自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好急由新界搬返市區
仔女要轉校
我冇曬d同學仔媽咪朋友
感覺好孤單
每日好負面

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

除了同學仔媽咪,自己的朋友呢?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

仔女返學的時候搵D嘢學下,或者參加一些社區的活動打發下時間,順便識下附近的新朋友啦。

大宅

Fishqqma 發表於 21-5-24 08:06
除了同學仔媽咪,自己的朋友呢?

我冇乜朋友,冇返工冇學野
想改變下自己

珍珠宮

試下將「失去」同學仔家長變為「得到」一個新的環境,可以為小朋友帶來更好的學習機會,識到更好的同學,你也會識到另一班家長,豐富你的人生。
如仍未能做到轉「失」為「得」,就集中精神應該改變帶來的忙,將心思花在實際的事上如為新居置物,小朋友轉校要新買的東西,新安排的時間等等,總之唔好想令你唔開心的事。

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

本身D朋友都係新界?
如果你本身有D錢既,去做gym或者上畫班識人都係一個方法
本身做咩出身?會唔會抽到時間做part-time

大宅

白毛毛 發表於 21-5-24 08:18
試下將「失去」同學仔家長變為「得到」一個新的環境,可以為小朋友帶來更好的學習機會,識到更好的同學,你 ...

多謝你

abirdma    發表於 21-5-24 09:17

大宅

因為想改變環境生活而搬岀黎,屋大咗環境好咗,
係突然之間好似乜嘢都冇晒個人好空虛寂寞

大宅

魚_魚 發表於 21-5-24 08:19
本身D朋友都係新界?
本身做咩出身?會唔會抽到時 ...

我仲係全職媽媽,想做pt,但野間唔就

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

同埋盡量唔好「單一」靠仔女既relation去建立朋友圈,對你自己唔健康

大宅

魚_魚 發表於 21-5-24 08:19
本身D朋友都係新界?
本身做咩出身?會唔會抽到時 ...

我做咗13年全職媽媽啦,個細女讀緊幼稚園

大宅

魚_魚 發表於 21-5-24 08:22
同埋盡量唔好「單一」靠仔女既relation去建立朋友圈,對你自己唔健康

我老公叫我去參加婦聯嗰啲活動

大宅

本身都係同學仔媽咪方向到識朋友,我又冇返工

珍珠宮

有冇去睇醫生?食藥?

去YouTube搵啲笑片睇,不停睇,日日都睇,可以改善㗎。不過一定要去睇醫生呀。加油(emoji)(emoji)

大宅

Moti 發表於 21-5-24 08:27
有冇去睇醫生?食藥?

去YouTube搵啲笑片睇,不停睇,日日都睇,可以改善㗎。不過一定要去睇醫生呀。加油( ...

有,有睇精神科,食緊血清

珍珠宮

人一出生都係得一個人㗎啦,其實朋友又好,親人都好,喺你生命中都只係過客。冇任何嘢係永恆不變㗎,唔好為啲過去嘅嘢影響未來,咁你永遠都唔會開心。更好嘅未來等緊你,你都要向前行先得㗎。

子爵府

熱血金章

jm送給你的。

我兩年前搬屋又係整個圈子變咗,新區無乜朋友,雖然居住環境好咗但開頭好掛住以前嘅生活,幸好科技進步我同朋友們可以WhatsApp仲維繫到。

喺新區域我都冇特別去識新朋友,仔上學後好多時一個人,但今年好好彩識到一兩個有共同語言嘅同學仔媽咪傾吓計。

未必好多人明白部分全職媽個圈子好窄,就算自己自身有朋友,但係始終好多朋友返工,最多大事大節見到面,日常生活時,好多時會迷失,所以全職媽媽建立自己嘅興趣都好緊要,我嘅興趣就係去圖書館睇書,有時買下啲佛家雜誌自己睇下, 檢討吓自己有咩不足,同埋睇多啲有經驗嘅人士分享。

wcpcelia    發表於 21-5-24 10:43

子爵府

熱血金章

其實有小朋友返緊學真係連part-time都未必做得到,都要真係份工作配合你嘅時間先得,我未生b前本身都係坐寫字樓,但個仔上咗小學真係好想搵份工充實自己。文職工一定唔會要我哋呢啲時間,我就試過做派飯阿姨,社區保姆、又去過吉之島做上貨架執貨員。不過我又好享受每一個工作機會同埋識到嘅同事。
由於疫情而家都係做返全職媽媽不過盡量成日提醒自己,唔好諗埋一邊活在當下。

個世界好大,其實我哋香港生活已經好幸福,你放眼世界睇吓啲國際新聞,你就會覺得其實我哋應該感恩每一日喺香港既生活。

珍珠宮

鍾太2009 發表於 21-5-24 08:40
jm送給你的。

我兩年前搬屋又係整個圈子變咗,新區無乜朋友,雖然居住環境好咗但開頭好掛住以前嘅生活,幸 ...

一念天堂,一念地獄
天堂定地獄,全在自己

wcpcelia    發表於 21-5-24 10:44

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

あやや 發表於 21-5-24 08:24
我做咗13年全職媽媽啦,個細女讀緊幼稚園

放心,轉佐校就會識到一些新同學的媽咪,我都係FTM, 我女小學跨區,我同幼稚園時期的同學媽媽因為大家唔同一間小學而慢慢沒有聯絡,跟著上到小學就認識幾個同學仔媽咪,最緊要大家啱傾

首頁

尾頁

跳至