自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家分享下 呢啲我小朋友好鍾意睇架

公爵府

回覆樓主:

呢套十萬個為什麼我都有,18本,我女最鍾意睇

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Harry Potter,Tree House,Geronimo Stilton,老夫子,Dog Man,Wimpy Kid,Oxford Reading Tree⋯⋯
都係睇英文書多,唔多肯睇中文書

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔細個好鐘意睇書, 屋企有幾百本書... 依家高中唔係好睇了

珍珠宮

funseller 發表於 21-5-24 20:16
Harry Potter,Tree House,Geronimo Stilton,老夫子,Dog Man,Wimpy Kid,Oxford Reading Tree⋯⋯
都係 ...

多謝分享
中文可以買下科學/百科漫畫,吸引佢

珍珠宮

love.g.wad 發表於 21-5-24 19:51
呢套十萬個為什麼我都有,18本,我女最鍾意睇

呢套正

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:19
我仔細個好鐘意睇書, 屋企有幾百本書... 依家高中唔係好睇了

高中中意做咩?打波?

翡翠宮

captain underpants, harry potter, my weird school, magic tree house, horrible science/history, Percy Jackson
中文睇尋寶圖, 翻譯小說, 歷史故事...

翡翠宮

daijuju 發表於 21-5-24 20:25
高中中意做咩?打波?
玩音樂, 睇you tube, 打機... 最近有同學介紹某個作者嘅書佢睇... 但我唔記得係咩名... 佢話好好睇

公爵府

英文書:像大部分小孩一樣,喜歡 My Weird School 、Wimpy Kid (無限loop)、Harry Potter。
中文書:很雜,例如以下:

wcpcelia    發表於 21-5-25 11:56
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:27
captain underpants, harry potter, my weird school, magic tree house, horrible science/history, Percy ...

多謝分享
captain underpants我c6話小朋友睇完學好多曳嘢,叫我收埋 仲叫我唔好買英文漫畫,搞到佢哋唔睇多字嘅書

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:29
玩音樂, 睇you tube, 打機... 最近有同學介紹某個作者嘅書佢睇... 但我唔記得係咩名... 佢話好好睇
...

可能凡人修仙傳啱佢睇

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 21-5-24 20:31
英文書:像大部分小孩一樣,喜歡 My Weird School 、Wimpy Kid (無限loop)、Harry Potter。
中文書:很雜 ...

好得意喎,多謝分享

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:19

成績如何呀?

翡翠宮

daijuju 發表於 21-5-24 20:40
多謝分享
captain underpants我c6話小朋友睇完學好多曳嘢,叫我收埋 仲叫我唔好買英文漫畫,搞 ...
就係有曳野佢地先覺得好睇... 當年為鼓勵仔睇英文書, 我都睇埋一份... 我記得睇my weird school, 睇到我都會笑出聲...

翡翠宮

Moti 發表於 21-5-24 20:43
成績如何呀?
都OK... 中英作去到高中都好好... 唔知關唔關事...

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢套十萬個為什麼邊到買抵呢?

珍珠宮

yokulami 發表於 21-5-24 20:50
呢套十萬個為什麼邊到買抵呢?

https://nanmenbookstore.com.tw/index/product/productinfo.html?id=395

我係台灣集運來
香港店唔知有冇

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:48
就係有曳野佢地先覺得好睇... 當年為鼓勵仔睇英文書, 我都睇埋一份... 我記得睇my weird school, 睇到我都 ...

仲有屁屁偵探

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-24 20:49
都OK... 中英作去到高中都好好... 唔知關唔關事...

我小朋友作文好唔掂,冇乜想像力 但佢文法冇問題,英文詞彙都好好

首頁

尾頁

跳至