論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

2021勳章

我工人跟左我6年, 只出正常糧比佢, 無比多, 佢做野一向都唔錯, 但我真係無能力出多D錢留佢, 就係可以比一間房佢, 因為我屋企人走左, 所以吉左間房出黎, 住左6年, 而家佢地好渴市, 我都擔心佢會走, 但我朋友話, 出面其實好少工人會有自己一間房, 夜晚洗完碗沖完涼, 佢就關門大吉, 有時星期日佢都未必會時時出街, 唔出街日子佢就關門一整天, 所以相信佢請都唔肯走, 但我又唸, 如果比著我, 我自己就寧願要$多過有自己一間房, 其實工人真係咁CARE有自己間房嗎? 佢間房有張3尺床, 有個衣櫃, 有個雜物櫃, 也仲有D活動空間

大宅

佢地最好有$又有房
我覺得要睇佢工作得開心唔開心有關,如果佢開心無房都會留架!

男爵府

2021勳章

2849 發表於 21-5-24 11:46
我工人跟左我6年, 只出正常糧比佢, 無比多, 佢做野一向都唔錯, 但我真係無能力出多D錢留佢, 就係可以比一間 ...

好多樓本身已有工人房,亦好多人唔鍾意同外傭share 房,點會好多外傭冇自己房
但樓上講得啱,整體開心最重要。要比較既話,永遠都有外傭賺得多錢過自己/ 份工輕鬆過自己。人心不足為左幾百都可以炒你魷魚,唔貪心既話做左6年都可以繼續收最低工資。

水晶宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我覺得好多工人都有自己房...

男爵府

其實好多外傭都有房

侯爵府

用左1X年, 全部都有獨立房, 大家都想有自己既空間, 如冇房我情願吾請

大宅

我工人跟左我6年, 只出正常糧比佢, 無比多, 佢做野一向都唔錯, 但我真係無能力出多D錢留佢, 就係可以比一間 ...

如果同小朋友share room.....私穩會差啲,佢哋好多鍾意夜晚傾電話! 我有時敲門入去,佢地都唔太鍾意!

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

去問agency
完約工人要求獨立房是基本工要求
人工就睇工作而定
冇老人冇細路冇動物可能加小d
我工人唔加都肯續
最緊要唔洗做

別墅

2021勳章

我工人都跟我6年, 6年前跟我阿媽都跟左4年, 10年前佢係在印尼第一手請返來, 無跟過其他MOM, 所以聽教聽話, 我阿媽都教佢煮好多好餸, 九大鬼咩都識整, 次次完約都驚佢走, 不過我屋企其實都好好做, 我又返工, 阿爸阿媽成日都出街唔痴家, 我個女又大個成日關房門, 其實日日佢去街市買野, 我地都唔理佢幾點返屋企, 屋企有隻貓比佢玩, 早餐午餐又唔洗佢煮, 淨係打掃屋企同煮晚餐, 基本上佢都無野做, 所以以我屋企呢個環境, 都係好多姐姐既DREAM WORK

大宅

摩登姑娘 發表於 21-5-25 09:46
用左1X年, 全部都有獨立房, 大家都想有自己既空間, 如冇房我情願吾請

好勁呀!我咁大個有埋三個小朋友係香港都未試過自己一間房,而姐姐就有自己房,我點對得住自己同三個小朋友,所以都係唔請....

大宅

回覆樓主:

呢個社會就係貧富懸殊,新聞報好多家庭買唔到樓要租屋住/ 一家蝸居三四百尺單位,有兩房住已經算係ok, 但問下bk mama ,好多又回應自己會俾工人獨立房,講到呢個係好正常安排

侯爵府

2021勳章

翡翠宮

2021勳章

easyahk 發表於 21-5-29 11:35
好勁呀!我咁大個有埋三個小朋友係香港都未試過自己一間房,而姐姐就有自己房,我點對得住自己同三個小朋 ...
绝對正確
玩具萬歲!

大宅

Etcetc 發表於 21-5-30 11:54
呢個社會就係貧富懸殊,新聞報好多家庭買唔到樓要租屋住/ 一家蝸居三四百尺單位,有兩房住已經算係ok, 但問 ...

根本問外傭既問題,呢度絕對唔係一個好既平台....冇人同你講真話,嘥氣....

侯爵府

2021勳章

有, 仲要冇咩做, 佢不知幾歎。 相信佢轉工唔難, 但搵到份有自己房又冇咩做嘅工就唔易。

複式洋房

暫時姐姐有房呀,醫家小朋友1歲跟我地瞓,遲下大d等佢同姐姐一間房,咁就要share房囉

珍珠宮

2021勳章

兩個工人share 同一間工人房仔

珍珠宮

2021勳章

同我小朋友一間房,
仲會一齊訓.

INTERVIEW已講左, 要SHARE ROOM

翡翠宮

2021勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
港湾豪庭(有人住緊就知我講乜。)。四五百呎(健築)楼仔有2房仔一廳仔。细到路都無得行。
2夫婦。1一2小孩。都請到工人
玩具萬歲!

男爵府

2021勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
easyahk 發表於 21-5-29 11:35
好勁呀!我咁大個有埋三個小朋友係香港都未試過自己一間房,而姐姐就有自己房,我點對得住自己同三個小朋 ...

咁又唔可以咁講,姐姐啲「房」唔一定係一間正常房.... 只係佢既獨立空間。你都唔係未睇過新聞僱主裝修間嗰啲外傭「房」只係洗衣機上面有格床....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊