 21-5-16 16:40
邊有錢啫!當唔計之前出咗錢搞香港同緬甸,有錢都比民進黨貪晒同要晒嚟比美國做維穩費啦!
...

比晒去買埋啲超舊嘅軍備, 買完仲日日自high 講到自己有幾勁! 昨晚睇新聞, 影出嚟採樣地方落後到呢 相信基礎設施街道都好落後!

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

麟媽媽 發表於 21-5-16 14:24
其實何必幸災樂禍呢?泰國一個監獄兩日已經爆到4千幾單,星加坡機場亦都爆,全東南亞而家都爆發緊,香港唔 ...

馬來西亞都封城到下月

大宅

2021勳章

Paris 發表於 21-5-16 15:04
台灣係島國,之前封關早就搞掂,之後鬆懈,放鬆機组入境3+11,3日檢疫後就週街走,全台灣隐形傳播鍊勁多 ...

如果佢哋之前無咁串串貢就無咁乞人憎呢度啲Jm就唔會咁心涼。我前同事舉家移居台灣投奔佢哋所謂嘅自由,而家係FB話會返來香港避疫兼打針。之前踩到香港咩咁。

大宅

2021勳章

Paris 發表於 21-5-16 15:28
當初武漢封城,台灣大把人幸災樂禍,一直叫武漢肺炎羞辱大陸。估唔到今日WH肺炎變左萬華肺炎。 ...

子爵府

畀面勳章

thatswai 發表於 21-5-16 16:41

睇黎要捐 尸袋去 台湾省了。

你叫得做台灣省講野就唔好咁陰質啦,家陣不是全部台灣人台獨架!

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊