0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2021勳章

仔仔都埋身食左3個月,想幫佢戒人奶,會唔會好難好辛苦先戒得到??

複式洋房

正常就唔會嘅,但好奇做咩要特登去戒

複式洋房

chamcharm 發表於 21-5-17 13:01
仔仔都埋身食左3個月,想幫佢戒人奶,會唔會好難好辛苦先戒得到??
其實你係想戒埋身定係戒人奶?
我覺得人奶又唔需要特別戒既
人奶又好,奶粉又好, 營養都好好
你可以人奶+補奶粉, 自己又唔駛泵得辛苦, 奶粉又夠營養

我個仔係飲人奶+ENFINITAS, 一直都好健康

大宅

戒就唔算難,花多少少時間同心機,慢慢都適應到

別墅

果時我就人奶加奶粉,續d 加奶粉既比例, 同埋我揀左似人奶味既皇家美素奶粉俾BB,無抗拒食返人奶,好快適應左,慢慢就食全奶粉。

男爵府

2021勳章

都唔算難戒呀,不過就要揀啲淡味既奶粉囉,淡淡地先似人奶嘛,我小朋友都試過幾隻,最夾係樓上媽媽講果隻皇家

大宅

2021勳章

回覆 chamcharm 的帖子

人奶都唔使特別戒,果時我就人奶加奶粉,將d份量慢慢調節,續d 加奶粉既比例,好快適應左。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

戒人奶又唔會好辛苦,但係奶粉選擇方面就要小心,唔好選擇啲太甜嘅,我自己就揀咗皇家美素俾小朋友,因味道比較淡同接近人奶

複式洋房

bb現在還細,戒母乳好容易,越大個越依戀越難戒,最好找到一款似人奶配方既奶粉

複式洋房

kwokchun30 發表於 21-5-17 22:12

人奶都唔使特別戒,果時我就人奶加奶粉,將d份量慢慢調節,續d 加奶粉既比例,好快 ...

你個時轉左邊隻俾BB呀?

別墅

BuffetQueen 發表於 21-5-17 22:08
都唔算難戒呀,不過就要揀啲淡味既奶粉囉,淡淡地先似人奶嘛,我小朋友都試過幾隻,最夾係樓上媽媽講果隻皇 ...
冇錯呀,揀一隻同人味接近嘅,冇蔗糖同埋唔甜, BB會容易啲接受,千其唔好揀有雲呢拿味,會變重口味bblol

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我果時係人奶,奶粉 1半1半,之後要返工,就轉換成餵奶粉,要一餐一餐,慢慢減。

複式洋房

2021勳章

做咩想戒既?如果搵到隻奶粉佢肯食又夾到咪唔辛苦

別墅

唔難戒,我都係揀咗隻樓上媽媽果隻奶粉,接近人奶配方,BB都好適應都夾到。我果時返工之後係諗住全奶粉,廢事俾自己咁大壓力。

別墅

2021勳章

我都有補illumx比佢,都轉得幾好呀,個味夠淡似人奶,都適應得幾快,人奶同奶粉都肯飲

複式洋房

戒唔難丫 不過就要捨得唔好比BB見到自己 如果唔係 又忍唔住埋身餵

別墅

唔難啊,我係一餐人奶一餐補aptamil essensis hmo,呢隻似初乳又有益生元組合,bb夾得幾好,便便順得黎又係軟身金黃色。

別墅

2021勳章

差唔多要返工,所以先想幫bb戒人奶

別墅

2021勳章

咁我試下一半人奶一半奶粉比bb適應下先

複式洋房

唔難,我個時由人奶轉enfinitas,幾日時間就轉到,
或者可以試下訓前個餐轉奶粉先

首頁

尾頁

跳至