自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

六小鳳、絕代雙驕、書劍恩仇錄、天龍八部好耐都冇重拍呢?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

近年tvb好似拍少咗古裝
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

alicialee1210 發表於 21-5-20 20:02

大陸都冇拍,淨係倚天,射雕神雕

男爵府

BK Milk勳章

jojo1234 發表於 21-5-20 20:00

以前成日重拍係因為無乜創作,而家大6咁多網络小說,花千骨、三生三世、無心法師…太多選擇

男爵府

BK Milk勳章

alicialee1210 發表於 21-5-20 20:02

緊係啦,成本貴嘛,以前拍套書剑真係傾盡人力物力,而家買套番嚟平好多

wcpcelia    發表於 21-5-21 10:27

公爵府

2023年兔年勳章

六小鳳

絕世神功係中六合彩

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

六小鳳 六隻小雞

翡翠宮

回覆樓主:

古庄劇点都不夠大陸古庄。何必自己拍。買劇好过!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔好重拍....

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我諗香港都好難拍到好嘅古裝劇,大陸嗰啲好大制作好高成本,香港嘅電視台邊有咁多錢拍呀?

男爵府

係呀,要珍惜一笑渡凡間。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babe2010 發表於 21-5-20 20:06
以前成日重拍係因為無乜創作,而家大6咁多網络小說,花千骨、三生三世、無心法師…太多選擇
...

仲有香蜜沉沉燼如霜

珍珠宮

係!我鐘意睇古裝,而家無得睇,好吊癮,見到一笑渡凡間出都好開心

水晶宮

古裝通常係大陸戲

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

太古裝劇好貴,況且人物取景一定比唔上大陸劇。

伯爵府

我指大陸都冇重拍呢幾套

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

syyysc 發表於 21-5-20 20:55
六小鳳 六隻小雞

放下自在

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-5-20 21:37
我諗香港都好難拍到好嘅古裝劇,大陸嗰啲好大制作好高成本,香港嘅電視台邊有咁多錢拍呀?
...

係,衫,景都冇得比

香港台好難咁大投資

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

jojo1234 發表於 21-5-20 22:29
我指大陸都冇重拍呢幾套

古龍嘅作品, 好似版權有啲複雜, 相信重拍機會細。

子爵府

babe2010 發表於 21-5-20 20:09
緊係啦,成本貴嘛,以前拍套書剑真係傾盡人力物力,而家買套番嚟平好多
...

而家TVB應該冇養一班武術指導了。
就算之前拍的古装,吊威也,飛蟾走壁亦失傳了。諗起以前古装仲有点穴度。

首頁

尾頁

跳至