自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友無報過

珍珠宮

FTR603 發表於 21-5-25 10:37
都吾一定既, 我朋友得一個小朋友, 又有能力, 咪早d俾佢學習同其他小朋友相處

...

無話個個都係咁
但樓主係咁嘅心態,佢標題都寫到明
早學等於好?呢點家長要自己認清
自己小朋友有無需要上playgroup,相信自己最清楚

子爵府

回覆樓主:

我覺得上左好D,除非自己好識教,有時小手肌係plaugroup玩好好多,自己屋企唔多肯做,而且第一胎真係唔知買乜俾佢練

N班

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友越早學習社交越好, 將來返學容易適應.

大宅

睇咩人湊啦自己ftm 可以教佢好多野咪唔駛
如果長老湊就一定要上 比大家抖下氣

我自己ftm 都有比仔16個月開始上,上6個月無再上,主要係同佢上堂至知佢有咩鍾意唔鍾意 我自己可以在家加強番

男爵府

playgroup 唔一定要上, 我當帶佢去玩, 同同齡小朋友玩下咁咋, N班我就覺得要上~

子爵府

李露眉 發表於 21-5-25 10:23
多數第一胎緊張大師,會報. 仲要歲幾就上,
當有第2胎, 就知道

哈哈哈exactly

男爵府

回覆樓主:

睇性格,怕生保,怕慢熱既,返playgroup 等佢早適應係好事!如果小朋友係活潑開朗型,我個人感覺返唔返分別都唔大。
利申,阿大返過2個月8堂playgroup, 阿細因為有阿大lead住,已經等於返左playgroup 兩個返K一樣好快適應,無問題

大宅

BB防敏心得分享勳章 熱血金章

Y123 發表於 21-5-25 10:28
有需要,可以了解到小朋友社交能力,跟同齡有無出入

btw 尋日去EK,見到有個 CLASSMINER,你可以去睇下

係喎,見到多咗個叫補習興趣班嘅嘢,可以search 唔同區、唔同年齡同埋各類活動,之前唔多覺

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

Bb 個d唔補怕乜野,小學就真係補下英文好d, 起碼唔使話老師叫你講下幾句都驚而唔講。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FionaWong0118 發表於 21-5-25 11:26
playgroup 唔一定要上, 我當帶佢去玩, 同同齡小朋友玩下咁咋, N班我就覺得要上~ ...

考N時,有無上過pg 就會睇到分別 (同媽媽分離有無爆喊,識唔識聽指令,習唔習慣坐定)

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

無話蝕唔蝕底,有時間咪去玩下,尤其得一個嘅小朋友

水晶宮

畀面勳章

李露眉 發表於 21-5-25 10:23
多數第一胎緊張大師,會報. 仲要歲幾就上,
當有第2胎, 就知道

同意

不過我連n都冇報

完全感覺唔到仔女程度有問題

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

Max20080525 發表於 21-5-25 11:16
睇咩人湊啦自己ftm 可以教佢好多野咪唔駛
如果長老湊就一定要上 比大家抖下氣
阿仔由婆婆湊,唔想佢無野學,俾佢上playgroup,整體上都無大問題,學習都唔錯。

公爵府

我n班有用,一定要上。

大宅

happy4everever 發表於 21-5-25 11:56
阿仔由婆婆湊,唔想佢無野學,俾佢上playgroup,整體上都無大問題,學習都唔錯。
...

咁都係一星期一堂 自己慳少少咪交學費囉
有時佢地細個好矮 見到d 高大外國人會好驚 如果playgroup 有net 佢就會慣左個外型 返n 再見到唔會驚

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

Babetoto 發表於 21-5-25 11:35
睇性格,怕生保,怕慢熱既,返playgroup 等佢早適應係好事!如果小朋友係活潑開朗型,我個人感覺返唔返分別 ...
阿仔開頭都有喊,上多幾堂ok左,讀幼稚園時無適應上問題。

水晶宮

ipoddvd 發表於 21-5-25 10:03
見到有D家長講一定要同小朋友報playgroup, 如果唔係會好蝕底, 係咪好普遍既現象?
就好似小學生要補習報興趣 ...

我二個仔女沒上playgroup,但有上二歲班,幼稚園。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

見到有D家長講一定要同小朋友報playgroup, 如果唔係會好蝕底, 係咪好普遍既現象?

唔會蝕
如唔上,有d野自己教同安排群體活動
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

又唔係既
不過負擔到就比佢同小朋友玩下
完全唔期望學到d乜

首頁

尾頁

跳至