6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

聽講6個月就要轉2號奶粉,想問下係咪一定要轉?繼續食1號奶粉得唔得架?

禁止訪問

別墅

應該唔同號數對唔同成長階段提供唔同既營養成分既,所以果時我俾bb 食開既美素金裝由1號續餐轉咁轉左2號仔,無唔肯食喎,都幾好。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 粉紅世界 的帖子

其實如果你1號覺得食得好,唔轉都冇所謂,因為1號營養會比較高,而二號奶粉因為會配合小朋友成長,六個月之後開始加固食物,我個女都係食美素1號奶粉,食到一歲我先至轉奶粉,感覺都OK

大宅

虎到金來勳章

唔同階段需要嘅營養都唔同 2號奶粉鈣含量會比較多 適合BB開始出牙嘅歲數 我bb半歲嗰陣時都係照轉咗金裝嘅2號奶粉 bb都食得幾好又日日有便便

大宅

回覆 粉紅世界 的帖子

係呀 唔同號段針對小朋友唔同時期需要的營養 最好小朋友都係飲返啱佢年齡的奶粉段數 可以慢慢轉 等小朋友適應新號段

別墅

其實你可以慢慢由1號轉2號,等bb慢慢適應,我仔之前飲樓上講果隻奶粉由1轉2都無唔適應,好快就轉到😊你加油💪🏻

別墅

我bb都係食金裝1號食到一歲先直接轉3號,聽人講1號營養好啲,見佢食得瞓得又屙得,所以都冇刻意轉2號

大宅

都得既,不過唔同年齡段需要營養都唔同。我自己就係跟指引轉,bb六個幾月大個陣就由aptamil白金版1號轉2號~

大宅

我都有幫bb轉2号呀,可以跟反階段轉,續餐轉便ok

複式洋房

我有比較下2個階段奶粉營養 最後決定跟番建議6個月就幫BB轉2號啦

大宅

我自己會繼續俾個B飲1號奶粉
我個B四個月時已食輔食
所以營養都夠
我自己覺得BB飲得好地地,驚轉2號會便祕
聽講2號蛋白質較高

複式洋房

其實都無硬性規定嘅,不過通常都會跟住轉始終bb唔同階段有唔同營養需要,所以先會咁設計
或者你concern緊d咩?

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

每個階段的奶粉都係配合不同BB的營養需要, 當然家長你手上仲有1號奶粉當然可以給BB食埋先之後才轉 2號.
希望家長你不會儲了幾個月的份量吧! 記得要留意奶粉的食用日期.

禁止訪問

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

1號可以食到一歲
到時直接轉3號就得呀

大宅

回覆 粉紅世界 的帖子

我無轉,BB而家就來1歲依然飲緊1號。我B而家一日三餐固一餐奶,我覺得平時加固食得好,奶只係訓前果餐飲,輔助可以捱到第二朝。

別墅

粉紅世界 發表於 21-5-21 11:20
聽講6個月就要轉2號奶粉,想問下係咪一定要轉?繼續食1號奶粉得唔得架?
...
我個個夠6個月就轉左飲a+ neuro pro 2號啦
其實奶粉分曬號數應該配方設計有唔同, 岩返個個年齡既bb飲, 所以我覺得跟返指引做對bb係最好

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至