自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

香蕉宝宝 發表於 21-5-21 23:17
我朋友問我,我唔知點答好,想問問大家意見

佢好似年紀太大難入警察,但佢鐘意公務員。醫院助理呢個我聽到 ...

我識人四十歲入左警務處。。。做sodiasm, 都係公務員

翡翠宮

2018復活節勳章

佢好似年紀太大難入警察,但佢鐘意公務員。醫院助理呢個我聽到 ...

呢兩樣都試下囉,不過考警察真係機會低好多

水晶宮

呢2年都少左後生去考,相信中年人身體fit有機會的

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁大年紀仲做到警察?

子爵府

Robinrobinrobin 發表於 21-5-22 01:40
未由佢考囉 ,
police 係全年招聘,基本上長期唔夠人,加上呢一兩年少左人考,操好體能去考,無野無可能
...

passing out 不是 pass

即 暈了,失去知覺

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲考警察?
佢想試,你由得佢
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我覺得冇不良紀錄 家庭背景清白 健康 既 44 考警察成功不是夢 佢五科合格夠哂

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

1314625 發表於 21-5-22 08:15

聽落好有安全感

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 21-5-22 01:35
差人55歲退休...44去見工...........

樓上有 54 輔警

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1314625 發表於 21-5-22 08:15

唔知 sodiasm 係咩職級 , 下面有解釋:

近日網上流傳一則英文口試笑話,有考生因為不懂得「清潔工」(Janitor) 的英文字,情急之下發明了“Sodiasm” (掃地阿嬸)的「新字」。 這個新字當然搞笑,但原來不少我們認識的英文字,卻與Sodiasm 有異曲同工之妙。 例如Add oil 「加油」一詞,去年便獲《牛津英語詞典》收錄。

侯爵府

3Qlove 發表於 21-5-22 08:57
樓上有 54 輔警
輔警吾同, 好多時查案的確需要不同年紀、不同性別、不同形態嘅人。

子爵府

QQee 發表於 21-5-22 08:44
passing out 不是 pass

即 暈了,失去知覺

我諗左陣先知你講咩

passing out 可以解係 armed force 完成 training

Google, chambridge dictionary 都有解

男爵府

警察比你過到體能interview,學常受訓完,2年後都要入多次學堂training,仲會辛苦過第一次學堂,我男家果邊有親人係做警察,佢好fit大隻都差d體能唔pass,佢三十幾歲細你朋友10年,都好勉強pass。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 jj7723 的帖子

系呀!受訓時間好難遷就,隨時改時間,好多在職人士都系預唔到時間

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

警察都要有一定嘅體能,就算入咗去,佢會隔幾年考一次
日本の平安を祈ります

男爵府

jj7723 發表於 21-5-22 01:20
考警察唔難,呢兩年特別缺人。老公朋友45歲正規都得,另識一親友,54啦,考輔警一樣得受訓咗一排,不過公司 ...

咁睇嚟我真係唔好撥佢冷水

伯爵府

警察呢個年紀好難
ha好多位
想入容易好多

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

44歲警察入學堂俾後生嗰班笑兼體能未必過到。醫院助理真係要睇吓咩位咩級,有啲要有護理證書,但如果推床嗰啲唔使學歷,我舅父退休後做過,但好多是外判和要識人介紹。

男爵府

四十幾歲冇可能考到紀律部隊,因為體能一定過唔到,醫院助護可以去再培訓局,但係超級辛苦,如果係男人仲要抬屍體,人工先得嗰一萬頭,仲要輪通宵,所以唔會有人做得長

公爵府

44體能好難過到喎

首頁

尾頁

跳至