自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

在 fb 見到, 大家激烈討論, 我又想擺埋 bk 討論下

利申,不是我,只是網上見到, 不是主人翁呢

今日姐姐自己開冷氣 應唔應該出聲?

姐姐嚟咗兩個月,我本身都諗住同佢講天氣太熱可以開冷氣,但仲諗緊點樣拿捏同佢講清楚驚佢係唔係都開。尋日放假天氣又熱,所以全日我都開咗開咗廳個冷氣,點知佢今日就已經自行開廳個冷氣

你地又點睇?

伯爵府

如果你熄既話應該好快解約囉最好講下

珍珠宮

吾好比佢開冷氣

男爵府

新嚟唔教、以後再教都唔會聽
我會出聲提示佢,屋企有3個人或以上才可以開

子爵府

回覆樓主:

問題是否出於佢“自行”?如果佢先問過你會好一d

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

會唔會佢以為中午天氣熱你一定開冷氣,佢開定先呀?反而我姐姐唔肯開冷氣,成個房D臭汗味谷到出廳,叫佢開下佢話凍.
<br><br>

子爵府

牛年勳章

tszchungmama 發表於 21-5-20 23:25

可以睇下之前大家嘅討論

https://www.baby-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=23463234&extra=page%3D1&page=1

公爵府

2024勳章

紅酒 發表於 21-5-21 00:21
可以睇下之前大家嘅討論

https://www.baby-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=23463234&extra=p ...

其實我都係網上(fb)睇到, 我覺得好有趣, 大家都激烈討論
我自己覺得要溝通, 如過左某個溫度先開,見到有個網友講佢工人日日開, 屋企四百幾尺, 電費三千幾, 如個工人人工唔差得好遠

公爵府

2024勳章

惡人谷主 發表於 21-5-20 23:55
...

咁樣環保啲

公爵府

2024勳章

惡人谷主 發表於 21-5-20 23:55
...

咁樣環保啲

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講明幾多度可開囉!如果自己返工,熱到C,公司冇冷氣,咁又接唔接受到先?

侯爵府

tszchungmama 發表於 21-5-20 23:25

我覺得呢啲嘢雇主同姐姐自己溝通,好難有一條線話一定要點做。 每人家庭情況同姐姐情況都唔同。
以前我叫姐姐開,但姐姐怕凍佢唔開,係我放工前佢先開冷氣。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我老公係冇冷氣生存唔到嘅人,所以全家冷氣任開,我唔驚工人姐姐開,反而最怕佢唔開,熱到病又要睇醫生。

所以我屋企唔會為呢個問題而煩

珍珠宮

我係公司一個人都開,冇問過老闆,其實好怪,點解覺得返公司開冇問題,而姐姐開又話?如果返工老闆唔比開我地會話老闆cheap, 好大機會唔做,掉返姐姐開又唔比,問題都係一樣,肉痛自己唔肉痛人?我自己會比姐姐開,基本上開都係下午,佢會醒目自己開房唔開廳,做家務真係好熱

公爵府

2024勳章

iamiam 發表於 21-5-21 09:31
我係公司一個人都開,冇問過老闆,其實好怪,點解覺得返公司開冇問題,而姐姐開又話?如果返工老闆唔比開我 ...

咁又唔係每個工種都有冷氣既, 如裝修師父, 咁唔通果啲人無冷氣就唔做咩

公爵府

2024勳章

iamiam 發表於 21-5-21 09:31
我係公司一個人都開,冇問過老闆,其實好怪,點解覺得返公司開冇問題,而姐姐開又話?如果返工老闆唔比開我 ...

所以呢個話題好有趣, 有討論空間

子爵府

我家既policy係覺得有需要可以開,但唔可以浪費,如唔可以個人入左房但唔熄廳冷氣。aunties同仔女我都係用呢個policy。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

tszchungmama 發表於 21-5-21 09:43
所以呢個話題好有趣, 有討論空間

做完家務,工人姐姐會沖涼

佢多數夜晚瞓覺時才開 ,不過佢亦同我講,喺菲律賓習慣咗「熱」,唔覺熱,只怕凍

或者日間家中有其他人就開廳+房冷氣

子爵府

tszchungmama 發表於 21-5-21 09:13

其實我都係網上(fb)睇到, 我覺得好有趣, 大家都激 ...

電費三千幾?!?! 其實一年都係果3幾個月先咁貴電費,我認為可以接受
相反,唔比姐姐開冷氣,到時一身汗,又體臭時, 到時僱主唔好又投訴姐姐哦....

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

阿仔放學都唔係即刻可以開, 等4,5點黃昏時大家都開冷氣時先開, C6話長期在冷氣地方對身體唔好, 不過我在家時就一早開左

首頁

尾頁

跳至