自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

因為我還未將舊的醫保轉新,明天會去做,到時再詳細問經紀

珍珠宮

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:55
你講得啱呀,我嗰時問都係咁講,佢哋啱啱出自願醫保嘅時候講到好好㗎嘛,想氹啲老人家買,但係其實同普通 ...

我claim 過危疾,所以唔可能再買到保險,但agent仲叫我轉自願醫保,佢話有方法轉到,但我無轉,佢話得啫,一陣有咩賠唔到我都大件事,我長年仲claim緊住院,自願醫保仲要唔平。

大宅

yan12345678 發表於 21-5-22 13:34
其實我吾系取消舊嗰份,而系升級

升級都要重新核保,同買過份新無分別

子爵府

2024年龍年勳章

BQL 發表於 21-5-22 14:11
升級都要重新核保,同買過份新無分別

明天先去做,不過吾需要驗身

男爵府

自己衡量一下保費,因為住院保險每年加保費的,萬一有事入過院之後改plan又未必受你玩,計長遠D為妙!

禁止訪問

大宅

yan12345678 發表於 21-5-22 12:41
本身自己有買住院保險,現在多左公司團體保險,我給保險經紀睇,因為公司個份賠吾足,要用自身嗰份,但也可 ...
我都有買份高端畀自己…本身公司有醫保,墊底費嗰到可以再高啲,保費又平啲。我而家嗰份BUXX,三千萬終身,每月保費都係500內

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我諗過,一年去少次旅行都夠一年保費.入院有大病分分鐘要幾十萬.咁吾好理買左幾十年無CLAIM過吾抵,每年計無CLAIM過就實報實消.咁就好清楚啦.我曾經有小毛病,都應該吾保一些事項..但都要保障其他病時保險可以幫到我.就係咁想法...

大宅

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:13
我自己就不嬲有一份普通醫療,最近另外再買一份高端醫療薦底費五萬(因為呢間公司最多5萬,如果唔係我想揀 ...

請問你係邊份高端醫療啊?

侯爵府

nben 發表於 21-5-24 11:23
我都有買份高端畀自己…本身公司有醫保,墊底費嗰到可以再高啲,保費又平啲。我而家嗰份BUXX,三千萬終身, ...

請問你b U x x那份高端plan, 每月保費500蚊內, 係講緊墊底費幾多?同埋大概咩年紀?

侯爵府

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:55
你講得啱呀,我嗰時問都係咁講,佢哋啱啱出自願醫保嘅時候講到好好㗎嘛,想氹啲老人家買,但係其實同普通 ...

點解你會揀另外嘅高端醫療而不揀自願醫保?雖然自願醫保冇乜特別, 但扣稅都可以慳番少少
我睇過自願醫保, 墊底費最多都係三萬, 莫非因為你買嘅高端醫療墊底費有五萬, 所以你唔買自願醫保?

請問你的高端醫療, 五萬蚊墊底費嗰個plan, 60歲保費係幾多?

珍珠宮

我自己就不嬲有一份普通醫療,最近另外再買一份高端醫療薦底費五萬(因為呢間公司最多5萬,如果唔係我想揀 ...

是否cigxx

珍珠宮

回覆樓主:

我高端住院買0墊底,月付約2000,買咗兩年暫時claim咗20萬
公司保險claim門診睇醫生多,還有些小手術/檢查係診所做了,就claim公司

複式洋房

ocarebear 發表於 21-5-24 13:27
點解你會揀另外嘅高端醫療而不揀自願醫保?雖然自願醫保冇乜特別, 但扣稅都可以慳番少少
我睇過自願醫保, ...

因為我已經有兩份普通醫療,所以嗰陣時一心要揀可以全數賠償既高端醫療,但可扣税既plan得Axx 同Bxxx有,睇過佢地既癌症條款唔算特別吸引,所以都係搵返本身用開嗰間報價算。

我個plan 60歲要俾萬5蚊左右,70歲就2萬幾啦,不過到時有通脹所以要預多好過預少。

複式洋房

sabun 發表於 21-5-24 13:35
是否cigxx

唔係,我唔開名啦,費事俾人話賣廣告~其實高端醫療唔係好多plan,你可以上網比較下,個人意見最緊要睇下癌症治療條款,因為通常都係呢個最common同洗最多錢,仲有就係公司賠償既口碑好唔好,有啲公司好易買但好難賠,如果買保險一定要講清楚身體狀況,寧願報名時問多啲好過之後有咩事先話唔賠丫~

公爵府

2024年龍年勳章

呢個好似係p記。我都留意緊,其實信x,buxx果d保障好似大d,我1516中

大宅

yan12345678 發表於 21-5-22 14:13
明天先去做,不過吾需要驗身

邊間

大宅

ocarebear 發表於 21-5-24 13:22
請問你b U x x那份高端plan, 每月保費500蚊內, 係講緊墊底費幾多?同埋大概咩年紀?
...
我買得好cheap 炸 八萬墊底費,3X歲咁

侯爵府

nben 發表於 21-5-24 16:16
我買得好cheap 炸 八萬墊底費,3X歲咁

我睇過下嘅自願醫保plan, 兩萬左右墊底費, 三十幾歲, 都唔使六千蚊一年

你講緊八萬墊底費, 都差不多六千一年

侯爵府

Cynthialaw 發表於 21-5-24 14:10
因為我已經有兩份普通醫療,所以嗰陣時一心要揀可以全數賠償既高端醫療,但可扣税既plan得Axx 同Bxxx有, ...

我睇緊嘅自願醫保plan, 二萬蚊左右墊底費, 60歲保費都係萬五左右, 但70要成三萬蚊

首頁

尾頁

跳至