懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb而家35週 男 重1.9KG
醫生話BB太細粒 而且唔跟條成長線生長 所以建議係38週催生
距離38週仲有3個禮拜 各位媽媽有冇咩建議俾我? 例如做咩運動 食咩野等等...
開頭諗住仲有大把時間慢慢準備 睇黎要臨急抱佛腳

男爵府

rebecca.puiyi 發表於 21-5-18 13:04
醫生話BB太細粒 而且唔跟條成長線生長 所以建議係38週催生
距離38週仲有3個禮拜 各 ...

我前幾星期私家都話我bb肚圍唔夠大,但之後去政府照個醫生又話唔係好細,而家再約6月頭再返政府照,其實我都好擔心呀b唔夠大隻,因為我個肚真係比起人地大肚婆果d唔係好大,我唔知關唔關我本身瘦底事

聽人講食滴雞精,訓多d,日日食蛋都可養胎

大宅

之前喺呢度睇到有媽媽話食燕窩 胎長得好快~

大宅

Happybb05 發表於 21-5-18 13:52
之前喺呢度睇到有媽媽話食燕窩 胎長得好快~

唔建議食燕窩, 始終係雌激素, 食得多對bb都唔係好事

男爵府

ching-cat 發表於 21-5-18 13:43
我前幾星期私家都話我bb肚圍唔夠大,但之後去政府照個醫生又話唔係好細,而家再約6月頭再返政府照,其實我 ...

你幾多周啦?我都試過私家話個肚爭咗兩周,但後來政府話標準過標準,頭肚腳都啱周數,最終BB中碼出世,可能咁啱角度問題

我都係瘦底,無特別補,只是食優質蛋白質 經常食牛肉,飲奶食芝士

複式洋房

我家姐第二胎醫生都話BB唔夠重,要剖腹等BB瞓醫院,話會生長得好啲,點知BB出世好足磅,佢係生得短啲,但係肉厚

男爵府

uckukuku 發表於 21-5-18 14:48

你幾多周啦?我都試過私家話個肚爭咗兩周,但後來政府話標 ...

我而家32週了,想再約私家照,但排到下個月頭,撞正政府照個期,都係照左政府先,我都希望正常中size,好驚唔夠時間追size

我都係飲豆漿食蛋食雞肉豬肉多

大宅

我都係35週, 早2日照bb 2.8 kg, 孕期暫時重左6.5kg, 我反而驚阿仔太大隻, 唔敢食太多野
聽講話食牛肉會長胎,我之前都成日食

複式洋房

回覆樓主:

滴雞精 烚蛋 牛肉 榴槤 嚟啲都好長胎
我而家36w 每日keep住食上面講嘅食物
差唔多隔日食大半個榴槤 (emoji)

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

我會睇埋政府個邊點講先

大宅

Winnie_win 發表於 21-5-18 17:21
差唔多隔日食大半個榴槤 (emoji) ...

我本身都鍾意食榴連呀 但食得多我又驚燥

大宅

rebecca.puiyi 發表於 21-5-18 13:04

試吓日日食牛油果同雞蛋睇吓可唔可以追番

大宅

如果胎細因為胎盤老化、功能差、BB吸收差,其實食咩都無用,早D出嚟食奶好過。

38w已經足晒月,BB個肺都成熟曬,出到嚟一般都唔會有咩大問題。

觀察埋嚟緊3星期BB既增長先,樓主都係每日注意數胎動啦,郁少咗就快D去睇醫生喇!

大宅

Winnie_win 發表於 21-5-18 17:21
差唔多隔日食大半個榴槤 (emoji) ...

榴槤不怕熱氣嗎?

大宅

Happybb05 發表於 21-5-18 20:00
榴槤不怕熱氣嗎?

唔怕,我後期都有日日食2件去長胎。

子爵府

MonieCora 發表於 21-5-18 18:44
如果胎細因為胎盤老化、功能差、BB吸收差,其實食咩都無用,早D出嚟食奶好過。

38w已經足晒月,BB個肺都成 ...

我兩胎都係,胎盤功能差,其中第二胎果個34週已經無大增長,37週產檢仲話佢心跳突然減慢,結果37週3日催生左,只有5磅幾出世,抱上手好似貓仔咁

大宅

我35weeks都係1.9kg,肚仔細兩週,醫生無叫我催生而且我個肚明顯比其他人細,好擔心

大宅

noodle_noodle 發表於 21-5-19 12:18
我兩胎都係,胎盤功能差,其中第二胎果個34週已經無大增長,37週產檢仲話佢心跳突然減慢,結果37週3日催生 ...

5磅幾都唔差喇!係初頭難湊小小,之後無問題啦!

大宅

kolamb 發表於 21-5-19 13:27
我35weeks都係1.9kg,肚仔細兩週,醫生無叫我催生而且我個肚明顯比其他人細,好擔心
...

同我一樣呀 BB個肚圍細左3週 個個都話我個肚細 我唯有食多啲野 密d去做產檢
你不如問下醫生有冇咁既需要 我而家日日留意住佢既心跳同胎動 有咩唔正常就去醫院

大宅

rebecca.puiyi 發表於 21-5-19 19:25
同我一樣呀 BB個肚圍細左3週 個個都話我個肚細 我唯有食多啲野 密d去做產檢
你不如問下醫生有冇咁既需要 ...

請問點留意心跳?醫生安排我37週5再照,胎動唔識點數,覺得郁就放心D

首頁

尾頁

跳至