自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Robinrobinrobin 發表於 21-5-26 15:24
我雖然明白你有幾嬲,晨早比人嘈醒又要搞一大輪

但你都識講大拿拿1萬蚊,係你hea佢果時佢可能真係差緊呢1 ...

急事更應好聲好氣啦
話哂係自己錯

複式洋房

VickiC 發表於 21-5-26 15:12
應該同銀行講
唔會私底下send
三唔識七

我都覺得同銀行講,叫銀行處理!

男爵府

lulu豬 發表於 21-5-26 15:11
回覆 sjnl43 的帖子

其實嚴格來講 佢過錯 唔比返佢都好似無法律責任?
屋企人試過櫃員機,撳錯a/c number,將$3,000過錯畀一個唔識嘅人(因為當時有少許酒意),第二日發現,即去銀行問,要求對方退還,但銀行話可以通知對方,但對方唔肯佢哋都冇符。
銀行教,如果真係唔還,可以報警。

複式洋房

Shhhhh 發表於 21-5-26 15:32
屋企人試過櫃員機,撳錯a/c number,將$3,000過錯畀一個唔識嘅人(因為當時有少許酒意),第二日發現,即 ...

我都聽過有人唔肯退

珍珠宮

2023年兔年勳章

happylife28 發表於 21-5-26 15:10
我試過類似情況, 我冇過返錢畀佢, 而係同銀行講, 由我銀行同對方銀行交收返, 我再確認! 點知佢筆錢係入錯定 ...

大宅

carman0408 發表於 21-5-26 15:34
我都聽過有人唔肯退

上次東張西望有報導過,好似話阿媽畀學費個女 自己過錯咗數

男爵府

carman0408 發表於 21-5-26 15:34
我都聽過有人唔肯退
係呀,唔退都奈佢唔何,一係報警,一係尤佢。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係呀,我都試過有人入多左錢落我戶口

打黎叫我退返完全係命令式咁,仲同我講話要指定邊間既銀行戶口過返比佢

呢d人認真唔討人歡喜

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我試過類似情況, 我冇過返錢畀佢, 而係同銀行講, 由我銀行同對方銀行交收返, 我再確認! 點知佢筆錢係入錯定 ...
學到野

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 21-5-26 15:21
轉數快要用電話轉錢, 唔識佢架

其實都幾奇怪
收錢一方 冇睇清楚自己電話號碼先比人過數?
還是,比錢一方 冇問清楚收錢人 電話和姓名?
盲摸摸就過數,仲要一萬蚊!
好似我朋友咁,每次用轉數快過數比人,都系過咗1蚊先,冇錯佢先過埋尾數。

別墅

sjnl43 發表於 21-5-26 15:09
咁先煩, 學得國內wechat 我可以reject咪簡單囉

39547我得個戶口no。 痕身個messa ...

可能人地有急事先係咁chur你姐, 大拿拿成萬數其實都唔少
雖然佢錯手在先, 但冇左成萬數係人都急

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

求人重要咁既語氣......我會叫佢自己聯絡BANK﹐之後BLOCK佢.......(唔係唔還比佢﹐係要由銀行聯絡我我再ACCEPT再過返比佢)。好聲好氣都話即刻幫佢搞﹐ORDER式就慢慢拖長佢

公爵府

Shhhhh 發表於 21-5-26 15:39
係呀,唔退都奈佢唔何,一係報警,一係尤佢。
唔退我一定會報警。
其實呢d case唔洗自己落分行,打去銀行話多左錢,開左錄音,叫銀行聯絡當事人處理,煩過錯錢嗰個人咋嘛。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PuiPuiV 發表於 21-5-26 15:51
可能人地有急事先係咁chur你姐, 大拿拿成萬數其實都唔少
雖然佢錯手在先, 但冇左成萬數係人都急
...

我估樓主唔系怪事主過錯數,系怪事主冇禮貌,做錯事仲要用命令嘅語氣,樓主先咁嬲。

琥珀宮

大宅

Poo得好勳章

條友咁冇禮貌

等佢擔心下囉

我都贊成唔好理佢住

幾時俾返佢睇心情啦!
冇話一定要9秒九即刻過返比佢

水晶宮

謝分享

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lulu豬 發表於 21-5-26 15:11

其實嚴格來講 佢過錯 唔比返佢都好似無法律責任?

係可以唔比
上次有個網友入錯左錢比人
跟住人地退返,叫佢下次小心啲

銀行職員話如果唔俾都冇辦法
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 21-5-26 15:17
我都想問, 大拿拿成萬,我超等錢洗

人地又超無禮,就算比返佢,我要去銀行排餐

我贊成遲啲先俾番佢
係冇禮貌
不過應該要比番
聽日先
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

唔好直接俾返佢,等銀行搞

首頁