自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cc1209 發表於 21-6-13 09:04
其實我唔明點解屋企會有大曱甴,裝蚊網。淘寶好平。大小曱甴絕跡。
超怕曱甴人上 ...
從渠口爬入,從窗外爬入,或飛入,二三十層樓高都一樣得,好難杜絕,屋企幾乾淨都無用,因為佢地係街爬入黎

男爵府

朝早醒咗仲未起身,突然聽到拍翼聲,成個醒哂,以為係窗外有隻野,拉開窗簾又唔見喎,以為飛走左啦,再訓返落床hea一陣,點知又聽到!仲近啲!意識到响自己床頭下面,即刻叫醒c6拎個電蚊拍,原來係隻蜜蜂(emoji)!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實我唔明點解屋企會有大曱甴,裝蚊網。淘寶好平。大小曱甴絕跡。
超怕曱甴人上 ...

我屋企都有蚊網,尋晚廚房發現一條大強屍,可能屋外走入嚟跟住死左

琥珀宮

youlumyoula 發表於 21-5-24 01:37
見到有隻大曱甴行過廳但又打唔切
C6都搵唔返佢
有無jm有妙計

花露水

侯爵府

畀面勳章

平平無奇2 發表於 21-6-13 09:11
蚊網防曱甴?

應該係蚊網嘅窿比較細, 所以曱甴難入屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

舉紫旗,可能出嚟投降。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

認真答,通常有既定路線,零晨出沒,在出現過地方放屋仔。

有jm問點解有小強,其實由窗爬入,或飛入。

大宅

回覆 crazypaper 的帖子

超怕曱甴,連抽油煙機口都用濾紙封埋,渠口有隔氣,去水洞有欄。一屋封哂。就係之前無,隔離屋大陸父子搬唻有細曱甴,搬新屋我即封哂所有。

大宅

我廚櫃入面每半年抹一次,點知廚房見一隻小小強。又唔開窗。我封咗抽油煙機口。唯一外面途入可能。

大宅

cc1209 發表於 21-6-13 14:10
我廚櫃入面每半年抹一次,點知廚房見一隻小小強。又唔開窗。我封咗抽油煙機口。唯一外面途入可能。 ...
抽油煙機口係邊個位?

大宅

廚房櫃有小強屎之後檢查附近d玻璃膠有無鬆同有無縫,封左之後唔見有屎,好耐無見小強。

之後返屋企發現成日有小強想爬入屋,就係門外面,走廊位倒小小蟲蟻淨,發現一堆屍體係鄰居門口,仲未有方法防到小強走過黎

伯爵府

飛曱甴,仲要大隻,第一日比佢走甩左,無計照訓~
好怪,因為8點開左冷氣,9點幾飛出尼嚇到我尼係枱底等老公返尼~
第二晚佢又10點幾飛出尼,今次比我隻貓見到,追捕佢,又比佢走入櫃邊~
第三日訓前無動靜,老公12點幾係廳坐發現有野了佢,開燈就見到佢,已經唔飛了,第一拍又走甩左,等一陣又爬出尼,今次88了~因為佢話用手拍會精準d
仲映相比我證實已完成任務~(我訓左)

男爵府

Locherry1215 發表於 21-6-13 15:47
飛曱甴,仲要大隻,第一日比佢走甩左,無計照訓~
好怪,因為8點開左冷氣,9點幾飛出尼嚇到我尼係枱底等老 ...

用手拍我一定唔得

男爵府

超怕曱甴人上 ...

請教用咩方法固定蚊網?

大宅

回覆 國民A 的帖子

淘寶有間專做香港鋁窗。貼個框上去,有塊可除的蚊網。自己動手做。唔難。

大宅

回覆 royal_plus 的帖子

吸風位個盤可以開,我驚曱甴可以喺條氣喉爬入風口出。所以買吸油過濾棉封咗嗰度。用咗發覺原來極多油煙。一陣塊棉就滴出油。

男爵府

tobytang 發表於 21-6-13 13:08
應該係蚊網嘅窿比較細, 所以曱甴難入屋

剛剛貼了蚊網,希望佢唔會咬穿啦

首頁

尾頁

跳至