自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

vyvy 發表於 21-5-21 20:50
謝謝各位提供的資料, 要慢慢研究吓.

如果遺囑無另外寫明其中一/兩位受益人去世之後係點樣分配安排既話,係會留俾a既後嗣
(更正:我啱啱講錯咗,正確應該係只會留俾後嗣,配偶無份)

子爵府

hfl2000 發表於 21-5-21 21:01
如果遺囑無另外寫明其中一/兩位受益人去世之後係點樣分配安排既話,係會留俾a既後嗣
(更正:我啱啱講錯咗 ...

Thanks

男爵府

回覆 Lindytiger 的帖子

如果有遺囑而又沒有交待受益人比立遺囑人先逝的情況, 受益人如果係死者直接後代(即子女或孫), 已逝的受益人份數會俾他的仔女(如在生);但如已逝受益人不是直接後代,該份數會按遺囑的實際情況分給其他人或跌回“無遺囑的適用法律”去分配。

男爵府

cattz288 發表於 21-5-21 15:58
應該係遺囑承繼人的遺產承繼人收

請教如果已故受益人有老婆仔女 ,跟法例列名的分配方法嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mom06 發表於 21-5-21 21:42

睇佢有無立遺囑
放下自在

侯爵府

mom06 發表於 21-5-21 21:42

只會留俾已故受益人既後嗣,配偶無份。如果多過一個後嗣就大家平均分配(只可以分已故受益人原本應得果份)。
你可以睇返我16樓個回覆幅圖。

侯爵府

回覆樓主:

F.Y.I.
訂立遺囑及遺產分配
https://s100.hk/tc/topics/Farewell-to-life/Probate/What-concerns-you-should-have-when-making-your-will/
閣下指定的子孫受益人不幸早逝
根據第30章《遺囑條例》第23條,若果閣下指定的子孫受益人不幸在您百年歸老之前已英年早逝,而他/她又遺下子女的話,一般而言,他/她的子女將可平均分得閣下原本留給該名子孫的財產。

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-5-21 21:56
只會留俾已故受益人既後嗣,配偶無份。如果多過一個後嗣就大家平均分配(只可以分已故受益人原本應得果份) ...

很好嘅資訊,感謝!

我個情況係,我媽遺囑只給我一人,但我怕我比媽媽更早唔係度,如果我過身,我仔未成年,請問情況又會點?

伯爵府

wan_sosin 發表於 21-5-21 23:05
很好嘅資訊,感謝!

我個情況係,我媽遺囑只給我一人,但我怕我比媽媽更早唔係度,如果我過身,我仔未成 ...

都係會俾晒你個仔,但執行人會以信託形式,持有保管至佢成年

珍珠宮

mlcbb 發表於 21-5-21 23:48
都係會俾晒你個仔,但執行人會以信託形式,持有保管至佢成年

謝謝解答!

侯爵府

wan_sosin 發表於 21-5-21 23:05
很好嘅資訊,感謝!

我個情況係,我媽遺囑只給我一人,但我怕我比媽媽更早唔係度,如果我過身,我仔未成 ...

由遺囑指定既遺囑執行人幫佢托管到小朋友18歲。如果遺囑執行人只係寫咗你一個而你又英年早逝,即係無人可以執行該份遺囑,咁遺囑剩餘受益人係有最優先權去申請遺產管理書,由於受益人只得你一個,咁剩餘受益人即係只得你既後嗣,由於未成年,咁就會由小朋友既媽媽/爸爸/監護人/親戚去申請遺產管理書做遺產託管人。
(當然如果可以既話,儘量喺生前搵律師更改遺囑內容,指明一個/多個遺囑執行人,咁就方便啲)

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-5-22 00:47

由遺囑指定既遺囑執行人幫佢托管到小朋友18歲。如果遺囑執 ...

謝謝你詳細解答

首頁

尾頁

跳至