自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若咁驚,咁出一仟幾佰,出返封律師書畀佢, 限期佢搬走。

否則,都係WS佢,限期叫佢攞返,否則棄置。

或郵遞去佢屋企或自提站,佢攞唔攞/收唔收佢自負。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

回覆樓主:

你朋友幫佢寄順豐 到付咪得囉

大宅

shiny2473 發表於 21-5-18 07:43
你朋友幫佢寄順豐 到付咪得囉

Call車,將所有野send去前度住處或佢公司,然後叫佢收。

侯爵府

BK Milk勳章

搵順豐車去前度公司啦!我離婚時,將前夫所有嘢包括佢送俾我嘅嘢pack好晒,call 順豐上門收件送去前夫公司。一乾二淨!

子爵府

回覆樓主:

大返對方,要求對方攞証據證明物件屬於 ex, 例如付款紀錄。
唔好比對方大到,民事訴訟分分鐘打10年8年,要使好多錢,對方會唔會為左果d物品花時間又使一大筆錢?除非有好值錢物品,例如金銀珠寶。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Love111111 發表於 21-5-18 04:33
朋友個案:已離婚
前度唔搬走佢既物品,我感覺當我屋企係免費迷你倉。

屋主係你朋友?咁叫佢影低堆垃圾,send相俾佢前夫話屋企發現唔屬住屋主嘅物品,如果限期內(一個月)無人認領或唔自行取走,將會當垃圾處理棄置,不得追究!
cap埋對方已讀訊息,當佢前夫收到通知...
真係打官司,佢前夫要有合理辯解,點解唔攞走屬於自己嘅物品。仲有實質証明件垃圾係屬於佢,例如發票...最多循民事索賠啫...講緊如果件垃圾值幾萬喎

Love111111    發表於 21-5-18 08:54

大宅

回覆 FJmom 的帖子

佢前度孤寒+攪事型,唔會出$租迷你倉。(我朋友講既。)
真正收到律師信,我朋友一定係申請法援

大宅

回覆 gogofie 的帖子

就係唔知佢地址

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

車去佢父母家?佢公司?樓上bk 媽建議幾好!

大宅

回覆 Acaciacacia 的帖子

好重!有按摩椅

男爵府

先出whatsapp, cap圖。再寄雙掛號信通知,有回條做證據。俾一星期時間佢,過期即丟。

告?叫佢快去揾律師出信,民事訴訟黎,驚佢有牙!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好明顯就係蝦你朋友啦,一齊過點都摸通到對方性格。

要去解決問題,做人就決心狠心d啦,你作為佢朋友,樣樣幫佢答晒樣樣都話唔得,做女人唔強硬起來,就係好似現在咁,被對方食住上。

出封野比佢,一星期限期內搬走,否則全棄。物品無證無據,點分你定佢。唔好再嘥時間。否則上嚟呻都無用。

伯爵府

虎到金來勳章

Love111111 發表於 21-5-18 04:33
朋友個案:已離婚
前度唔搬走佢既物品,我感覺當我屋企係免費迷你倉。

使乜煩,既然已經離婚,即係無關係,咁一個無關係既人,放d野係你朋友門口,報警同報消防,話有人有一大堆野,唔知邊個,放係你朋友門口,阻塞通道。

大宅

有你哋咁多位意見!我朋友膽都返埋嚟!係咁話好!好!好!見佢心情好返啲啲!仲見到佢笑,我好耐無見啦!

多謝你哋!

男爵府

回覆樓主:

重點間屋係邊個?如果租,邊個交租?

翡翠宮

畀面勳章

屋主在屋內發現冇用的物品,拎去掉左去,屋主犯左邊條法例?
如果前夫堅持屋內有屬於佢的物品,叫佢出示證明,例如購買單據之類,如果真係拎得出證明,就再俾佢一個時限內要取回,否則全部由屋主處理。所有野都要有白字黑字,口講無憑。
日日是好日

男爵府

k_wong7 發表於 21-5-18 08:53
使乜煩,既然已經離婚,即係無關係,咁一個無關係既人,放d野係你朋友門口,報警同報消防,話有人有一大堆 ...

係呀!消防黎到佢唔忍d野係佢!即係掉得

象牙宮

回覆樓主:

比我一係寄順豐去已知地址,一係索性掉去警署,同警察講已通知物主,但唔識處理物主又唔拎,當失物得唔得!一定唔會犯法

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

間屋係邊個?租定買?

珍珠宮

掉哂佢啦。
好啊,我等你告。。唔告正人渣

首頁

尾頁

跳至