自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

琥珀宮

connie1018 發表於 21-5-24 21:59
吾捨得孫兒之外,還諗現在行得尚可,它日再年紀大D,有病有痛,就得兩老互相扶持了
...

唔使咁悲觀嘅,樓下個阿伯80幾歲,日日落街同人吹水,好好中氣

琥珀宮

hudsonchui 發表於 21-5-24 22:12
以前移民係有錢先有得諗,而家真係好多中下層也有這個機會,係難得機會
...

7,80年代都仲有工作移民,後來太多人過去就提高門檻
而家佢地冇人生仔又脫歐,未又想多d人過去刺激下經濟
其實真係不得不佩服英國係管治上嘅強國,由脫歐,打疫苗,到bno移民
當年李光耀係英國讀書就係讀政治,佢都對英國嘅管治能力讚不絕口
香港比英國統治左咁耐,真係連皮毛都學唔到,反而洋奴就培訓左一大堆

公爵府

2024勳章

有緣相聚 發表於 21-5-24 21:37
97年前,去英國投資移民要1500-2000萬,到了今天咁益BNO5+1,你自己諗下啦!

可想而知果邊而家經濟係點

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

tszchungmama 發表於 21-5-24 22:28
可想而知果邊而家經濟係點

甘加拿大呢?也放寬左移民政策,經濟也差?

琥珀宮

hudsonchui 發表於 21-5-24 22:32
甘加拿大呢?也放寬古移民政策,經濟也差?

經濟好就唔使靠大麻嘅稅收啦

男爵府

既然個女叫你們一齊走,而且你們仲行得走得,不如跟埋個女過去啦!只要一家人喺埋一齊,冇話慣吾慣的,又可以同個孫玩,應該開心過得倆老留喺香港的,好希望你們會跟埋過去,因為阿女留底你們,佢都會心掛掛,我也是人地的女兒,我會有咁諗法!

侯爵府

connie1018 發表於 21-5-24 14:52
有冇Jm們好似我和老公咁己是長者一族,仔女們都打算移民

真係人間慘事, 祝福你
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

別墅

tszchungmama 發表於 21-5-24 21:23
但呢啲就正正係反對派幫南亞人, 新移民爭取返黎, 當年政府有反對的, 但唔夠人地大聲, 弱勢政府係慘啲 ...

諗吓諗吓,反對派其實會唔會由o個陣時已經開始部署未來搞黑暴架啦,如果係,即係一早鋪排定,真係諗起都恐怖呀

子爵府

GRANDGRANDMA 發表於 21-5-24 16:21
回覆 tszchungmama 的帖子

一家5口去左溫哥華, 好開心

有幾開心?! 我都住過,唔覺有幾開心!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

不如拖字訣, 等D仔女過咗去先, 過得一年半載或幾年佢地定咗落黎之後先再算。 所有人一下子在香港連根拔起去外國, 風險大。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

新移民壓力好大, 再加上一齊同住, 相見好同住難,所以就算去都唔好賣香港樓。唔係到時兩頭唔到岸好慘。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

omekmh 發表於 21-5-24 20:11
香港變成咁,係班政棍一手做成

真正要為下一代,應該係教佢地有獨立思考,唔好歪理當道理,比人煽動出去 ...

x 2

香港年青人、從小被洗腦30年以上、政棍慫恿什麼、佢哋都全部都相信~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mrs.Chan 發表於 21-5-24 21:24
記住親生仔不及近身錢

x 2

老父從小就教、之前亦有會員講、有些子女叫父母賣自住樓、他們把錢攞咗去自己移民、掉低父母~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

connie1018 發表於 21-5-24 16:33
在香港祇有自己的弟妹,所以要跟女兒過去就吾諗再會返來了,會買左層樓跟過去
...

親戚前幾年又係跟仔女一齊移民,賣咗香港樓,點知去到半年唔太適應,返香港唯有投靠佢家姐,一齊逼係200呎屋,再想辦法。所以層樓好重要,有個退路,只是分享下,當然賣唔賣你自己決定。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Nevaeh72 發表於 21-5-25 05:45
親戚前幾年又係跟仔女一齊移民,賣咗香港樓,點知去到半年唔太適應,返香港唯有投靠佢家姐,一齊逼係200呎 ...

都同老婆講、死之前都唔好畀曬啲錢子女、雖然子女係乘、但難保他們的伴侶、會怎樣教他們對父母~

我表哥就係好例子、之前對姨媽非常孝順、但要了老婆之後180度轉變、老婆同姨媽鬧反、移民外國十幾年音訊全無、甚至母親死前都不回港看一眼、真是好仔不如好新抱~

買基金真係好傷

男爵府

吾敢講仔女移民但父母在港係吾孝順, 但肯定既係佢地冇諗過父母老左要在生活細節上照顧父母, 或者預咗其他兄弟姊妹照顧父母, 本來我覺得係不負責任, 但後來發現我咁諗係多餘既, 亦冇人會認同(包括父母), 所以我而家都好同意, 子女要為自己着想, 自己幸福最緊要.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

namc 發表於 21-5-24 15:54
香港變到咁.....為下一代,要走都無法子,為他們好

因為有黑暴!搞到社會分化!撕裂!家人、朋友有啲勢成水火!死老尾唔放過香港!繼續借香港搞大陸!香港真係變得冇運行!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

大力大力 發表於 21-5-25 05:27
x 2

老父從小就教、之前亦有會員講、有些子女叫父母賣自住樓、他們把錢攞咗去自己移民、掉低父母~ :igive ...

尼啲case 聽唔少,最近親眼目睹,好痛心
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

回覆樓主:

過到去同女一家同住? 在香港是同住嗎?要考慮埋相處問題。

珍珠宮

開心吸收勳章

connie1018 發表於 21-5-24 16:03
係呀,佢都有叫我倆公婆去,我先生都0K願意,但我就如多嘢考慮,我哋英文吾多識,佢哋住的地方去边都要楂 ...

跟埋去啦!你地同仔女一起,仔女都會放心啲。萬一有病痛,佢地都容易照顧你地,唔使分隔二地心掛掛,亦唔使特登飛返來照顧你地。

首頁
45678...9

尾頁

跳至