自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我經常
「唔係丫無理由錯bor….啊!原來係咁,豬咗!」
「等我睇吓先….銀包….銀包你去咗邊…」
「買蘋果好唔好呢…都係買西瓜啦!」

珍珠宮

N年前藍芽耳機新出嗰時,當時好細個,唔知有呢樣嘢,見到有個女人喺私家車入面指手劃腳自己喺到講緊嘢,嚇得我。

子爵府

大宅

回覆樓主:

有喎。
例如我有個諗法,假設有人聽……我就講囉(emoji)(emoji)精神分裂症!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Moti 發表於 21-5-27 22:56
N年前藍芽耳機新出嗰時,當時好細個,唔知有呢樣嘢,見到有個女人喺私家車入面指手劃腳自己喺到講緊嘢,嚇 ...
我依家見到有人喺街一個人講嘢, 我都會望吓佢係咪用緊耳機, 其實大部份都係, 奇怪佢地通常講得比較大聲同大動作

大宅

牛年勳章

經常會,喺屋企多啲,不過宜家出街戴住口罩都會細細聲

SU213    發表於 21-5-27 23:00

珍珠宮

SU213 發表於 21-5-27 22:59
我依家見到有人喺街一個人講嘢, 我都會望吓佢係咪用緊耳機, 其實大部份都係, 奇怪佢地通常講得比較大聲同大 ...

廿幾年前嗰時唔係週街有,自己又細,所以當時覺得好詭異

大宅

得罪講句
我覺得精神有問題嘅人先會自言自語

水晶宮

有,多數都係選擇困難症時會咁

子爵府

回覆樓主:

有,試過唔開心,自己講野鼓勵自己。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

SU213 發表於 21-5-27 00:24
歡迎嚟到第二期嘅無聊調查研究所
今次想調查吓大家有無自語自言嘅習慣, 我自己就有呢個習慣, 會揀自 ...

當我好失落既時候會

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

水晶宮

IHateSummer 發表於 21-5-27 00:38
我又好似冇 但我c6有!
我成日見佢咦咦umum咁
問佢:咩話?
以為得我囝至會咁。。。市啦!我仲成日鬧我囝添,成日自己同自己講野,成個傻佬咁。

佢真係會對住電腦(做緊功課)鬧部電腦、瞓覺睇手機會响樹自己ee um um响樹【社評】人地,變咗維園阿伯。。。我成日嗌佢,自己同自己講野唔係問題,但唔好講出聲吖嘛!正如啲人教講粗口要响心度講,唔好講出聲。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-27 22:53
我經常
「唔係丫無理由錯bor….啊!原來係咁,豬咗!」
「等我睇吓先….銀包….銀包你去咗邊… ...
咁樣。。。我頂多都係番工對住部腦或文件做野,唔小心打錯字或做錯啲野,我至怪叫【哎呀】【唔乸係呀…】【又手殘(按錯keyboard)】【又是傻L咗】。。。咁咋!

子爵府

虎到金來勳章

個腦會
唔會出聲

Amy7802    發表於 21-5-28 08:10

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

在屋企會.

入到厨房:吓, 打完仗呀?
入到仔房: 有冇搞錯, xxxx
去到大門口: 死喇, 冇帶鎖匙
對住電視: 唔係吓嗎,咁都得!?
找失物: 我擺左係邊呢? Hm.....

Thinking out loud
is not a nut case

珍珠宮

回覆樓主:

大宅

我通常係返工忙緊,諗緊野既時候就會自言自語,例如:E..咁擺唔好睇喎,轉下佢先

嗯,咁樣好好多喇~good~

我啲同事就會話左痴左線

公爵府

有呀!不過我老公自己同自己講野比我多好多

侯爵府

牛年勳章

分甘同味 發表於 21-5-27 08:41
我無,我囡(初中)呢個習慣好嚴重
由上網追Netflix劇,睇IG留言,到準備返學,響浴室對住塊鏡化 ...

我個同為(初中生)女都係咁,經常自問自答好似角色扮演咁。

首頁

尾頁

跳至