自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

個案1. 大學生,年幼時患過血癌,幾經艱辛康服,憑毅力入到三大,想體驗大學宿舍生活,惟要打疫苗才能住?檢測的話要俾錢,每1-2周百幾蚊一次,家境不太好要借grant/loan, 家人等佢畢業幫手養家,冒風險打針?

子爵府

回覆樓主:

2. 個案二:患高血壓的親友,一家之柱,有年幼子女,食住藥量血壓上壓都150,唔食藥180都有?佢想打針,因佢公司開始“鼓勵”打針,但佢驚有乜事無人養家。佢去睇街症醫生攞意見,醫生輕描淡寫說打科興和復必泰都無問題,信唔信呢個醫生?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

回覆樓主:

個案3: 或許癌症已年輕化吧?識得幾個在30-40歲時患過癌症的朋友,現在已康服,都猶疑打針,佢哋公司未迫佢哋打針,縱使他們好鍾意旅行,但因自己的“身世”,不敢冒險。

利申:自己早已打針,也鼓勵人打,以上是聽過猶豫不打的個案。

男爵府

個案1:學校可以向有經濟困難而有醫生證明未能接種疫苗的學生提供經濟支援,補貼檢測費用。

風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:19
個案1. 大學生,年幼時患過血癌,幾經艱辛康服,憑毅力入到三大,想體驗大學宿舍生活,惟要打疫苗才能住? ...

好簡單啫,唔住宿舍就解決問題。

根本好多大學生都冇住宿舍。

wcpcelia    發表於 21-5-24 12:08
OM123321    發表於 21-5-23 13:08
hungng    發表於 21-5-23 11:47
s0650993    發表於 21-5-23 10:13
happylife28    發表於 21-5-23 04:57

水晶宮

omother 發表於 21-5-22 23:26
好簡單啫,唔住宿舍就解決問題。

根本好多大學生都冇住宿舍。

Good point

男爵府

個案二同三,公司都冇逼佢地打針,咁咪唔好打住囉

珍珠宮

虎到金來勳章

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:20
2. 個案二:患高血壓的親友,一家之柱,有年幼子女,食住藥量血壓上壓都150,唔食藥180都有?佢想打針,因 ...

其實食住藥都150,隻藥應唔岩佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

個案1. 大學生,年幼時患過血癌,幾經艱辛康服,憑毅力入到三大,想體驗大學宿舍生活,惟要打疫苗才能住? ...

調轉睇,如果疫情反覆,宿舍環境一有人感染,好易傳染開去,都一樣唔適合佢住。宿舍亦好可能關閉。

如果人人都唔打疫苗,佢不但唔適合住宿舍(就算宿舍照開),甚至面授課程都無埋,日日繼續zoom,連校園生活都得唔到。

男爵府

2. 個案二:患高血壓的親友,一家之柱,有年幼子女,食住藥量血壓上壓都150,唔食藥180都有?佢想打針,因 ...

血壓藥唔夠,要睇醫生加藥。

趙元嵩    發表於 21-5-23 12:07

伯爵府

........

Lilyforest    發表於 21-5-23 08:26
happylife28    發表於 21-5-23 04:58
每日笑一笑    發表於 21-5-23 02:11
lanhuahua    發表於 21-5-23 00:00
peggy1    發表於 21-5-22 23:56

水晶宮

回覆樓主:

個案一,住宿本身都係一種費用,點解要為體驗住宿生活而要家境欠佳的家人有額外支出?

個案二,問得醫生意見,醫生話無咩問題,點解唔信?如果真係擔心身體的問題,醫生說什麼不重要,堅決不打,定期檢測便可。

個案3,打唔打疫苗都會有死亡風險,打疫苗係針對這疫症的保護,現在接受唔到,唔打也沒什麼,最多咪唔出境, 唔見朋友,唔聚會, 唔出街堂食。每個決定都係有得有失,睇你覺得邊度失少d

子爵府

回覆樓主:

其實1,去返醫生度開證明,同學校傾

2,其實公司係鼓勵,又唔係要立即打,如果有食開藥,咪等下次覆診去返開藥醫生度問,街症第一次睇佢,想醫生點俾建議?

3,其實佢之前連旅行都唔會去,都冇急切需要打,咪唔打囉

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

家境唔好又要 體驗 大學宿生生活,每 一至二周百幾蚊 都畀唔起? 佢真係攤喺度唔做兼職㗎咩, 求其搵份cheap雞補習都畀得起囉
總有離別的時候

公爵府

家境不太好的話,不應再花費去住宿舍吧?

大宅

個案一二三⋯至無限⋯唔重要⋯要打就打⋯唔打就唔好打⋯只要面對後果⋯

子爵府

個案2⃣️,如果認為醫生都唔可信,就唔好打了。

子爵府

個案1⃣️,唔住宿舍問題咪解決囉

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:21
個案3: 或許癌症已年輕化吧?識得幾個在30-40歲時患過癌症的朋友,現在已康服,都猶疑打針,佢哋公司未迫 ...

已康復更應去打。用科學角度就知。

首頁

尾頁

跳至