夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇到太多不如意既婚姻 , 好似賭博咁 , 照顧仔女又辛苦

如果唔打算無小朋友 , 一個人係咪都很好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 21-5-17 12:19

因為一開始想結婚嘅時候冇諗過會有唔如意婚姻

好多人唔如意,唔代表自己都係一樣
唔需要杞人憂天,但係要有警覺性
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

有個調查發現 將來唔會有婚姻呢樣野 其實依家大陸 日本 韓國....好多地方嘅人都揀單身多或同居 而離婚數字都不斷增加 所以有無必要就因人而異

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

一人有一人的好和壞,結婚也有結婚的好和壞~人生無甘完美~但個人覺得結婚有個家庭,有小朋友,系人生另一番的體悟~雖然都有爭吵和辛苦時~但相伴著快樂~

男爵府

我會用“半杯水”既道理去睇婚姻或是單身,即係無野係完美、絕對,在乎自己用咩角度睇呢半杯水
當然啦,有無揀岩對象、有無了解清楚才去下一步,都係好重要⋯ 見到唔少問題唔少都係未了解清楚、未睇清楚佢係點既人就結婚生仔,好冒險

男爵府

你冇經歷冇體會,點同你講都只是紙上談兵,自己去體驗下囉,怕就唔好制囉,不過逃避的人,永遠唔會得到想知的答案

男爵府

回覆樓主:

我從來沒有後悔結婚,也很開心有小朋友。可能唔係 100 % 夾。但也好過一場空。

子爵府

真愛是存在的,
但很少能恒久

伯爵府

揀一個適合自己既生活,自己過得開心,唔洗理其他人點睇

男爵府

回覆樓主:

要接受到生病及大事情自己一個處理到,人都係喜歡同人分享分擔感受

大宅

結婚証書雖然係一張紙,但印正著雙方既承諾,共同去營造一個家。

以前既人容忍量/包容度都好高,冇咁多出軌(特別係女性)

呢個年代太多誘惑,性開放,不論男女都好易行錯

其實我自己都鐘意一個人生活,但老咗一個人孤令令,又好似好慘咁

茶類愛好者    發表於 21-5-18 22:35

大宅

Heman2001 發表於 21-5-17 15:10
我會用“半杯水”既道理去睇婚姻或是單身,即係無野係完美、絕對,在乎自己用咩角度睇呢半杯水
當然啦,有 ...

冇錯。與其埋怨佢既不足,不如欣賞佢夠優點

男爵府

從新出發 發表於 21-5-18 10:10
冇錯。與其埋怨佢既不足,不如欣賞佢夠優點

係呀,多欣賞少埋怨係好重要既相處之道,當然要雙方面做,一個人做係無用⋯

茶類愛好者    發表於 21-7-22 15:08

男爵府

從新出發 發表於 21-5-18 10:00
結婚証書雖然係一張紙,但印正著雙方既承諾,共同去營造一個家。

以前既人容忍量/包容度都好高,冇咁多出 ...

同意你話而家出軌機會多左,多左人不論男女都願意用性作為工具換取一時快樂,或者係生活壓力令人與人更容易產生傾訴對象,就更容易行錯路,所以一定要知自己擁有什麼、珍惜什麼,要知道行錯路換來既後果,咁就唔容易出事

一個人生活唔一定係差既,發展下興趣、幫多啲人,生活都可以好精彩~

茶類愛好者    發表於 21-5-18 22:37

大宅

如果唔打算生仔. 就錢多的一方決定結唔結婚. 因為錢比夠多的話, 將來離婚可能要分身家俾人. (男女都一樣, 係有可能男人出軌, 錢多女人要分身家俾男人, 法庭只看身家決定, 沒有道德判斷的)

錢少的一方, 如果提出結婚, 咁要視乎兩人感情, 如果感情基礎唔夠, 錢多的一方可能會覺得人地吼住佢啲錢.
所以最穩陣就係等錢多一方開口.
其實我覺得, 唔生仔唔需要結婚, 唔結婚都可以拍拖/同居. 冇乜所謂.
錢少一方,結婚亦冇壞
係錢多一方要小心啲

其實如果真心喜歡,唔結婚都會長久
唔喜歡,結左都可以離婚,婚書係有法律作用,但係對感情冇乜關係

茶類愛好者    發表於 21-5-18 22:38

子爵府

Airwayairline 發表於 21-5-17 13:17
有個調查發現 將來唔會有婚姻呢樣野 其實依家大陸 日本 韓國....好多地方嘅人都揀單身多或同居 而離婚數字 ...

Agree

侯爵府

somesome2020 發表於 21-5-18 13:15
如果唔打算生仔. 就錢多的一方決定結唔結婚. 因為錢比夠多的話, 將來離婚可能要分身家俾人. (男女都一樣, ...

同意吾生仔唔需要結婚

離婚係咪將大家嘅身家夾埋然後一人一半?

大宅

gilgilgilgil 發表於 21-7-17 09:19
同意吾生仔唔需要結婚

離婚係咪將大家嘅身家夾埋然後一人一半?

我唔係法律專家呀.

聽講結婚越耐, 越傾向一人一半.
但係如果有仔女, 就計左仔女洗費先, 咁通常計完仔女洗費已經冇乜剩喇.

大宅

風險分擔!
以退休起要過30年,每月大概3萬住老人院(中規中矩)計,未計醫藥其他雜項支出通漲等,退休時大概要有1000萬現金,就可以唔結婚唔生仔都得。如果計埋雜項通漲就要有3-5千萬現金。即依家退休要1千萬,每過一年需要多一百萬,如果30年後退休則要1000+(30×100)=4000萬。或者你想像3萬的購買力,30年後約等於現在8000元,你交完差餉地稅/租金後能夠做什麼。
多一個人額外支出唔多,但多一份勞動力,多個人分享日常生活中的悲與喜,如果有供保險,另一半去左都有合法的補償。

複式洋房

結婚的責任太大,不是個個有能力

首頁

尾頁

跳至