自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlekala 發表於 21-5-23 15:41
唔出奇,佢哋一跳工,人工就高左

唔會啦,而家出左新例入境6個月內被抄會永久blacklist , 所以呢個工人係轉唔到工

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貓咪達人 發表於 21-5-23 21:07
我地唔富貴架,不過願意放棄享受,想多啲時間陪細路成長,所以都好慳,唔會成日旅行個啲,平時生活 ...

侯爵府

agnesmama 發表於 21-5-23 21:42
唔會啦,而家出左新例入境6個月內被抄會永久blacklist , 所以呢個工人係轉唔到工
...

咁即係呢個確診外傭被炒, 但又唔知響邊度惹到病毒, 累街坊

大宅

hohoho2013 發表於 21-5-23 20:38
如果政府可以搞好託兒及安老服務,香港人就唔使依賴外傭,香港人又可以就業,但呢個政府咁多年都唔肯做, ...
唉,呢個政府廢到無倫,人口老化,安老服務少,淨係叫人生仔,但係又唔搞託兒服務⋯

伯爵府

貓咪達人 發表於 21-5-23 16:11
回覆 lovelybaby2015 的帖子

所以我覺得自己好勁,湊大兩件,家務煮飯仲要顧埋細路學業,依家算係 ...

唔係個個做到ftm 囉,放d 小朋友係屋企係咪唔告我虐兒?

伯爵府

其實好簡單,強制外傭每14日檢測,仲要自費。打左針就唔駛。睇佢地比得幾多次

公爵府

回覆 KamMui 的帖子

唔洗咁大反應

伯爵府

KamMui 發表於 21-5-24 00:59
其實好簡單,強制外傭每14日檢測,仲要自費。打左針就唔駛。睇佢地比得幾多次
...

係了,正苦連哩D都唔做。無言

侯爵府

KamMui 發表於 21-5-24 00:59
...

有得打針仲可以揀仍左諗右諗

珍珠宮

jimliu713 發表於 21-5-23 15:16
個僱主多得佢唔少, 呢個時勢, 嚟到做唔夠兩個月就要炒 , 都唔慌好野。 而家仲要被強制檢疫。
...

邊個傳染比邊個個都未知

可能系僱主感染佢呢

象牙宮

jimliu713 發表於 21-5-23 14:48
呢個印傭做左個零月就轉住宿舍, 係咪被炒?

該宗源頭不明的本地個案涉及一名39歲女病人(個案編號:11833 ...

呢個印傭做左個零月就轉住宿舍, 係咪被炒? 故意使雇主炒佢。

39歲印傭,早於2月20日經新加坡抵港,在4月6日至5月19日 期間居於準僱主位於何文田伯爵街 伯爵園AB座的寓所。

其後前往外傭公司提供位於油麻地寶寧大廈B座的 臨時住所與4名外傭同住

由於該名印傭計畫在5月23日返回印尼,  有冇真走?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

cara.mak 發表於 21-5-24 11:38
邊個傳染比邊個個都未知

可能系僱主感染佢呢

咁要睇下遲d公佈的確診有冇佢僱主份。

侯爵府

333s 發表於 21-5-24 11:53
呢個印傭做左個零月就轉住宿舍, 係咪被炒? 故意使雇主炒佢。

呢個正正係我的疑問。 呢個時勢請overseas, 肯定有需要,d agent fee同雜費都唔少。 個工人唔係太差都唔會炒啦。

好似而家就算斷約有14日俾佢地搵工。 但佢中左招都唔慌有人請。

伯爵府

貓咪達人 發表於 21-5-24 06:23
回覆 KamMui 的帖子

唔洗咁大反應

其實外國都係都強制打針

公爵府

KamMui 發表於 21-5-27 09:51
其實外國都係都強制打針
可惜香港政府俾菲律賓領事兇下就龜縮左

首頁

尾頁

跳至