自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

響幾個舊朋友whatsapp群組內,每每有人生日,我都會係第一個響group內向佢講句生日快樂的,其他成員就會紛紛講生日快樂喇,但,到我生日時就一句都冇,已經幾年都係咁;
跟同事一齊食farewell飯,同事們叫餸時會記得A唔食辣魚、B唔食牛... 但,從來冇人會記得我唔食肉,最終成枱只得一碟炒菜我啱食;
跟親戚C食飯又係,都已經係常見,一個月都聚餐2-3次(多數都係打邊爐),每次C問我揀乜,我都會記得E鍾意食乜乜,F鍾意食物物,所以都會提意揀乜乜同物物;上星期又去打邊爐時都係嗌雞鍋底(有加入雞一齊煮嘅,我連菜都唔會食),我唯有全程將條菜放響碗度做"道具",不停說說笑笑分散大家注意力,免得掃佢哋興咁... C居然問我點解今日冇乜食嘢嘅? 冇見過我夾牛肉喎... 係咪冇胃口?
真心心死,原來呢個世上根本冇人在意我,完全透明和隱形,我就乜都為佢哋就佢哋,但我呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

唔好咁,自己愛自己就夠,鍾意做乜就做乜,食乜就食乜,自在縱容。。唔洗介意別人。

子爵府

就第一樣係group講happy birthday, 就係因為你每次都帶頭, 其他人先會知道嗰個人生日, 咁咪大家一齊講囉, 你估個個真係咁有心咩, 你唔講, 佢地都唔會知道有人生日啦......

RAA    發表於 21-5-17 16:35

珍珠宮

最緊要自己和自已的家人愛自已便足夠! 舊朋友和親戚......無關痛癢!

子爵府

Giant 發表於 21-5-17 10:02
響幾個舊朋友whatsapp群組內,每每有人生日,我都會係第一個響group內向佢講句生日快樂的,其他成員就會紛 ...

算啦!人愈大家人在乎你就夠。
係出面,真正做到有人緣,人哋對你上心嘅人有幾多!
人有倚賴性,谷友知道日子有人提就更加唔care去記。記都只係記私底下friend嗰啲甚至出嚟慶祝。
你唔食肉呢啲大路嘢真係好難就到你,可以當你透明,只有你就佢哋;或者你揾班vegetarian 同你食。其他人只係牛/鱼,相對易記易辦啲。

伯爵府

回覆樓主:

我有父母老公仔女在乎就夠晒

對朋友唔會咁高要求

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

茶木 發表於 21-5-17 10:14
我有父母老公仔女在乎就夠晒

對朋友唔會咁高要求

大宅

回覆樓主:

其實未必係佢地唔在意你既,始終香港地出街食嘢多數多肉少菜,唔食牛都算多d, 唔牛都仲可以雞同豬。完全唔食肉就有d少見,或者下次點菜時笑笑口問下介唔介意點多幾個菜呀?

男爵府

響幾個舊朋友whatsapp群組內,每每有人生日,我都會係第一個響group內向佢講句生日快樂的,其他成員就會紛 ...

如果我係你朋友我會覺得你好窩心
其實我好欣賞你你呢類朋友,我自己懶又冇記性,因為你好有朋友心,記得晒啲生日,真心佩服

我諗你太好人呀,朋友已經忽略咗你嘅存在,唔使扮嘅,唔鍾意就出聲唔好委屈自己,
有時要有少少性格先得,唔好乜嘢都逆來順受,記住,你唔錫自己冇人會錫你,對朋友好係好,但係都要對自己好

侯爵府

我個人覺得好就得人,好好相處,好肯幫人既人往往都唔係受關注既一群,個d唔秋唔啋,愛理不理,唔會主動約人,偏偏d人就好似驚遺失左佢咁。我有個圈子就係咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

樓主,你真係好好,是一位窩心人!
唔係每個人都做到你所做,將心思放其他地方,你會開心啲架

子爵府

回覆 Giant 的帖子

U are not alone!我都係

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我記得你鍾意食蛋治、日日要食蛋,奶

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

stagea 發表於 21-5-17 10:22
樓主,你真係好好,是一位窩心人!
唔係每個人都做到你所做,將心思放其他地方,你會開心啲架 ...

我鐘意同樓主呢類性格既人做朋友, 我自己最Frd個d, 都係呢類窩心人.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

milkteabb 發表於 21-5-17 10:48
我鐘意同樓主呢類性格既人做朋友, 我自己最Frd個d, 都係呢類窩心人.

你好幸運,可以識到咁既朋友

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

horsepant 發表於 21-5-17 10:10
就第一樣係group講happy birthday, 就係因為你每次都帶頭, 其他人先會知道嗰個人生日, 咁咪大家一齊講囉, ...

無錯,我記唔到咁多朋友生日,入埋電話薄但google calender 唔show出黎,次次係人地講生日快樂我又跟住講。

男爵府

ccss115 發表於 21-5-17 10:23
回覆 Giant 的帖子

U are not alone!我都係

我都係x2

以前我好介意同唔開心,今年我無了。因為明白咗: 開心係唔需要靠別人比你,而係自己比自己的道理。

子爵府

stagea 發表於 21-5-17 10:51
你好幸運,可以識到咁既朋友

我都好珍惜呢類朋友! 樓主既好一定都有朋友欣賞!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁
12345...8

尾頁

跳至