自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

歐錦棠在社交網站出Post大談拍攝《十萬噸情緣》的趣事,更指這次經歷簡直是辛苦到想自殺:
「個個以為拍呢套劇,可以上超級豪華郵輪橫渡太平洋,去美國實景拍攝,一定好歎,其他人我唔知,我淨係記得,我呢世仔唯一一次想自殺,就係呢㗎郵輪上面,因為,我由細到大,都係唔坐得船,大家以為一艘十萬噸郵輪,唔係應該好穩定嗎?Oh , I’m so sorry,出到公海,話知你航空母艦,一樣拋到炒飛天通菜咁。喺船上面兩星期,我未有一日係可以行一條直路,而我,亦已經冇嘢可以再嘔。」他又指自己雖然嚴重暈浪、面青口唇白,但一Roll便做到若無其事,非常有趣。

他說:「有同事話上到大船就會好定,風平浪靜好多,但遇到八級巨浪都係好拋,試過一嘢拋我落床。(食暈浪丸冇用?)零作用,咩都幫唔到手,明明已經嘔到冇晒嘢,但係個胃都係Keep住反,瞓極都瞓唔到,好在陳秀珠後期教我搵啲薑磨粉沖茶飲先舒服番。」

棠哥更笑指他在美國洛杉磯落船時立即親吻大地:「因為之前真係太辛苦,有一晚辛苦到想跳落海!(拍其他劇打死唔上船?)啊,試過拍《誰家灶頭無煙火》時,劇組Book咗架船去南丫島,嘔到燈光師都笑我塊面青晒。(唔搭得船,所以連澳門都冇去過?)咁又唔係,次次去澳門都好神奇,一上船就瞓,一瞓醒就落得船。」

大宅

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

好慘呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢用飛天通菜黎形容,好到! 我真係試過打風係郵輪,連岸都泊唔到! 拋到嘔
左右擺到我驚,完全係企唔到! 好多人嘔

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-27 10:43
佢用飛天通菜黎形容,好到! 我真係試過打風係郵輪,連岸都泊唔到! 拋到嘔
左右擺到我驚,完全係 ...

所以政府搞個公海遊完全唔吸引

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

真唔出

好專業,RESPECT!! 一ROLL機,就為演出而撐住!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

對於一個會暈船浪既人黎講, 玩郵輪真係怕怕
放下自在

珍珠宮

奇異果小邱 發表於 21-5-27 10:51
真唔出

好專業,RESPECT!! 一ROLL機,就為演出而撐住!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Same experience! 試過好耐之前同屋企人上麗X郵輪玩,隻船一開我已經暈,成個旅程差唔多係瞓響張床上度過,一行出房門就行唔到直線。最慘係第二朝起身食早餐,一入到船頭間風景怡人嘅餐廳坐低,我就對住張枱喪,個侍應拿拿臨過嚟清潔。然後有一日我望住茫茫大海,許願可以快d返屋企!全程一家人得我外婆行得出房explore 隻船,其餘成員日瞓夜瞓!

子爵府

2024年龍年勳章

KUDOS 發表於 21-5-27 11:04
Same experience! 試過好耐之前同屋企人上麗X郵輪玩,隻船一開我已經暈,成個旅程差唔多係瞓響 ...

想像到個畫面有幾辛苦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KUDOS 發表於 21-5-27 11:04
Same experience! 試過好耐之前同屋企人上麗X郵輪玩,隻船一開我已經暈,成個旅程差唔多係瞓響 ...

所以我老公成日話想試下, 但我女係暈車船浪的, 真心怕怕! 食又食唔到, 又暈又嘔, 比死更難受
放下自在

大宅

現在最大的郵輪超過二十萬噸,一D都吾暈. 世界是會進步的

wcpcelia    發表於 21-5-27 15:41
varievarie    發表於 21-5-27 13:53

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我係佢就跳船!

我係超級暈船浪,有次去澳洲黃金海岸,飛咁遠唔係唔去 Great Coral Reef 嘛,辛苦到我 結果到岸邊20米,船停咗係海中心,遊客可以浮潛睇珊瑚,我唔識游水,都著救生衣跳落水。

有次去 new zealand, join local tour 出海睇鯨魚,食咗暈浪丸都面青,個tour guide 都忍唔住問我: are you fine? do you need a sick bag?

珍珠宮

ChloeMa 發表於 21-5-27 11:46
我係佢就跳船!

我係超級暈船浪,有次去澳洲黃金海岸,飛咁遠唔係唔去 Great Coral Reef 嘛,辛苦到我 :sic ...

食左暈浪丸都唔得?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ChloeMa 發表於 21-5-27 11:46
我係佢就跳船!

我係超級暈船浪,有次去澳洲黃金海岸,飛咁遠唔係唔去 Great Coral Reef 嘛,辛苦到我 :sic ...

好多年前去澳洲上嗰隻Quick silver~全程坐喺廁所門口隨時衝入去嘔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大聲公 發表於 21-5-27 11:49
食左暈浪丸都唔得?

無用

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

暈船浪真係好辛苦 完全明白 同感受到!

珍珠宮

ChloeMa 發表於 21-5-27 12:07
無用

水晶宮

appleyuen 發表於 21-5-27 11:53
好多年前去澳洲上嗰隻Quick silver~全程坐喺廁所門口隨時衝入去嘔

我攤咗係度,希望瞓到但唔得。 船上有野食,又食唔到,落咗水就精神 (平日最怕水)!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔會暈浪既唔會明,我坐渡海小輪一陣間都好辛苦。
去澳門又真係無事,一上船就訓。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

會暈車浪暈船浪真係好痛苦,所以郵輪真係一定唔去

首頁

尾頁

跳至