自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

考黎其實有無用?小朋友依家學緊 學校話有得考 見個考試費都唔平 唸緊考唔考 有無人考過 同埋係米做卷?

珍珠宮

你小朋友係咪一般津校?劍橋考試係一個可以話俾你聽小朋友英文去到咩程度嘅考試,當中有聽寫讀講,我覺得如果呢啲skills好,上到中學應該讀得冇咁辛苦……當年我都係自己買本練習比個仔做就去考,我自己就覺得幾好.....

男爵府

peppamo 發表於 21-5-26 06:40
考黎其實有無用?小朋友依家學緊 學校話有得考 見個考試費都唔平 唸緊考唔考 有無人考過 同埋係米做卷?
...

其實自己去淘寶網買卷做,做完去考就好易拎到13~15盾,但對考中學就幫助不大

wcpcelia    發表於 21-5-27 11:28

子爵府

2023年兔年勳章

Ivan1023 發表於 21-5-27 08:30
其實自己去淘寶網買卷做,做完去考就好易拎到13~15盾,但對考中學就幫助不大
...

淘寶有得買卷?我囝上緊坊間D堂,$300/小時,好貴。

27/11 就是我的大日子呀!!

男爵府

潘白兔 發表於 21-5-27 11:57
淘寶有得買卷?我囝上緊坊間D堂,$300/小時,好貴。

有,大把,我只投資3xx買書,囝囝拎到14/15盾 當功課咁做就得,聆聽都記得晒答案 未播CD已經填晒顏色

子爵府

天貓 發表於 21-5-26 16:42
你小朋友係咪一般津校?劍橋考試係一個可以話俾你聽小朋友英文去到咩程度嘅考試,當中有聽寫讀講,我覺得如 ...
自己去考 其實係米好多地方可以考 定一定要去英國文化協會先有得考?

珍珠宮

peppamo 發表於 21-5-27 15:27
自己去考 其實係米好多地方可以考 定一定要去英國文化協會先有得考?

我嗰時已經喺十幾年前網上面報名,如果自己報無參加任何課程應該係英國文化協會....

男爵府

Ivan1023 發表於 21-5-27 12:07

有,大把,我只投資3xx買書,囝囝拎到14/15盾 ...

請教,starters、 movers 和 flyers 都係咁做?自己直接去英國文化協會報名嗎?

男爵府

YY(芝芝媽咪) 發表於 21-5-27 18:14
請教,starters、 movers 和 flyers 都係咁做?自己直接去英國文化協會報名嗎?
...

我囝已經中學了,以往好多地方代報,夠人數,會借小學考試的,自己上網搜尋下,starter未足5歲已夠考到14盾,讀保良局幼稚園,其它已在小3,小4考埋,當練習做,但對考中學無嘜幫助

男爵府

Ivan1023 發表於 21-5-27 18:19
我囝已經中學了,以往好多地方代報,夠人數,會借小學考試的,自己上網搜尋下,starter未足5歲已夠考到14 ...

考中學完全唔睇劍橋英語試的證書啦? 咁除了校內成績,還會睇什麼? 阿囡現在小三,我還打算今年暑假考flyers 。

子爵府

2023年兔年勳章

多謝指點,等我又去淘下先。
我囝小四上緊KET,不過未諗住考,等佢再刨多D卷先。
27/11 就是我的大日子呀!!

男爵府

YY(芝芝媽咪) 發表於 21-5-27 18:29
考中學完全唔睇劍橋英語試的證書啦? 咁除了校內成績,還會睇什麼? 阿囡現在小三,我還打算 ...

真係無嘜用,唔好抱太大期望
不過最後自行(我估)入左band1中學

男爵府

YY(芝芝媽咪) 發表於 21-5-27 18:29
考中學完全唔睇劍橋英語試的證書啦? 咁除了校內成績,還會睇什麼? 阿囡現在小三,我還打算 ...

面試反應緊要,同埋校內名次越前越好,勝過其它豬肉獎(呢d証書)

wcpcelia    發表於 21-5-28 11:41

男爵府

Ivan1023 發表於 21-5-27 20:30
面試反應緊要,同埋校內名次越前越好,勝過其它豬肉獎(呢d証書)

謝謝資訊!

子爵府

Ivan1023 發表於 21-5-27 20:30

大宅

我見到有好多款書,請問邊款先啱?

別墅

RYBB 發表於 21-12-19 23:13
我見到有好多款書,請問邊款先啱?

選擇最新版本,另外有啲提供百度网盘下載listening MP3都比較方便,可以直接喺電話播出,如果小朋友閱讀能力高,大約做兩本就可以去考,某啲字成日會出現一定要串熟,我小朋友K2考Starters, K3 Movers, P1 Flyers, 都滿盾,現在呈分試準備考中學,估計最重要都係名次,另外一啲校隊團體校際賽、奧數獎、STEM、校際常識問答比賽、校際運動比賽……會對考中學有幫助

首頁

尾頁

跳至