自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

2024勳章

sjnl43 發表於 21-5-26 15:17
我都想問, 大拿拿成萬,我超等錢洗

人地又超無禮,就算比返佢,我要去銀行排餐

你自己聯絡銀行吧

男爵府

sjnl43 發表於 21-5-26 15:01
晨咁早,6點鬆d 有人打黎, 我入錯錢.....保障雙方

我即時扯火, 講到我有好處咁, 我即時哦咁我reject 個入錢 ...

###小心: 可能係俾人拎左資料借貸, 然後扮過錯數, 要你轉返數

水晶宮

各自同自己銀行deal.

禁止訪問

侯爵府

2023年兔年勳章

我上年12月試過,對方聲大夾惡,好似我欠佢錢咁!不停來電及WHATSAPP ,我自己打電話去Bank,先備案有不明來歴入數,一直等對方銀行聯絡我Bank,再白字黑字簽名確認扣翻條數。
上年正值疫情,外出不便,去分行更不便,銀行直接寄掛號郵件送上門收。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

katie0921 發表於 21-5-26 16:01
我估樓主唔系怪事主過錯數,系怪事主冇禮貌,做錯事仲要用命令嘅語氣,樓主先咁嬲。
...

都係你明白事理

去左痕身, 銀行叫我咩都唔洗做, 轉錢比你個位, 自己去銀行

填表退錢!好在頭先銀行無人排, 好快問到

好嫐, 佢求我一d 唔客氣, 當我傻"保障雙防"一聽到扯火

佢告我都告唔入啦, 我好被動收錢, 我又無洗到d錢

又唔識既, 隔兩個鐘打次黎, 再加apps

我頭先凶佢, 你再打黎我報案告你滋擾我, 先收手

珍珠宮

happylife28 發表於 21-5-26 15:10
我試過類似情況, 我冇過返錢畀佢, 而係同銀行講, 由我銀行同對方銀行交收返, 我再確認! 點知佢筆錢係入錯定 ...

多謝分享,因為有聽過,個人私底下轉反筆錢比果個人,之後多咗嘅錢就冇錢,即刻冇咗兩筆錢。
而家手法咁多,真係要特別小心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

happylife28 發表於 21-5-26 15:10
我試過類似情況, 我冇過返錢畀佢, 而係同銀行講, 由我銀行同對方銀行交收返, 我再確認! 點知佢筆錢係入錯定 ...

係喎
放下自在

珍珠宮

sjnl43 發表於 21-5-26 17:23
都係你明白事理

去左痕身, 銀行叫我咩都唔洗做, 轉錢比你個位, 自己去銀行

可能騙徒想你心急之下做錯決定,好彩你夠果斷

寶石宮

sjnl43 發表於 21-5-26 17:23
都係你明白事理

比翻錢佢唔係問題,最大問題係煩同冇禮貌

sjnl43    發表於 21-5-26 17:32

珍珠宮

而家電子支付係一條好走黑錢出路,來不時都聽到轉錯數,問題睇到名都錯?

珍珠宮

PuiPuiV 發表於 21-5-26 15:51
可能人地有急事先係咁chur你姐, 大拿拿成萬數其實都唔少
雖然佢錯手在先, 但冇左成萬數係人都急
...

急唔代表無禮老鳯扮boss落order

將件事講到我有責任咁, 晨咁早打黎

你估我便利店24小時架

問左bank佢要自己聯絡支帳銀行

bank之間聯絡, 發信比我同意退款先得

你要明白我有我考慮,容咩易係黑巿洗錢, 假轉數呃我退錢比佢。。。。

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-5-26 17:26

可能騙徒想你心急之下做錯決定,好彩你夠果斷

社會運動之後, 太多人唔掂, 等錢走, 走唔郁成班細路搶金行

點可以唔想多步?! 警察編制無多到, 請人都唔係按鈕式即時訓練到

巿民遇到咩騎呢野, 自己小心為上

我識個網上情緣, 急改嫁, 被人呃左成百萬

成個季度, 無消息, 警察話轉左出國外惡攪

子爵府

sjnl43 發表於 21-5-26 15:09
咁先煩, 學得國內wechat 我可以reject咪簡單囉

39547我得個戶口no。 痕身個messa ...

End up 其實你貪心想要左d錢. 作一堆藉口合理化自己

伯爵府

2024年龍年勳章

退比銀行就算,小心貪小小野官非,好似有位明星執左錢最後比人拉左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PuiPuiV 發表於 21-5-26 15:51
可能人地有急事先係咁chur你姐, 大拿拿成萬數其實都唔少
雖然佢錯手在先, 但冇左成萬數係人都急
...

急都應該用正途追錢而唔係chur樓主囉
放下自在

伯爵府

雨潤和適 發表於 21-5-26 15:44
係呀,我都試過有人入多左錢落我戶口

打黎叫我退返完全係命令式咁,仲同我講話要指定邊間既銀行戶口過返比 ...

咁你點做呀?
真係好唔忿氣喎,佢做錯嘢在先仲咁差態度叫你過返比佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jasprincess 發表於 21-5-26 09:32
End up 其實你貪心想要左d錢. 作一堆藉口合理化自己

你認同事主(唔係樓主)做法?

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-5-26 17:25
多謝分享,因為有聽過,個人私底下轉反筆錢比果個人,之後多咗嘅錢就冇錢,即刻冇咗兩筆錢。
而家手法咁多 ...

我就係怕咩新形騙案! 最過份6點幾打完黎, 再app我要我覆佢
我出左你糧, 定係家中啊菲? 天未光打黎落order喎 老幾啊佢?

我打左去18222 備案, 啊sir個邊有record佢咬我唔入

大家遇到咁case同bank講同警察講,其他人唔好啋

禁止訪問

首頁
23456...11

尾頁

跳至