夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做左幾十年人,有此領悟......

人嘅感情不論男女都會變動,HAPPY FOREVER 在現實世界根本不科學,畢竟人到最後只有自己陪伴自己到最後,任何人都只是 "他人"。何不專注自身,令自己開心......

想通了,人世間嘅事物感情不外乎這些,來來去去也是如此......

真希望一早參透,年少時有人教會......

不止於勞民傷財傷心傷身。

伯爵府

回覆樓主:

都有好多人白頭到老既,錢當然最實際

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-5-17 10:16

人嘅感情不論男女都會變動,HAPPY FOREVER 在現實世界根本不科學,畢竟人 ...

我會咁睇,首先承認金錢在生活中係重要,但唔好乜嘢都俾金錢凌駕之上,有好多野係金錢買唔到、換唔到,健康、別人陪伴自己而產生既快樂等等⋯⋯
另一樣係在於遇唔遇到一個(或者一班)與自己精神、情感有交流既人,如果遇到,就會發現佢哋比金錢更重要⋯
可能樓主仲未遇到呢個人先至覺得“只得自己陪自己走到最後”呢個諗法啫,試下換另一個角度睇吓周圍,或者會有新發現呢

茶類愛好者    發表於 21-5-17 11:12

珍珠宮

肥肥寶 發表於 21-5-17 10:22
都有好多人白頭到老既,錢當然最實際

我周圍都有好多,但已有名無實,同床異夢.......

各自各精彩,同屋人咁......

男爵府

人嘅感情不論男女都會變動,HAPPY FOREVER 在現實世界根本不科學,畢竟人 ...

從來可以令自己開心既只有自己,不是他人亦不是金錢利益。

別墅

不如做好自己 扮靚啲 吸收多啲唔同嘅野 增廣見聞 培養多啲興趣 唔好只是圍住男人轉 人係控制唔倒人心 但將自己變好係唯一做倒嘅事 就算男人要變 都唔駛好似乜都無哂咁 至少仲有本錢 女人條件好男人玩完返嚟成數好高 到時自主權係自己度。所以女人有經濟能力&擁有自強不息嘅心係非常重要。

大宅

回覆樓主:

男人靠唔住

自己錢自己洗自己話晒事

大宅

回覆樓主:

男人即使唔好滾,都可以嫌三嫌四對你唔專一,錢呢,永遠忠於自己

茶類愛好者    發表於 21-5-17 20:42

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 茶類愛好者 的帖子

錢唔係萬能,冇錢就萬萬不能。貧賤夫妻百事哀,係真嘅。對方賺得少,就自己加倍努力囉。結婚,當然要求感情專一,否則不如拍散拖。如果要為金錢利益去忍受對方不專一,可以,俾十億八億我,我就當打份工囉。否則,唔該過主。

子爵府

專注自身,令自己開心......

don't 勞民傷財傷心傷身

don't take money so big

茶類愛好者    發表於 21-5-17 20:42

珍珠宮

Airwayairline 發表於 21-5-17 17:46
不如做好自己 扮靚啲 吸收多啲唔同嘅野 增廣見聞 培養多啲興趣 唔好只是圍住男人轉 人係控制唔倒人心 但將 ...

唔想回收玩完返黎嘅垃圾……

諗返轉頭,自己d時間、錢、精力原本可以剩係用係自己身上,好可惜……

人生剩餘時間可能所剩無幾,無法預知未來,亦無法回到過去
冇野話得埋,可能我下星期就大結局冇人知……

珍珠宮

KINGMAX 發表於 21-5-17 19:37
專注自身,令自己開心......

don't 勞民傷財傷心傷身

呢個年紀冇錢真係極度冇安全感……

珍珠宮

soso1227 發表於 21-5-17 19:28
回覆 茶類愛好者 的帖子

錢唔係萬能,冇錢就萬萬不能。貧賤夫妻百事哀,係真嘅。對方賺得少,就自己加倍努 ...

我依家發現大多男人來來去去都係個幾樣野……

當初冇女人想自己男人搞三搞四,男人為呃女人落搭,梗做戲做好仔扮老實……

奧斯卡最佳男主角d戲都唔夠佢黎,為左呃女人究竟可以去到幾盡?! 用盡手上資源兄弟人脈,最衰唔係背叛,而是把人當白痴,我係人眼中係蠢女人嗎?!當我未知時,其他知情人係點看待我?!

珍珠宮

回覆樓主:

認同樓主所說

人長大了,經歷過不同的人與事,慢慢發現自己對自己好是最應該的。別處處為人著想,應該為自己即時行樂。

茶類愛好者    發表於 21-5-19 06:26
茶類愛好者    發表於 21-5-19 06:24
茶類愛好者    發表於 21-5-19 06:23

珍珠宮

傷得好重至會咁灰
若然看破紅塵,出家或者係一個好選擇

茶類愛好者    發表於 21-5-19 19:53

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 21-5-19 00:42
傷得好重至會咁灰
若然看破紅塵,出家或者係一個好選擇

我雖然頓悟,但好似又未去到個種境界,依家我有種入世修行嘅感覺……

我還是有點依戀,人始終有愛嘅需要,不論係哪種愛……

同時我亦了解任何事物有開始也有終結,一開始時終是美好,催產素等愛情荷爾蒙開始消耗,然後……

我唔肯定未來會否結呢種緣(或債?),愛別離總是痛苦。我又未去到只求曾經擁有咁灑脱……人真是奇怪,雖然知道愛戀過後的血肉模樣,還是有所追求,明明男女需求、思維大不同,但又互相需要……

諗返轉頭,我知要求男人身體、精神忠誠幾乎係不可能任務,佢嘅身體結構同荷爾蒙與我大不同,控制唔到都唔係男人本意,但我又相當糾結同傷心難過……

大宅

茶類愛好者 發表於 21-5-19 20:27
我雖然頓悟,但好似又未去到個種境界,依家我有種入世修行嘅感覺……

我還是有點依戀,人始終有愛嘅需要 ...

就好似明知結婚係戀愛既墳墓,都要中個頭埋去

茶類愛好者    發表於 21-5-19 21:50

珍珠宮

bbiq 發表於 21-5-19 20:31
就好似明知結婚係戀愛既墳墓,都要中個頭埋去

人嘅情感真係矛盾複雜

令人迷戀令人痴狂……

有時我會諗上天係度開玩笑令男女兩種大不同嘅生物互相需要陷入戀情,但又因性別、身體結構差異而起矛盾……

過後,我不再憎恨,只感萬分無奈,男人身體結構同荷爾蒙的確與我大不同……

別墅

只有做好自己 為自己而活 其他嘅人同事都不在自己控制範圍內

複式洋房

其實這些事沒有分男或女的,我也離了婚好幾年,亦有再拍拖,但真的很難再次投入,最終也是分手收場。可能潛意識已不再相信什麼至死不渝、白頭到老,所以最終都是選擇一個人,誰也不欠誰的,自由自在。

最諷刺的是,這麼多年仍對前妻有感覺。不過還是算了吧,就算再一齊,一樣會被疑心和生活中的柴米油鹽磨折。倒不如做自己喜歡的事,過自己喜歡的活。

一個人不等如寂寞,兩個人不等如相愛,一家人不等如幸福。

ying_mail    發表於 21-5-23 10:06
茶類愛好者    發表於 21-5-20 15:49

首頁

尾頁

跳至